ΥΠΕΝ: χίλιες προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες και πράσινο στα καμένα

Νέες προσλήψεις 1000 υπαλλήλων στις Δασικές Υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί το έργο των Δασικών Χαρτών και να αυξηθεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει απόλυτη προστασία της έκτασης των 50.000 καμένων στρεμμάτων ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου,  που ζήτησε «να μην αναδασωθούν με ανεμογεννήτριες τα Γεράνεια Όρη».

 

Σχετικά με τις νέες προσλήψεις ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι: «προχωρούμε σε πρόσληψη 700 δασολόγων, δασοπόνων και διοικητικών και προχωράμε στην πρόσληψη άλλων 300 μόνιμων στις δασικές υπηρεσίες. Ξέρουμε τις ελλείψεις και την δυσκολία του έργου τους. Μετά από 17χρόνια προχωράμε στις πρώτες προσλήψεις».

Για την προστασία των καμένων εκτάσεων ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε στη Βουλή ότι: «ούτε μισό εκατοστό καμένου δάσους δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί από τα 50.000 στρέμματα που κάηκαν και θα αποκατασταθούν στο σύνολο του με φυσική αναγέννηση είτε όπου χρειαστεί με αναδασώσεις»,  εξηγώντας ότι «οι επιστήμονες  της δασικής υπηρεσίας μας λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να ανακάμψει μόνο του το καμένο δάσος» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν πρόκειται να μπει όχι μόνο ανεμογεννήτρια αλλά ούτε βίδα, ούτε λέπι ανεμογεννήτριας»

-«Θα εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης όλες αυτές τις εκτάσεις, ώστε  με τη δική μας παρέμβαση να ξανά πρασινίσουν» είπε ο ίδιος,  αποκλείοντας να εγκατασταθούν στα καμένα  ανεμογεννήτριες και να γίνουν λατομεία, ενω υπογράμμισε τη σημασία του έργου των Δασικών Χαρτών για την προστασία των δασικών εκτάσεων.

Μίλησε επίσης για τις ενέργειες προστασίας της περιοχής σημειώνοντας ότι «το πρώτο και βασικό που γίνεται είναι η κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας». Πρόσθεσε ότι «αξιοποιούνται οι δυνατότητες της τεχνολογίας. Μη επανδρωμένα σκάφη του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων πετούν διαρκώς πάνω από την καμένη περιοχή και καταγράφουν την καμένη έκταση» τονίζοντας ότι  «με την υποστήριξη τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής έχουμε ήδη οριοθετημένα τα πολύγωνα της πυρκαγιάς  και ξέρουμε λοιπόν μέχρι και το τελευταίο πόντο, που είναι καμένα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη συζήτηση  στη Βουλή ζήτησε να εξασφαλιστεί συνολικά η αποκατάσταση του δάσους, η υλοποίηση μελέτης διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια και το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, δεδομένου ότι στο Δασαρχείο Μεγάρων υπηρετεί μόνο ένας δασολόγος (ή δασάρχης) και δεν υπάρχει ως εκ τούτου η δυνατότητα υλοποίησης οποιασδήποτε σχετικής και απαραίτητης μελέτης.

Επίσης να απαγορευτεί πλήρως την εγκατάσταση ΑΠΕ και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών σε όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, αλλά και στο συγκεκριμένο δάσος. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση θυμίζοντας ότι μετά την πυρκαγιά στην Κινέτα ήρθε η πλημμύρα.

Σα ανακοίνωση της βουλευτή του ΚΚΕ σημειώνεται ότι «στην απάντηση του ο Γιώργος Αμυράς υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ότι αφορά την αποκατάσταση δεν ήταν συγκεκριμένος. Δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν ανεμογεννήτριες και λατομεία στις καμένες εκτάσεις και επιβεβαίωσε ότι οι δασικές υπηρεσίες είναι άδειες από προσωπικό αφού, όπως είπε, η τελευταία πρόσληψη έγινε πριν 17 χρόνια!»

Πηγή: ecopress.gr