Ξεκινάνε τα μαζικά τεστ για κορονοϊό: Ποια είναι και που θα γίνονται

Οι 500 κινητές μονάδες είναι προ των… πυλών να βγουν στον δρόμο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ.

Από την πρώτη στιγμή που χαράχτηκε η στρατηγική και το πλάνο της κυβέρνησης, στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό, ήταν γνωστό πως σε κάποια φάση θα έπρεπε να γίνουν πολλά και μαζικά τεστ, προκειμένου να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοίόλα τα κρούσματα, αλλά και το επίπεδο ανοσίας, για να μην υπάρξει νέο κύμα εξάπλωσης…

Στο πλαίσιο αυτό είχε ανακοινωθεί η σύσταση μίας ομάδας 500 κινητών μονάδων που θα αναλάμβαναν αυτό το έργο, η οποία έρχεται η ώρα να τεθεί σε λειτουργία.

Αυτό ουσιαστικά ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ, ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως το όλο πλάνο μπαίνει στην τελική του φάση και είναι πολύ πιθανό ακόμα και την επόμενη εβδομάδα να βγει στον δρόμο.

Όπως είπε ο Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, η ομάδα των ειδικών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ελέγχου της αποτελεσματικότητας των επιλεγμένων τεστ, κάτι που σημαίνει οτι έρχεται η ώρα να ξεκινήσουν την διενέργειά τους.

Ποια θα είναι αυτά; Το ένα θα είναι αυτό που λέμε «το γρήγορο» και θα δίνει σε 15-30 λεπτά αποτέλεσμα για το αν ο κάποιος έχει προσβληθεί από την Covid-19. Το δεύτερο είναι αυτό των αντισωμάτων που θα ελέγχει κατά πόσο το άτομο έχει αποκτήσει στον ιό, ενώ το τρίτο είναι αυτό που ήδη διενεργείται στα νοσοκομεία, το μοριακά, το οποίο όπως είπε θα γίνεται σε περισσότερα σημεία.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τα τρία τεστ αυτά δεν θα γίνονται μόνο σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος θα διενεργούνται τόσο σε σπίτια, όσο και στον γενικό πληθυσμό, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το πως αυτό.

Όπως και να έχει όμως, αυτά θα βοηθήσουν έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία καλύτερη εικόνα για το μέγεθος εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τον άμεσο περιορισμό κάποιας τυχόν έξαρσης σε συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: gazzetta.gr