ΥΠΕΝ: νέα πολεοδομικά σχέδια σε 15 περιοχές-όροι δόμησης και χρήσεις γης

Προκηρύχτηκαν τα 15 πρώτα Πολεοδομικά Σχέδια του Β’ κύκλου – από τους συνολικά τέσσερις- του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Στις περιοχές των νέων ΤΠΣ θα καθοριστούν με τη θεσμική θωράκιση του Συμβουλίου της Επικρατείας: χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας,  περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Στόχος του προγράμματος συνολικού ύψους 401,05 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της Ελλάδας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια δικαίου, καθώς επίσης την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ενώ η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση για το 100% των αναθέσεων αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2025.

«Η προκήρυξη των πρώτων 15 ΤΠΣ του Β’ Κύκλου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα υλοποίησης της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός που εξελίσσεται στη χώρα μας, βάζει τάξη στον χώρο και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση με κανόνες και ασφάλεια όλων των έργων υποδομής, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα την προστασία του Περιβάλλοντος με ασφάλεια Δικαίου, καθώς κάθε ένα ΤΠΣ θα έχει και τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ».

Ο κ. Ταγαράς κάλεσε όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας «με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης να συμμετάσχει σε αυτό “εθνικό στοίχημα” στην εκπόνηση των σύγχρονων χωροταξικών – πολεοδομικών μελετών, που είναι απολύτως απαραίτητες για να μπει τάξη στον χώρο σε όλη την Επικράτεια».

Οι τέσσερις (4) κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια.

Οι 15 περιοχές

Ειδικότερα, τα 15 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β’ Κύκλου είναι:

 1. Δήμος Σπετσών (ΔΕ Σπετσών)
 2. Δήμος Ύδρας (ΔΕ Ύδρας)
 3. Δήμος Ελευσίνας (ΔΕ Μαγούλας, Ελευσίνας) – Δήμος Μεγαρέων (ΔΕ Νέας Περάμου)
 4. Δήμος Φούρνων Κορσέων (ΔΕ Φούρνων Κορσέων) – Δήμος Ικαρίας (ΔΕ Αγίου Κυρήκου, Εύδηλου, Ράχων)
 5. Δήμος Οινουσσών (ΔΕ Οινουσσών) – Δήμος Ψαρών (ΔΕ Ψαρών) – Δήμος Χίου (ΔΕ Καρδάμυλων, Ομηρούπολης, Αμάνης, Χίου, Καμποχώρων, Αγίου Μηνά, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας)
 6. Δήμος Κύμης-Αλιβερίου (ΔΕ Κύμης, Κονίστρων, Ταμιναίων, Αυλώνος, Διστύων)
 7. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων)
 8. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων)
 9. Δήμος Βέλου – Βόχας (ΔΕ Βέλου, Βόχας)

10.Δήμος Κορινθίων (ΔΕ Σαρωνικού, Σολυγείας)

11.Δήμος Διονύσου (ΔΕ Σταμάτας, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοίξεως, Ροδοπόλεως, Δροσιάς, Διονύσου)

12.Δήμος Πεντέλης (ΔΕ Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων)

 1. Δήμος Σαρωνικού (ΔΕ Σαρωνίδος, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Αναβύσσου)
 2. Δήμος Ραφήνας-Πικερίου (ΔΕ Πικερμίου, Ραφήνας)
 3. Δήμος Παξών (ΔΕ Παξών)

Με τις πλήρεις μελέτες ΤΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι, το Πρόγραμμα Πολεδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τις εξής 4 δράσεις:

1)Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (Τ.Π.Σ.), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)

2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)

3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Ενώ, κάθε ανάθεση ΤΠΣ θα περιλαμβάνει: Την κύρια μελέτη, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Στο νομό Κορινθίας

Ειδικότερα, μεταξύ των νέων 15 ΤΠΣ στο νομό Κορινθίας  προκηρύχθηκαν οι μελέτες για την εκπόνηση των 2 ξεχωριστών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων:

1) Του Δήμου Κορινθίων για τις Δημοτικές Ενότητες Σαρωνικού και Σολυγείας, συνολικού προϋπολογισμού 853.118,26 €  (με ΦΠΑ)  και

2) Του Δήμου Βέλου Βόχας και για τις δυο Δημοτικές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 574.647,73 € (με ΦΠΑ).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά, στον Σαρωνικό, τη Σολυγεία, στο Βέλο και τη Βόχα μπαίνει τάξη στον χώρο! Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια  με προϋπολογισμό 1,427 εκατ. € που στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για πρώτη φορά από ίδρυσης του ελληνικού κράτους, αποκτούν σύγχρονο, πολεοδομικό σχεδιασμό η Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού με τα Αθίκια, το Αλαμάνο, τον Άγιο Ιωάννη, το Γαλατάκι (Κάτω Αλμυρή, η  Άνω Αλμυρή,  τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, η Νέα Αλμυρή), η Ντράσσα, το Ρυτό), το Κατακάλι, η Δημοτική Ενότητα Σολυγείας με το Σοφικό, το Αγγελόκαστρο, τον Κόρφο, το Αμόνι η Δημοτική Ενότητα Βόχας με το  Ζευγολατειό, το Καλέντζι, το Βραχάτι, το Βοχαϊκό, η Ευαγγελίστρια, το Μπολάτι, το Σουληνάρι και το Χαλκί και η Δημοτική Ενότητα Βέλου με το Βέλο, το Ελληνοχώρι, τα  Σαταίικα, το Κοκκώνι, τις Κρήνες, τη Νεράντζα, την Πουλλίτσα, τη Στιμάγκα και τα Ταρσινά.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα γνωρίζουν τί και που επιτρέπεται -και τι όχι- να κατασκευαστεί με ασφάλεια δικαίου! Είτε αφορά σε έργο υποδομής είτε αφορά σε ένα ιδιωτικό έργο επενδυτή, είτε αφορά στο σπίτι ή το κτήμα ενός πολίτη!

Η προκήρυξη των δύο διαγωνισμών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων έρχεται να συμπληρώσει το παζλ όλου του σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού που εξελίσσουμε για όλον τον νομό Κορινθίας»!

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, δήλωσε: «Στις Δημοτικές Ενότητες Σαρωνικού και Σολυγείας για τις οποίες προκηρύχθηκε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα δούμε πολύ γρήγορα σημαντική οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η βοήθεια του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά σε αυτή την εξέλιξη ήταν πολύτιμη και τον ευχαριστούμε πολύ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα ωφελήσει τους κατοίκους καθώς θα γνωρίζουν τι μπορούν να χτίσουν και αντίστοιχα θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν άδειες εύκολα και γρήγορα».

Ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, δήλωσε: Ευχαριστώ τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά γιατί πραγματικά συμπλεύσαμε σε ένα θέμα που ταλανίζει τον τόπο μας επί δεκαετίες. Με τη δική του καθοριστική συμβολή, εξελίχθηκε και μπήκε σε τελική  δημοπράτηση  ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα του Δήμου μας! Η προκήρυξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου Βόχας και η επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τον πρώην Δήμο Βέλου έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές διαστάσεις. Πολύ γρήγορα και οι δημότες θα καταλάβουν τη σημαντικότητα του έργου αυτού για τον τόπο μας!

Πηγή: ecopress.gr