Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους σφίγγει από τις 13 Σεπτεμβρίου οπότε και θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο στόχος των νέων μέτρων είναι να αποφευχθεί ένα νέο γενικό lockdown και να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα καθώς και η θωράκιση του συστήματος Υγείας καθώς πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε περιορισμούς και απαγορεύσεις σε καθημερινές δραστηριότητες καθώς και υποχρεωτικό εργαστηριακό τεστ για τους ανεμβολίαστους με δικά τους έξοδα.

Επίσης στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν πρόστιμα. Ο έλεγχος μάλιστα θα γίνεται μέσω Μητρώου Εμβολίων.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ΣΚΑΙ το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες απασχολεί πολύ τα κυβερνητικά στελέχη.

Και αυτό γιατί η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ στερεί κάθε επιχείρημα για την επικινδυνότητα του εμβολίου και αυτό ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω υποχρεωτικότητα..

Συγκεκριμένα στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο στρατό και όσων καταταγούν για να υπηρετήσουν την πατρίδα αλλά και γενικότερα στους ένστολους.

Όσον κάλυψη των κενών που θα προκύψουν στο ΕΣΥ από πιθανές αναστολές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, αυτό θα γίνει αυτό από τις εξής πηγές:

1. Αναδιάταξη προσωπικού

2. Χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών

3. Πρόσληψη με 3μηνες συμβάσεις

Τι θα ισχύει με τις εκκλησίες

Σύμφωνα με πληροφορίες ότι ισχύει μέχρι σήμερα θα ισχύει και στο μέλλον στις εκκλησίες. Οι πιστοί θα προσέρχονται με μάσκα στον εσωτερικό χώρο του ναού και ο αριθμός των πιστών που θα μπαίνουν σε αυτόν θα ορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε ένα ή δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση όλων των ανεμβολίαστων σε μια σειρά χώρων όπως εστίαση και ψυχαγωγία.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας τη δέσμη μέτρων κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.

-Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

-Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

-Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

-Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

-Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών

-Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.

-Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ένας από τους τέσσερις Rolling Stones
Επόμενο άρθροΔρόμος Πόρος- Ασπρογέρακα: Στον Αντιδήμαρχο Ν. Κουρκουμέλη το Σωματείο “Οι Πρόννοι”