Τον πρώτο κύκλο των νομοθετικών παρεμβάσεων έκλεισε η κυβέρνηση με την ψήφιση απόψε από την Βουλή του διυπουργικού νομοσχεδίου. 

Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει στο επίκεντρό του την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ (άρθρα 1 έως 14), την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθρο 64) αλλά και την αποπομπή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βασιλικής Θάνου.

Λόγω τροπολογιών του υπουργείου Εργασίας που ήρθαν την τελευταία στιγμή αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 να μην επανέρχονται όπως ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Αποτέλεσμα, να μην  διεξαχθεί καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των επίμαχων άρθρων (1 έως 12 για τους ΟΤΑ, 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο και 101 για την Επιτροπή Ανταγωνισμού).

Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού. Το άρθρο υπερψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε. Ειδικότερα: Σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ,  όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν τον πυρήνα των ρυθμίσεων για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.

Υπέρ του άρθρου 101 ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και την οδηγεί σε παραίτηση.

Πηγή: aftodioikisi.gr