ΥΠΕΝ: στη διαβούλευση οι περιορισμοί για εκτός σχεδίου δόμηση και αυθαίρετα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, μέχρι πρότινος άρτια και οικοδομήσιμα χάνουν το δικαίωμα δόμησης, με τη νέα «περιοριστική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση», όπως και τα νέα μέτρα για «κατεδαφίσεις και όχι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων» παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ, ανακοινώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο τις επόμενες ημέρες βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση.

-«Να  ξέρουν οι πολίτες ότι ειδικά σε αυτή τη διαβούλευση προσωπικά θα παρακολουθήσω κάθε σχολείο που θα μπει», είπε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας ότι «σήμερα –αύριο» – έως την Παρασκευή όπως λένε από το υπουργείο, – βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, μέτρα για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δασών, νέο οργανισμό για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ρυθμίσεις για τη δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου για τις ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες ανά περιφέρεια και σειρά άλλων πολεοδομικών, χωροταξικών και ενεργειακών θεμάτων.

Οι περιορισμοί για εκτός σχεδίου δόμηση

-«De facto περιορίζουμε τη δόμηση εκεί που οι δρόμοι δεν είναι πολεοδομικά αναγνωρισμένοι», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη και υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθεια γίνεται για να μειώσει την εκτός σχεδίου δόμηση» εξήγησε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση θα είναι μεταβατική έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που είναι σε εξέλιξη.

-«Εμείς στρατηγικά θέλουμε όλη η δόμηση να είναι εντός σχεδιασμού είτε είναι εντός οικισμών είτε εκτός οικισμών, να είναι όλη σχεδιασμένη. Υπάρχει μια  μεγάλη πολεοδομική μεταρρύθμιση που αυτόν τον σχεδιασμό θα τον φέρει σε τρία με τέσσερα χρόνια. Κάνουμε αναγκαστικά όμως μετά την απόφαση του ΣτΕ μία περιοριστική παρέμβαση η οποία διευκρινίζει τα πράγματα. Σπρώχνει την εκτός σχεδίου να γίνεται για το μεσοδιάστημα,  κυρίως εκεί που ήδη υπάρχει. Δηλαδή  να αφήσουμε τις απείραχτες περιοχές να παραμείνουν απείραχτες είναι ο στόχος. Και de facto περιορίζουμε εκεί που οι δρόμοι δεν είναι αναγνωρισμένοι.  Γιατί εκεί που είναι αναγνωρισμένοι οι δρόμοι  δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στις δημοτικές,  κοινοτικές εθνικές οδούς ή οπουδήποτε ο δρόμος είναι αναγνωρισμένος  εκεί μένουν τα πράγματα ως είχαν», είπε ο υπουργός.

Ποιοί χάνουν το δικαώμα δόμησης 

Κληθείς να απαντήσει υπό ποιες προϋποθέσεις πολίτες που έχουν στην περιουσία τους εκτός σχεδίου ακίνητο το οποίο μέχρι πρότινος έχτιζε, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση χάνουν το δικαίωμα δόμησης , ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι:

-«Υπάρχει μία έντονη διαμάχη, που έχει προκληθεί μετά από την απόφαση του ΣτΕ, (η οποία ακύρωσε οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου οικόπεδο άνω των τεσσάρων στρεμμάτων στην Πάτμο) πριν περίπου ένα χρόνο. Το ΣτΕ ήρθε και είπε ότι τα τυφλά οικόπεδα ειδικά της περιόδου 1985-2003, διότι μετά το 2003 δεν επιτρέπονταν , δεν είναι συνταγματικά Και αυτό δημιούργησε μία γενική απορρύθμιση της δόμησης εκτός σχεδίου». Και παρουσιάζοντας τους περιορισμούς δόμησης που θέτει η νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ αναλυτικά ανέφερε ότι:

-«Για να χάσει κάποιος τη δυνατότητα δόμησης του οικοπέδου του,  θα πρέπει να συμβαίνουν τα εξής πράγματα:

-Θα πρέπει το οικόπεδο να είναι σε ένα δρόμο από τον οποίο να μην μπορεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα, γιατί έχουμε βάλει τα τρεισήμισι μέτρα πλάτος δρόμου.

-Θα πρέπει να είναι σε ένα δρόμο, ο οποίος δεν έχει φτιαχτεί από το κράτος είναι κάπως ιδιωτικός δρόμος. Και κατά βάση

-Θα πρέπει να σε ένα δρόμο, που δεν υπάρχει άλλο σπίτι εκεί κοντά

Αυτά είναι τα τρία βασικά πράγματα που θέτει η νέα ρύθμιση ως προϋποθέσεις για τη δυνατότητα δόμηση. Και βέβαια το οικόπεδο να μην έχει και «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένο δρόμο» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι:

-«Δηλαδή δεν μπορεί να ζητάς από αυτόν που είναι στην εθνική οδό να έχεις 45 μέτρα πρόσωπο που είναι αυτό που ισχύει και αυτός που είναι κάπου,  οπουδήποτε αλλού,  στην μέση του πουθενά στην πραγματικότητα,  να θέλει να χτίσει σε τυφλό οικόπεδο με δυο μέτρα πρόσωπο στο δρόμο», προσθέτοντας ότι:

Λύσεις δόμησης στο μέλλον

-«Θα πρέπει να υπάρχει μία πολεοδομική λογική σε αυτά που κάνουμε μέχρι να γίνει οργανωμένη πολεοδόμηση,  που είναι όλες οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη», εξηγώντας ότι η περιοριστική  ρύθμιση που προωθείται είναι μεταβατική και εν συνεχεία μπορεί να αναγνωριστεί δικαίωμα δόμησης σε ιδιοκτησίες που στο μεταξύ διάστημα θα το χάσουν αναφέροντας ότι «ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός μπορεί να έρθει να μας πει ότι αυτή η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί. Και ο δρόμος αυτός να αναγνωριστεί και μετά να χτίζεται κανονικά αλλά να γίνει οργανωμένα βάση του σχεδιασμού».

Παράταση λίγων ημερών της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Μαρτίου, για τη θεσμοθετημένη υποχρέωση των ιδιοκτητών δασικών ακινήτων να εκπονήσουν  μελέτη Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ και περιέγραψε ειδικότητες του «αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», που μπορεί να τις συντάξει. Δείτε εδώ στο ecopress

Τα μέτρα για τα αυθαίρετα

-«Οτιδήποτε καινούργιο κτίζεται το 2024 θα το βρίσκουμε και θα το κατεδαφίσουμε ανυπερθέτως. Τίποτε δεν θα μένει. Δεν πάει να μπορούσε να είναι και νόμιμο, εφόσον έχει κτιστεί ως αυθαίρετο θα κατεδαφίζεται και μετά βγάλε οικοδομική άδεια  αν θα μπορούσε να είναι νόμιμο. Και αυτό θα μας δώσει τη βάση για να μπορούμε να κάνουμε μία ορθολογική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας στη συνέντευξη του τα νέα μέτρα «για τις κατεδαφίσεις και όχι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων».

Τόνισε ο ίδιος ότι τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να βάλουν «μία πραγματική κόκκινη γραμμή την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης», λέγοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας που κοιτάει οτιδήποτε κάνει το κράτος, σου λέει ότι λες τραβάς κόκκινες γραμμές αλλά η αυθαίρετη δόμηση συνεχίζεται και οι κόκκινες γραμμές που βάζεις είναι  στην άμμο».

Ο υπουργός εξήγησε ότι στις βασικές αλλαγές που φέρνουν τα νέα μέτρα είναι να εντοπίζονται και να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα από το 2024 και χρονικά προς τα πίσω, διότι μέχρι τώρα «τα δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, για να είμαστε ακριβείς κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα αυθαίρετα αυτά, τα οποία ήταν ιστορικά φτιαγμένα από την δεκαετία του 70 προηγούνταν για κατεδαφίσεις και το οτιδήποτε καινούργιο χτιζόταν έμπαινε στην ίδια ουρά για κατεδάφιση» λέγοντας ότι για τα κάθε φορά νέα αυθαίρετα υπήρχε μια μεγάλη περίοδος χάριτος».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κόστος για τις κατεδαφίσεις νέων αυθαιρέτων». Και ότι «κόστος πολιτικό έχει όταν μαζεύεις όλα τα αυθαίρετα μαζί». Σημείωσε ότι ο νέος μηχανισμός για τον άμεσο εντοπισμό νέων αυθαιρέτων θα ενεργοποιηθεί μέσω αλγορίθμων με βάση αεροφωτογραφίες οι οποίες λαμβάνονται πλέον ανά δεκαήμερο από δορυφόρο και μπορεί να αγοράσει το υπουργείο και σε συσχετισμό με το σύστημα «οικοδομικών αδειών «e- άδειες» ώστε να εντοπίζονται αμέσως οι νέες οικοδομές που καταγράφονται δορυφορικά και έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

Κεντρικές συμβάσεις για κατεδαφίσεις

Για τις κατεδαφίσεις είπε ο κος Σκυλακάκης  ότι «αυτό το οποίο εξασφαλίζουμε είναι ότι θα υπάρχει κεντρική διαχείριση, κεντρική πολιτική ευθύνη,  δεν θα υπάρχει διάχυση πολιτικής ευθύνης και θα υπάρχουν και πόροι πάντα διατιθέμενοι. Θα  κάνουμε μακροχρόνιες συμβάσεις έτσι ώστε να έχουμε πάντα έτοιμες τις αντίστοιχες τεχνικές εταιρείες για τις κατεδαφίσεις και αυτές οι συμβάσεις θα είναι σε κεντρικό επίπεδο».

Ενστάσεις 

Παράλληλα τόνισε ότι για την εφαρμογή των νέων μέτρων «το κλειδί είναι να λειτουργήσουν τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται, τα οποία πρέπει να γίνουν από την επόμενη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ώστε να λειτουργούμε ως ένα κράτος δικαίου που θα επεμβαίνει αποτελεσματικά στην αυθαίρετη δόμηση».

Πρόστιμα

Σημείωσε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα ενστάσεων και προσφυγών, διότι «δεν μπορείς να αφαιρέσεις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα», οι οποίες θα ολοκληρώνονται σύντομα και πρόσθεσε ότι για τα αυθαίρετα που εντοπίζονται παράλληλα με τη διαδικασία κατεδάφισης θα επιβάλλεται και υψηλό πρόστιμο.

Στη ραδιοφωνική συνέντευξη του ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης αρχικά απάντησε σε ερωτήσεις για την πρόταση μομφής και το δυστύχημα των Τεμπών και ακολούθως μετά το 13ο  λεπτό για το νέο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης και τα αυθαίρετα.

Μπορείτε μετά το 13ο λεπτό να ακούσετε τις δηλώσεις του  κου Σκυλακάκη για τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ στο ηχητικό: