Υποχρεωτικός Εμβολιασμός & απολύσεις: «Λάθος διατύπωση» ή κυβερνητικός «λάγος» η Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου το πρωί της Τετάρτης ορθά – κοφτά συνέδεσε την άρνηση εμβολιασμού των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και των δομών Πρόνοιας με απόλυση. 

Λίγη ώρα αργότερα η ίδια με νέα δήλωση της έκανε λόγο για …«λάθος διατύπωση». Στο μεσοδιάστημα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρέθεταν «διαρροές» περί οργής του Μαξίμου απέναντι στην υφυπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ η σύνδεση άρνηση εμβολιασμού – απόλυση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού και η υφυπουργός οδηγήθηκε στη διορθωτική δήλωση, αναφέροντας: «Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Ωστόσο νωρίτερα και πάλι στο Open, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πιο …προσεκτικά άφησε «παράθυρο» απόλυσης για όσους δεν εμβολιαστούν.

 «Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιπάκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε αρχικά ο Αδ. Γεωργιάδης και συνέχισε τονίζοντας:

«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα». Δηλαδή αφού είναι ακατάλληλος σύμφωνα με τον υπουργό πρέπει να δει την πόρτα της εξόδου; Δεν το διευκρίνησε, αφού δεν είναι «αρμόδιος».

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ των δηλώσεων ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να δηλώσει προκειμένου να καθησυχάσει τα πνεύματα ότι κανένας δεν απολύεται, αλλά πρόσθεσε ότι ισχύει ότι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών (διαθεσιμότητα) μετά τις 16 Αυγούστου.

«Δεν απολύεται κανένας αλλά λέμε: Άδεια άνευ αποδοχών. Διότι ακριβώς εκεί η παρουσία τους αποτελεί (…) κίνδυνο για τους άλλους. Δε θες να κάνεις εμβόλιο; Μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Θα προσληφθεί κάποιος άλλος, θα κάνει τη δουλειά σου εμβολιασμένος. Ε, αυτό είναι. Κοινή λογική είναι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας στον ΑΝΤ1.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διατυπώσεις Μιχαηλίδου δεν ήταν ούτε …«λάθος», ούτε πολύ περισσότερο μια προσωπική ανάλυση και πρωτοβουλία. Εξάλλου είναι η αρμόδια υπουργός (που θα έλεγε και ο Αδ. Γεωργιάδης) για τις συγκεκριμένες Δομές και προφανώς θα γνωρίζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Έτσι πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η κ. Μιχαηλίδου επαίξε το ρόλο του πολιτικού «λαγού» προκειμένου η κυβέρνηση να μετρήσει αντιδράσεις. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι στο παρασκήνιο που διερωτούνται τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «κύμα» μαζικών αρνήσεων ακόμα και όταν επιβάλλει «υποχρεωτική άδεια χωρίς αποδοχές».

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά:

Πώς θα καλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά;

Πώς θα γίνουν προσλήψεις συμβασιούχων για να καλύψουν τις θέσεις όσων εργαζομένων αρνηθούν να εμβολιαστούν; Πόσο χρονοβόρες θα είναι διαδικασίες;

Πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι βγουν σε υποχρεωτική άδεια; 

Πόσο προσιορίζεται χρονικά το «πήγαινε στην άκρη για λίγο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» που είπε ο υπουργός Εργασίας; 

Μήπως τελικά οι απολύσεις θα επιλεγούν από την κυβέρνηση ως «αναγκαίο κακό» επικαλούμενη την ανάγκη κάλυψης των θέσεων ειδικά αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες υγειονομικές συνθήκες από το Φθινόπωρο;

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όσους εργαζόμενους αρνηθούν να εμβολιαστούν μπήκε για τα καλά στο «τραπέζι»…

Πηγή: aftodioikisi.gr