Ξενοδόχοι: Στόχος η επιβίωση και η διαφύλαξη της Ελλάδας ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός-Τιμοθεάτος: “Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι να μείνει η Κεφαλονιά ασφαλής”

Σε πολλές περιοχές της χώρας η μέση πληρότητα δεν υπερβαίνει το 20% και σε κάποιες κινείται σε μονοψήφια νούμερα

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς και μια πρώτη αποτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα.

Με τις ακυρώσεις να διαδέχονται η μία μετά την άλλη, όχι μόνο από τις Βαλκανικές χώρες αλλά και από τους Ελληνες, με τις πληρότητες σε ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος να πέφτουν από το 40%-50% στο 20%, με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, η ΠΟΞ κρούει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που διατρέχουν αυτή την ιδιόμορφη τουριστική χρονιά, τόσο οι ίδιοι, οι επιχειρήσεις τους αλλά και οι εργαζόμενοί τους.

«Στόχος μας είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας και να διαφυλάξουμε, παράλληλα, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων η επιστολή της ΠΟΞ.

Ακυρώσεις

Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή, από τις αρχές Μαΐου 2020 οι ξενοδόχοι είχαν επισημάνει στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ξεκάθαρου πρωτοκόλλου εισόδου των οδικών τουριστών στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς οι προτάσεις μας αυτές δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η κατάσταση που σήμερα βιώνουμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μετά την λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, οι κρατήσεις από τις Βαλκανικές χώρες έχουν παγώσει και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη προγραμματισμένες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση τονίζοντας ότι ο λόγος που συνέβη είναι ότι το εν λόγω μέτρο προβλέφθηκε, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα όποιος προγραμματισμός είχε γίνει να ανατραπεί και πάλι.

Παράλληλα, εκτός από τις ακυρώσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι από τους οδικούς τουρίστες, έχουν αρχίσει να έρχονται ακυρώσεις και από Έλληνες πελάτες τους. «Και ο λόγος των ακυρώσεων αυτών είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των πελατών, η (εσφαλμένη) εικόνα που δημιουργείται, πως οι προορισμοί στους οποίους υπάρχουν κρούσματα δεν είναι ασφαλείς» αναφέρει η σχετική επιστολή.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η ΠΟΞ προσπαθώντας να περιορίσει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε και να τονώσει τη ζήτηση, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στα μέλη της να «χρηματοδοτούν» το 50% του κόστους του τεστ για τους πελάτες τους, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Ασάφεια

Η ΠΟΞ επισημαίνει ότι πέραν του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα που θα είναι εξίσου δύσκολη, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και επιπλέον μέτρα, με κατεύθυνση τόσο την ενιαία αντιμετώπιση των τουριστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, όσο και την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η ΠΟΞ επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση στους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, ανεξαρτήτως του μεταφορικού μέσου που επιλέγουν (αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο), ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να τηρούνται και να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε είδους επιχείρηση (beach bars, νυχτερινά κέντρα, μπαρ κτλ.), ότι οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρούνται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κτλ.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η εικόνα της χώρας και θα βοηθήσουμε για μια ακόμα φορά να βγείτε από ένα αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιουργήσατε. Η μόνη απορία μας είναι πότε θα αποφασίσετε και εσείς από την πλευρά σας να προστατεύσετε το ελληνικό τουριστικό προϊόν και την ελληνική ξενοδοχία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της ΠΟΞ που απευθύνεται προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα.

Πηγή: ethnos.gr

Πάντως ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού μας Γεράσιμος Τιμοθεάτος, μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σάκη Βούτου στον Ιόνιαν Γκάλαξι, είπε ότι το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι να παραμείνει η Κεφαλλονιά ασφαλής προορισμός και “καθαρή” από κορωνοιό.