ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για δασικούς χάρτες και νέες δασικές πολιτικές-πότε ανοίγει η πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανακοινώσεις για τις δασικές πολιτικές, την πορεία εξέλιξης των δασικών χαρτών και τις ρυθμίσεις που προγραμματίζονται,  όπως είπε «για τον ξεκάθαρο και δίκαιο προσδιορισμό της μορφής και του χαρακτήρα των ιδιοκτησιών» εντός δασικών εκτάσεων,  έκανε ο νέος  γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης (δείτε ακολούθως σε βίντεο).

Από το ΥΠΕΝ έγιναν νέες ανακοινώσεις και για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, με παράβολο των 250 ευρώ.

-«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξει μία ισορροπία, μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και  προστασίας δασών αλλά και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μπορέσουμε στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας,  γιατί αυτό είναι το σημαντικό, να βοηθήσουμε τους πολίτες σε σχέση με τις ιδιοκτησίες τους και να ξεκαθαρίσουμε και ακριβώς τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Γιατί αυτό είναι το θέμα που ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες ανθρώπους» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δασών, μιλώντας στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

-«Στόχος είπε είναι ως το καλοκαίρι να έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι υπάγεται στη δασική νομοθεσία και τί όχι, να διορθωθούν το σφάλματα που περιέχουν οι Δασικοί Χάρτες και να επιταχυνθεί η  εξέταση των αντιρρήσεων, που έχουν εκφραστεί, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι «σε αυτό θα συντελέσουν τόσο η υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών σε μια ενιαία δομή, στη νέα Γενική Γραμματεία Δασών, όσο και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών».

Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας Δασών ανακοίνωσε ότι:

-Νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς: προωθείται άμεσα στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους δασωμένους αγρούς και αφορά συνολικά περί τα 6 εκατομμύρια στρέμματα σε περιοχές της χώρας. Οι αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν με αποτέλεσμα να φαίνονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ως δασικές θα μπορούν να εξαιρεθούν από τη δασική νομοθεσία και να αξιοποιηθούν για γεωργική χρήση και εκμετάλλευση. Ο κ Αραβώσης σημείωσε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών, δασολόγων και τεχνικών, που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ ώστε να είναι συνταγματικά θωρακισμένες και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με δασικές ρυθμίσεις που κατέπεσαν στο ΣτΕ.

-Για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, ο γενικός γραμματέας δασών ανακοίνωσε ότι πλέον εξετάζονται γρήγορα από τις επιτροπές εξέτασης, που έχουν συσταθεί σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή νομικών, τεχνικών και δασολόγων. Σημείωσε ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν από τα προηγούμενα χρόνια σε εκκρεμότητα 170.000 αντιρρήσεις πολιτών στους δασικούς χάρτες,  οι οποίες «δεν προχωρούσαν καθόλου ούτε εξετάζονταν ενώ  από την άλλη πλευρά είχε καταπέσει στο συμβούλιο της επικρατείας το θέμα που έχει να κάνει με τις οικιστικές πυκνώσεις». Εξήγησε ό ίδιος ότι νομοθετήθηκαν λύσεις και έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων.

-Για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ο κ Αραβώσης είπε ότι αυτή την περίοδο διορθώνονται από τις υπηρεσίες, παράλληλα ενισχύονται  οι υπηρεσίες  και με εξωτερική  βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα ενώ επίκειται η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών.

-Για το ιδιοκτησιακό στις  δασικές και χορτολιβαδικές  εκτάσεις ανέφερε ο ίδιος ότι «νομοθετήθηκε και εκδόθηκαν εγκύκλιοι που ορίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση,  δασικές εκτάσεις και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή ανεπαρκή στοιχεία αποδείξεις της κυριότητας του,  όπως πράξεις μίσθωσης παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης και λοιπά».

-Για τις αναδασώσεις, ειπώθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,  το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης. Επίσης αναφέρθηκε ότι προχωρούν τα έργα στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές του καλοκαιριού.

-Η νέα απογραφή των ελληνικών δασών, που έχει να γίνει εδώ και 30 χρόνια από την τελευταία φορά,  θα ξεκινήσει άμεσα είπε ο κ Αραβώσης, σημειώνοντας ότι «στα δάση,  τα οποία πλέον οριοθετούνται από τους δασικούς χάρτες θα γίνει πλήρης καταγραφή και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών,  με δορυφορικές απεικονίσεις με online συστήματα θα  έχουμε την πλήρη παρακολούθηση των δασικών οικοσυστημάτων».

-Το έργο της κωδικοποίησης της δασικής νομοθεσίας ολοκληρώνεται. Ο γενικός γραμματέας δασών είπε ότι βρίσκεται στη Βουλή. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο γιατί γνωρίζετε ότι σε σχέση με τη δασική νομοθεσία υπάρχουν πάρα πολλές διατάξεις πολλές φορές και αλληλοσυγκρουόμενες οι διαφορετικές. Όλες αυτές συγκεντρώνονται στην κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και αυτό θα διασφαλίσει και θα διευκολύνει την άμεση και ταχεία πρόσβαση σε αυτήν την κωδικοποίηση από το σύνολο των ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων και θα βοηθήσει φυσικά να αντιμετωπίζονται και πολύ πιο εύκολα τα προβλήματά».

Αλλαγές στις Δασικές Υπηρεσίες

-«Αυτό το οποίο αποσκοπούμε ως  νέα Γενική Γραμματεία Δασών είναι η αποτελεσματική προστασία των δασών, η προστασία του περιβάλλοντος. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και  θα χρησιμοποιήσουμε νέες τεχνολογίες και αυτό θα μας βοηθήσει και στο να μπορέσουμε  να επιλύσουμε προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία και αφορούν το μέσο πολίτη» είπε ακόμη ο γενικός γραμματέας Δασών.

Πλέον η διαφορά στην γενική γραμματεία δασών είναι ότι με απόφαση του πρωθυπουργού έχουμε μία μεταρρύθμιση. Δηλαδή οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες ως τώρα υπάγονταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεταφέρονται στη Νέα Γενική Γραμματεία Δασών. Αυτό είναι πράγματι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, διότι προσπαθούσαμε σε επίπεδο κεντρικό υπουργείου να δίνουμε λύσεις, να θεσπίσουμε πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, που όμως καλούνταν να υλοποιήσουν οι δασικές υπηρεσίες, που υπάγονταν σε άλλο υπουργείο, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τώρα λοιπόν,  πλέον με αυτήν την καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών θα έχουμε τη δυνατότητα τις πολιτικές τις οποίες θεσπίζουμε να μπορούμε να τις παρακολουθούμε και σε επίπεδο λειτουργίας. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα και σε θέματα που έχουν να κάνουν με το μέσο Πολίτη».

Ο κ Αραβώσης είπε ακόμη ότι «επειδή χρειάζονται έγγραφα και διαδικασίες που λιμνάζουν στις δασικές υπηρεσίες και το γνωρίζω πολύ καλά,  αυτό  που θα κάνουμε είναι να βρούμε τον τρόπο  είτε με εγκυκλίους είτε με οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό τρόπο, όλους  τους εναλλακτικούς τρόπους να μπορούν να προχωρούν τα θέματα των πολιτών στις δασικές υπηρεσίες».

Νέες ανακοινώσεις για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, με παράβολο των 250 ευρώ, που ενώ είναι έτοιμη παραμένει επί πολλούς μήνες ανενεργή,  έκανε ο νέος  γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης. (δείτε ακολούθως σε βίντεο). 

Μιλώντας στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ο κ Αραβώσης αναφέρθηκε στις δασικές πολιτικές, την πορεία εξέλιξης των δασικών χαρτών και τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται,  όπως είπε «για τον ξεκάθαρο και δίκαιο προσδιορισμό της μορφής και του χαρακτήρα των ιδιοκτησιών».

Δήλωση γενικού γραμματέα Δασών

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που ανέπτυξε, ο κ Αραβώσης αναφέρθηκε ειδικά στις οικιστικές πυκνώσεις και στη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων. Είπε συγκεκριμένα ότι:

-«Οι ρυθμίσεις που αφορούν στις οικιστικές  πυκνώσεις έχουν εισαχθεί στο νόμο 4685/2020. Δόθηκε μία λύση και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης  σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, θα  έχουν πλέον τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές του νόμου 4685, που αφορούν στις οικιστικές  πυκνώσεις και να τακτοποιήσουν τις δομημένες  τους επιφάνειες για 30 χρόνια». Και πρόσθεσε ότι:

-«Εδώ να πούμε ότι είναι έτοιμη πλατφόρμα, η οποία έχει προετοιμαστεί από το Κτηματολόγιο και πρόκειται άμεσα να ανοίξει, όπου θα μπορούν όλοι οι  ιδιοκτήτες που υπάγονται στις περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων να υποβάλουν το αίτημά τους για να υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις».

Ερωτήματα 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα δήλωση του γενικού γραμματέας Δασών που δίνει τη διαβεβαίωση ότι «η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα ανοίξει άμεσα» αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα: πότε ακριβώς θα ανοίξει αλλά και γιατί μέχρι τώρα, ενώ είναι έτοιμη και έχουν γίνει σχετικές προαναγγελίες για την έναρξη λειτουργίας της από το ΥΠΕΝ, δεν άνοιξε η πλατφόρμα.

Απόφαση λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας 

Σημειώνεται ότι για τη διαδικασία τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4685/2020, εκδόθηκε  κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ τεύχος Β αριθμ, 3253 της 22 Ιουλίου 2021)  που υπέγραψαν οι υφυπουργοί ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Οδηγίες προς ιδιοκτήτες 

Στη συνέχεια,  τον Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε οδηγίες και κάλεσε με δηλώσεις του τους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αίτηση για τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων στη νέα πλατφόρμα,μέσω της Ελληνικό Κτηματολόγιο Δείτε εδώ στο ecopress

Ετοιμάστηκε η Ελληνικό Κτηματολόγιο

-«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας», δήλωσε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 ανώτατη πηγή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, προσδιορίζοντας την έναρξη κανονικής λειτουργίας της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, Δείτε εδώ στο ecopress

Αναρτήθηκε ο επίσημος οδηγός

Τον Οκτώβριο 2021 από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναρτήθηκε ο επίσημος οδηγός υποβολής αιτήσεων με παράβολο 250 ευρώ, για την υπαγωγή σε διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων. Δείτε εδώ στο ecopress

Άνοιξε η σελίδα

Εν συνεχεία αναρτήθηκε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και παραμένει εκεί  αναρτημένη στη διεύθυνση ktimatologio.gr , στην ενότητα ” Δασικοί Χάρτες”, ειδική σελίδα  με αναφορά: «αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 55 του νόμου 4685/20».

Ωστόσο απουσιάζει η ειδική εφαρμογή για ψηφιακή υποβολή των αιτήσεων, δηλαδή  την κανονική λειτουργία της πλατφόρμας για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων για την οποία ο νέος γενικός γραμματέας Δασών ανακοίνωσε ότι θα γίνει άμεσα.

Τι θα γίνει 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από την Ελληνικό Κτηματολόγιο πράγματι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία. Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφέρουν ότι η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί πολιτική απόφαση, η οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από την αναμονή της έκδοσης μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τελικώς έκρινε συνταγματικό το νόμο 4685/20 γνωστό ως «νόμο Χατζηδάκη», με τις διατάξεις του οποίου θεσμοθετήθηκε η τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού ψηφιστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό των δασωμένων αγρών –πράγμα που προγραμματίζεται εντός του Φεβρουαρίου- και αναρτηθούν οι νέοι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες, με τις αναγαίες διορθώσεις , που «πρασίνισαν» τις περιοχές της χώρας, -πράγμα που αρχίζει από τις 10 Φεβρουαρίου 2022, ανάλογα με την ημερομηνία ανάρτησης και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί  ανά περιοχή της χώρας.

Δηλαδή σε συνδυασμό με τις θεσμικές και διοικητικές  εκκρεμότητες που υπάρχουν για τους δασικούς χάρτες, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τελικώς το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα δασικά αυθαίρετα είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων.

Τι ισχύει για την υποβολή των αιτήσεων

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, για Υποβολή Αιτήσεων Υπαγωγής στo άρθρο 55 του ν. 4685/2020 (Οικιστικές πυκνώσεις) ισχύουν τα ακόλουθα:

Τι είναι οι οικιστικές πυκνώσεις;

Οι Δασικοί Χάρτες που αναρτήθηκαν από τις 15-01-2021 και εφεξής, περιλαμβάνουν και τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί από τις αναρτήσεις της περιόδου 2017-2019 ως «οικιστικές πυκνώσεις». Οι «οικιστικές πυκνώσεις», όπως ορίζονται στο άρθρο 23 του ν. 3889/2010, έχουν καταργηθεί. Η Πολιτεία, ωστόσο, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του οικιστικού προβλήματος, χωρίς να παραβλέπει και την ανάγκη για ουσιαστική προστασία του δασικού περιβάλλοντος, έχει θεσπίσει μία διαδικασία για την καταγραφή των πραγματικών οικισμών εντός δασικών εκτάσεων που αποτελούν «οικιστικές πυκνώσεις», όπως αυτές ορίζονται πλέον στα άρθρα 50 έως 55 του ν. 4685/2020. Μέσω αυτής της διαδικασίας, καθιερώνεται η δυνατότητα προσωρινής εξαίρεσης κατοικιών (και συνοδευουσών κατασκευών) από την κατεδάφιση και άλλες διοικητικές κυρώσεις, μετά την στάθμιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών, τόσο σε περίπτωση κατεδάφισης, όσο και σε περίπτωση προσωρινής διατήρησης τους.

Πού υποβάλλεται η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020;

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει δημιουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα.

Η υποβολή του αιτήματος οδηγεί σε αυτόματη αναστολή κάθε διοικητικής κύρωσης για την αντίστοιχη κατοικία (και συνοδεύουσα κατασκευή), εκτός εάν πρόκειται για κτίριο που αποκλείεται από την τακτοποίηση ή επιβάλλεται η άμεση κατεδάφισή του για την αποτροπή κινδύνων.

Η υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν, 4685/2020 αποκλείεται για τις εξής περιπτώσεις:

α) Κτίρια που δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.
β) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.
γ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.
δ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις δ’, ε’, ζ’, η’, θ’, ι’, ια’, ιγ’, ιδ’, ιε’, ιστ’, ιζ’ και ιη’ της παραγράφου 1 του άρθρου 89 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
ε) Κτίρια και λοιπές κατασκευές εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 998/1979 (Α’ 289), τα οποία έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης.
στ) Κτίρια ή συνοδεύουσες κατασκευές που η διατήρησή τους παρακωλύει την διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Ποιος έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον ή δικαίωμα, μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα. Αυτός που υποβάλει την αίτηση πρέπει να είναι κύριος, νομέας ή κάτοχος της κατοικίας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη, αίτηση ακύρωσης ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται με την αίτηση;

Με την αίτηση υποβάλλονται υποχρεωτικά, σε ηλεκτρονική μορφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Τα έγγραφα για την απόδειξη του έννομου συμφέροντος του αιτούντα, δηλαδή τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι κύριος, νομέας ή κάτοχος της κατοικίας.
    2. Υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία ο αιτών δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
    3. Υπογεγραμμένη δήλωση μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών, εφόσον υπάρχουν, τα απαιτούμενα στοιχεία, δηλαδή η κάλυψη, η δομημένη επιφάνεια και το ύψος τους, καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού υπαγωγής στη διάταξη που περιγράφονται στην παρ. 3 του άρθρου 51 ν. 4685/2020.
    4. Αντίγραφο αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη, αίτησης ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, εφόσον έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα.
    5. Το αποδεικτικό έκδοσης και πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου, ύψους 250€, που εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδωνμε κωδικό «2904 Υπαγωγή στις διατάξεις των οικιστικών πυκνώσεων».
    6. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
    7. Σε περίπτωση δήλωσης πληρεξούσιου/νόμιμου αντιπροσώπου/εκπροσώπου ή αντικλήτου, υποβάλλεται και το αντίστοιχο νόμιμο έγγραφο.

Εάν, μετά τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών, διαπιστωθεί ότι τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά είναι ελλιπή, ο αιτών ενημερώνεται τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου;

Αρμόδιες αρχές για την παραλαβή και τον έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων είναι το Τμήμα Προστασίας του οικείου Δασαρχείου ή το Τμήμα Προστασίας της οικείας Δ/νσης Δασών (εάν σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα δεν υπάρχουν Δασαρχεία).

Δείτε τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Δασών κ. Αραβώση για

Δείτε τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Δασών για τους δασικούς χάρτες και τις νέες δασικές πολιτικές στο βίντεο:

Πηγή: ecopress.gr