ΥΠΕΝ: τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5

Ανακοινώσεις για την επαναφορά υπαγωγής μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 σε τακτοποίηση, η οποία θα γίνεται σε δύο φάσεις, με προσωρινή υπαγωγή και οριστική υπαγωγή μετά από έλεγχο από ελεγκτή δόμησης, έκανε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, λέγοντας ότι η σχετική ρύθμιση κατατίθεται το Δεκέμβριο στη Βουλή, η τακτοποίηση θα ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2026 και όσο περνάει ο καιρός τα πρόστιμα θα αυξάνονται.  

Τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα, που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2011 παρουσίασε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς επισημαίνοντας ότι «μπορεί να εξελίσσεται το δικαίωμα της υπαγωγής και ρύθμισης, αλλά ο χρόνος αναφοράς δεν αλλάζει» τονίζοντας ότι: «η κόκκινη γραμμή για το ποια αυθαίρετα μπορούν να νομιμοποιηθούν, σε αυτή τη φάση που εξελίσσεται, είναι η 28η Ιουλίου 2011».

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ταγαράς, «μετά από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχει δικαίωμα τακτοποίησης και ρύθμιση αυθαιρέτων» προσθέτοντας ότι το κράτος δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν οι υπόχρεοι το πρόστιμο με δόσεις.

Μπορούμε να ελέγξουμε ψηφιακά όλα τα αυθαίρετα

«Αυτή τη φορά, εάν θέλουμε, μπορεί να είναι η τελευταία φορά ρύθμισης αυθαιρέτων» πρόσθεσε ο κ. Ταγαράς, διευκρινίζοντας ότι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ψηφιακά, με συντεταγμένες.

«Έχουμε εικόνα ανά πάσα στιγμή το τι υπάρχει, που υπάρχει, πόσο υπάρχει, πότε κατασκευάστηκε, διότι έχουμε και ακολούθως την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ψηφιακά ηλεκτρονικά με το αποτύπωμα της κάθε οικοδομής που χτίζεται. Έχουμε τα εργαλεία σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά σε σχέση με το παρελθόν, να ελέγξουμε τα αυθαίρετα τα οποία αναπτύσσονται» δήλωσε ο υφυπουργός.

Μιλώντας για την κατηγορία 5, δηλαδή τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν οικοδομική άδεια ή οι υπερβάσεις πέραν της οικοδομικής αδείας είναι πάνω από το 20% ως προς το ύψος ή πάνω από το 40% στην κάλυψη και τη δόμηση, πριν το 2007.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο, από το ’11 και μετά είναι ή να είναι με άδεια ή αν έχει και πρόσθετες αυθαιρεσίες να είναι τακτοποιημένο, διαφορετικά δεν μεταβιβάζεται. Υπάρχουν πρόστιμα και κατεδάφιση». Και όπως είπε, ένας λόγος που το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης είναι ότι πολλές φορές το κόστος κατεδάφισης είναι πιο σημαντικό από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, από το κόστος διατήρησης.

Δίνοντας παραδείγματα αυθαίρετων κτισμάτων αναφέρθηκε σε δήμο, δίχως να πει ποιος είναι, που έχει 14 αυθαίρετα δημόσια κτίρια κατηγορίας 5  εκ των οποίων τα 11 είναι σχολεία.

«Θέλει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση και επειδή προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η νομιμότητα, δεν μπορεί να προβεί στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Και όταν το κάνεις για τα δημόσια δεν μπορεί να μην το κάνεις για τα ιδιωτικά», επισήμανε.

Το 60% των συνολικών προστίμων των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5.

«Δίνουμε χρόνο, λόγω δυσκολίας, για την τακτοποίηση, αλλά ο χρόνος αναφοράς δεν αλλάζει. Ερχόμαστε για πρώτη φορά και βάζουμε τάξη στο χώρο. Το αίτημα υπαγωγής θα υποβληθεί σε δύο φάσεις. Θα υπάρχει έλεγχος ακριβώς επειδή είναι μεγάλα αυθαίρετα. Όλα τα πρόστιμα τα οποία θα συλλεγούν, θα πάνε σε ένα κωδικό του Πράσινου Ταμείου ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο για να μπορούν οι δήμοι να αποζημιώσουν ακίνητα τα οποία δεσμεύονται λόγω ρυμοτομίας» διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για το που εντοπίζονται οι περισσότερες αυθαιρεσίες πρόσθεσε ότι συνήθως αφορούν τις τουριστικές περιοχές και για να εξηγήσει ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αυθαιρέτων με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις η και χωρίς οικοδομική άδεια ο κ Ταγαράς είπε ότι: «Το 50% των συνολικών τετραγωνικών των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5 και το 60% των συνολικών προστίμων των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5. Από τα 6,5 δισ. περίπου του συνολικού προϋπολογισμού των προστίμων, τα 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν στην κατηγορία 5. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα».

Ο ίδιος διευκρίνισε,  ότι απαγορεύεται η δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης σε ακίνητα και αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό. σε περιοχές Νatura 2000.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δικαίωμα ρύθμισης θα κινηθεί η διαδικασία καταγραφής των αυθαίρετων προστίμων και κατεδάφισης» συμπλήρωσε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα ρύθμισης είναι μέχρι τον Μάιο του 2026 τονίζοντας ότι «όσο περνάει ο χρόνος για την υπαγωγή του αυθαιρέτου σε τακτοποίηση τα πρόστιμα αυξάνονται».

Κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων 

Για την κατά παρέκκλιση δόμησης σε γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι:  «στις 9 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία δυνατότητας αξιοποίησης του δικαιώματος της παρέκκλισης κάτω από 4 στρέμματα, αναφερόμαστε σε γήπεδα 750, 1200 τετραγωνικών, 2 στρεμμάτων, ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας του κάθε γηπέδου και είναι για εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού περιοχές. Για αυτές τις περιπτώσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη για να κατοχυρώσει κάποιο δικαίωμα, θα πρέπει να έχει πάρει την προέγκριση οικοδομικής άδειας»..

«Αυτό που προσθέτουμε και άμεσα θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, διευκολύνοντας αλλά όχι παρατείνοντας είπε ο υφυπουργός είναι να έχει το δικαίωμα κάποιος να κατοχυρώσει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα οικοδομησιμότητα, εφόσον υποβάλει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας ή εναλλακτικά να υποβάλει αίτηση για θεώρηση όρων δόμησης. Στην τελευταία περίπτωση τα δικαιολογητικά είναι το τοπογραφικό και τα συμβόλαια που αποδεικνύουν την κατά παρέκκλιση αρτιότητα οικοδομησιμότητα και στην τελευταία περίπτωση έχει υποχρέωση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 να έχει υποβάλει αίτηση για προέγκριση η έγκριση οικοδομικής άδειας».

Η συνέντευξη του υφυπουργού ΠΕΝ στην ertnews.gr

Πηγή: ecopress.gr