Υγεία: Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης» – «Έμφαση στην πρόληψη» ζήτησε ο πρωθυπουργός

Το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας “Σπύρος Δοξιάδης” το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη, συζητήθηκε πρώτο στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «Είναι πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση». Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης” θα εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση τα επόμενα 24ωρα.

Πρόκειται για  το πρώτο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κακή διατροφή, το αλκοόλ κ.α.”.

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”, δηλαδή την πρόληψη, και τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των σχετικών υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ανέφερε μάλιστα ότι μια από τις πιο σημαντικές παραμλετρους αυτής της νέας προσέγγισης είναι και οι προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για το σύνολο του πληθυσμού, οι οποίες θα είναι δωρεάν και θα γίνονται είτε σε δημόσιες δομές, είτε στον ιδιωτικό τομέα, με την πλήρη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα οι πολίτες που θα πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις, θα λαμβάνουν ειδοποίηση στο κινητό τους, μέσω sms.

Η αρχή θα γίνει με δωρεάν μαστογραφίες για περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες της χώρας μας, ηλικίας από 39 ετών και άνω. Επόμενοι στόχοι για την προώθηση των προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό, αποτελούν άλλες νεοπλασίες στις γυναίκες (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κλπ), ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες, αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες.

Επίσης, εξετάσεις για τον έλεγχο της χολιστερίνης, αλλά και για σειρά άλλων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ) κ.α.

Πηγή: iatropedia.gr