Του Μάκη Νοδάρου
Οργή , προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλεί στη Κεφαλονιά η ψήφιση του περιβόητου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου το οποίο – όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς του νησιού – «τινάζει στον αέρα» την επιτυχημένη έως σήμερα διαχείριση στερεών αποβλήτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ενώ καταργεί σκανδαλωδώς τον ιστορικό Φορέα Διαχείρισης του Αίνου.
Αύριο Τρίτη 5 Μαίου αναμένεται να «βάλουν λουκέτο» όλες οι υπηρεσίες του δήμου Αργοστολίου και με αιτιολογικό : Α) Την απόσυρση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και Β) Την απόσυρση του άρθρου 26 που αφορά την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου .
« Αποτελεί αδιαμφισβήτητα αρνητική απόφαση για την Κεφαλονιά (και την Ιθάκη) απροσδιόριστων συνεπειών η είδηση εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων που βιώνουμε με την πανδημία ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίχως καμία αιτιολογία, ξαφνικά και δίχως καμία διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, προωθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία ανατρέπεται το μοντέλο πρότυπο για όλη την Ελλάδα εδώ και μια 25ετία της διαχείρισης των αποβλήτων στην Κεφαλονιά με την κατάργηση της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΕΔΑΚΙ), πρώην Διαδημοτική Επιχείρηση. Την ευθύνη πλέον της διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει ένας φορέας με έδρα την Κέρκυρα και πρόεδρο τον εκάστοτε Περιφερειάρχη και όχι απίθανο δίχως την εκπροσώπηση της Κεφαλονιάς στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.» – δήλωσε στο www.apokalypseis.com ο δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου και πρώην δήμαρχος Μάκης Φόρτες και υπογράμμισε :
« Το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά από το 1985 χρονιά που δημιουργήθηκε η ιστορική Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς με πρωτεργάτη τον τότε Δήμαρχο Αργοστολίου Αλέκο Καλαφάτη και την στήριξη όλων των ΟΤΑ του νησιού με πρώτο τον Δήμο Ληξουρίου και τον Δήμαρχο Μάκη Θεοτοκάτο, τα επόμενα χρόνια έφθασε να γίνει πρότυπο για την Ελλάδα και για όσους το υπηρετήσαμε να αποτελεί υψίστη τιμή. Δυστυχώς σήμερα με μια αιφνιδιαστική Κυβερνητική απόφαση ο κρίσιμος τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων φεύγει από την ευθύνη της Κεφαλονιάς και τις τοπικές θεσμικές δυνάμεις και πηγαίνει στην Κέρκυρα, μαζί και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΔΑΚΙ περνάνε σε άλλα χέρια έξω από το νησί (όπως ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή, ο στόλος των οχημάτων, η Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, το νέο έργο 8,5 εκ. ευρώ που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ) με απρόβλεπτες συνέπειες για τα νησιά μας. Ταυτόχρονα η απόφαση της Κυβέρνησης δείχνει ακατανόητη, αφού εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο σε δύο εντελώς διαφορετικές περιφέρειες (Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο) και επί πλέον στον Ιόνιο χώρο ενώνει το διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεφαλονιά με τρία εντελώς διαφορετικά (και εν πολλοίς προβληματικά) συστήματα. Συγχρόνως εμπλέκεται στο νέο μοντέλο, ο θεσμός της Περιφέρειας (με την Προεδρία και άλλο ένα μέλος στο Συμβούλιο και το 40% των μετοχών του νέου φορέα) ο οποίος δεν έχει καμία θεσμική ευθύνη και αρμοδιότητα στο νομικό πλαίσιο για την τη διαχείριση των αποβλήτων.»
Επίσης για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου , ψήφισμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου .
Όπως επισημαίνεται σε αυτό:
O Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Εθνικού Δρυμού Αίνου ιδρύθηκε το 2002, με τη μορφή του Ν.Π.Ι.Δ. (άρθρο 13 του Ν. 3044/2002) με σκοπό την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Με τον Ν. 4519/2018 διευρύνθηκε η χωρική αρμοδιότητα του με την προσθήκη σε αυτόν της προστασίας και διαχείρισης όλων των περιοχών (σύνολο 6) του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 της Κεφαλονιάς-Ιθάκης.
O Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Αίνου στοχεύει στη διαφύλαξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς και στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, των προστατευόμενων περιοχών Κεφαλονιάς-Ιθάκης μέσω της μελέτης και προστασίας των σπάνιων & απειλούμενων ειδών χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας, μακρομυκήτων, ασπόνδυλων και των τύπων οικοτόπων, γεωτόπων, καθώς και στην προώθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όπως είναι ο οικοτουρισμός ή θεματικός τουρισμός, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης.
Μετά από την ανακοίνωση του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τους Φορείς Διαχείρισης (https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=2d2016aa-ebb1-43cf-a88b-aba7018724bc)
απαιτούμε την διασφάλιση και διατήρησης των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού με την μετατροπή των συμβάσεων τους, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου και καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε την προτεινόμενη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και τη μετατροπή του σε Παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων νήσων με έδρα την Ζάκυνθο!
Απαιτείται η απρόσκοπτη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης με την σημερινή του μορφή, και όχι η κατάργησή του, εφόσον:
-
Μετά από 18 χρόνια ύπαρξης, και μέσω των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν από το Προσωπικό και τη Διοίκηση του Φ.Δ., εγκαθιδρύθηκε και ενσωματώθηκε η λειτουργία του στο κοινωνικοοικονομικό ιστό της Κεφαλονιάς ως σημαντικός παράγοντας, που ενεργεί τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, όσο και για την απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος στην οικονομία του, σε περίοδο έντονης ανταγωνιστικότητας & οικονομικής κρίσης.
-
Έχει έως σήμερα θετική πορεία, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ικανοποιητική προστασία των σπάνιων & απειλούμενων ειδών & τύπων οικοτόπων του Εθνικού Δρυμού Αίνου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευσυνείδητη εργασία του προσωπικού, με την αποτελεσματική συνεργασία του με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. (Π.Ι.Ν-Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης & Ιθάκης), καθώς και με όλους τους θεσμούς (Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο., Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Επαγγελματικές οργανώσεις κλπ.).
-
Με το υφιστάμενο προσωπικό που διαθέτει (όπου η πολιτεία έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση του και την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας) εξασφαλίζει τον προγραμματισμό δράσεων και την εύρεση κονδυλίων που θα ενισχύσουν την συνέχιση των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται εδώ και 18 χρόνια.
-
Υλοποιεί μία (1) συγχρηματοδοτούμενη Πράξη στα πλαίσια του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 (Π/Υ Φορέα: 1.000.000 €), πέντε (5) συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα πλαίσια του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με το σπουδαιότερο από αυτά να είναι η «Καταγραφή και παρουσίαση των Γεωτόπων & Γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης με σκοπό την ένταξη του στα Γεωπάρκα της UNESCO» (Π/Υ Φορέα: 231.000 €), ένα (1) πρόγραμμα LEADER και ένα (1) πρόγραμμα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών του από το Πράσινο Ταμείο και το ΥΠΕΝ
-
Έχει πρόσφατα ενταχθεί σε τρία (3) διεθνή δίκτυα προστατευόμενων περιοχών, το EUROPARC, το Eurosite και το MedPAN, συμμετέχοντας επίσης και στις ετήσιες συναντήσεις τους. Τέλος, αναμένεται η ένταξη του Φορέα στη Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Νυχτερινού́ Ουρανού́ (International Dark Sky Association), με στόχο την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως «Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού (Dark Sky Park)».
Προτείνουμε λοιπόν:
-
Τη διατήρηση θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού υψηλής δεξιότητας, εν καιρώ υψηλής ανεργίας, καθώς και η λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, ώστε οι θέσεις εργασίας όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων να μετατραπούν από ορισμένου χρόνου σε αόριστου χρόνου.
-
Την ενίσχυση της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, αν όχι με την σημερινή του μορφή, τουλάχιστον σε επίπεδο Μονάδας Διαχείρισης (και όχι στην υποβάθμισή του σε Παράρτημα με έδρα την Ζάκυνθο) από το ΥΠΕΝ, που θα συμβάλλει σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της Κεφαλονιάς σε όλους του τομείς (π.χ. περιβάλλον, οικοτουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία κ.α.).
-
Την αξιοποίηση του έργου που διετέλεσε και καλείται να εκτελέσει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και όχι η υποβάθμιση του με ασαφή σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη την εθνική και διεθνή διάσταση του.
Πηγή: www.apokalypseis.com