Υπέρ της διάσπασης του δήμου δηλώνει η πλειονότητα των τοπικών κοινοτήτων

Θορυβημένα εμφανίζονται δεκάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τοπικές κοινότητες της Κέρκυρας, λόγω των προσπαθειών συγκεκριμένων επιχειρηματικών και εμπορικών φορέων να βάλουν εμπόδια στη διάσπαση του ενιαίου δήμου, παρά την εκπεφρασμένη θέση τους στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας  όπου δημοτικές και τοπικές κοινότητες είχαν κληθεί να πάρουν θέση στο καυτό, για το μέλλον του Δήμου Κέρκυρας, ερώτημα, είχαν ταχθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα υπέρ της διάσπασης (35 ήταν τότε, πλέον έφτασαν τις 54!).
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλέον 31 από τις 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου της βόρειας Κέρκυρας έχουν ταχθεί υπέρ της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου δήμου, ενώ 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου νότιας Κέρκυρας επιθυμούν κι αυτές τη διάσπαση.

 

Συντριπτικά υπέρ δημοτικές και τοπικές κοινότητες

 

Απροθυμία να συνεδριάσουν ώστε να πάρουν συγκεκριμένη θέση επέδειξαν ορισμένες τοπικές κοινότητες της κεντρικής Κέρκυρας, κάτι στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το ότι σε κάθε περίπτωση θα παρέμεναν στον κεντρικό δήμο που θα συμπεριλαμβάνει τον αστικό ιστό, είτε αυτός ήταν ενιαίος είτε προέλθει από το διαχωρισμό.
Ωστόσο, η Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων, η μεγαλύτερη του νησιού (32.000 δημότες) που έχει ως όρια τον παλιό Δήμο Κερκυραίων, συνεδρίασε και έλαβε απόφαση να ταχθεί υπέρ της διάσπασης, ενώ αντίστοιχη θέση πήραν οι σύμβουλοι στις Δ.Ε. Φαιάκων και Μαθρακίου.
Συνολικά, από τις 103 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νησιού, μόλις τρεις έχουν ταχθεί κατά της διάσπασης (Βαρυπατάδων, Σκριπερού και Μακράδων) με 54 να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν το διαχωρισμό σε σχετική ψηφοφορία των συμβούλων τους. Ο πληθυσμός των 54 τοπικών και δημοτικών αυτών κοινοτήτων φτάνει τα 2/3 του νησιού, αφού εκπροσωπούν 70.000 κατοίκους στο σύνολο των 103.000 κατοίκων της Κέρκυρας.

Αναδημοσίευση από https://www.corfupress.com