Ο κορονοϊός έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην επικράτεια καθώς και σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3500 και σκαρφάλωσαν στα 3538.
Από αυτά τα 843 κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός βρίσκονται στην Αττική με τους ειδικούς να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη έξαρση τις επόμενες εβδομάδες καθώς θα έχουν επιστρέψει και οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού.
Ο Σεπτέμβριος οπότε αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος και οι προβλέψεις δίνουν ακόμη και 10.000 κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση και οι φόβοι για πίεση του συστήματος υγείας είναι μεγάλοι.
Τρόπος να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη υπάρχει και είναι οι εμβολιασμοί. Η κυβερνηση και οι λοιμοξιωλόγοι ζητούν επίσπευση των εμβολιασμών και ο μαγικός αριθμός ακούει στο ένα εκατομμύριο.
Αυτός είναι ο αριθμός των εμβολιασμών που χρειάζονται μέσα σε διάστημα ενός μήνα, προκειμένου η χώρα να βαδίσει προς τον επόμενο μήνα έχοντας χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Παρότι έχουν κλείσει 165.000 νέα ραντεβού για εμβόλιο ήδη από τις 16 Αυγούστου, η μάχη με τον χρόνο μαίνεται, με την κυβέρνηση να έχει ήδη βάλει στη φαρέτρα της το όπλο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που είναι στο τραπέζι.
«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στο λεγόμενο front desk των δημόσιων υπηρεσιών, άνοιξε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.
«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους».
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως σειρά θα πάρουν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο των αναστολών ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα σώματα ασφαλείας.
Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 61.53%.
Το 10% όσων υπηρετούν, έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, κάποιο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ενώ άλλοι έχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στο Λιμενικό Σώμα το 64,5% είναι εμβολιασμένο, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 53%.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται πλέον να ισχύσει και στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράδοξο των εμβολιασμένων πελατών και ανεμβολίαστων εργαζομένων.
Τον οδικό χάρτη για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα καθορίσει και η εφαρμογή του μέτρου στους υγειονομικούς από την 1 Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Σε εμβολιαστικά κέντρα μετατρέπονται οι εκκλησίες
Οι ιεροί ναοί από αυτή την Κυριακή 29 Αυγούστου μετατρέπονται πιλοτικά σε εμβολιαστικά κέντρα. Κινητά συνεργεία θα εμβολιάζουν στα προαύλια των ναών, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η ιδέα ξεκίνησε από τη Κρήτη και τον Πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη.«Αυτός είναι ο στόχος μου. Να δώσω ένα μήνυμα ότι η εκκλησία ενδιαφέρεται για τον άλλον άνθρωπο, ψυχή τε και σώματι. Ο Χριστός είπε ότι να προστατέψουμε την υγεία μας διότι το σώμα μας είναι ναός του Θεού. Άρα έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τον άνθρωπο και σωματικά και πνευματικά» σημείωσε μιλώντας στο MEGA.
Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αρχανών ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
«Το είχα από καιρό σκεφτεί, το πρότεινα εδώ στον Δήμο μου είπανε ότι είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται πτυχία, χρειάζεται πράματα. Και είχαμε μία συνάντηση με τον κύριο Τζανάκη τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μου είπε αυτός εγώ αναλαμβάνω να σου κλείσω να το υλοποιήσουμε. Και με τη βοήθεια του κυρίου Τζανάκη το υλοποιήσαμε».
Οι αντιδράσεις είναι ενθαρρυντικές και πιστοί που μέχρι πρότινος ήταν αντιεμβολιαστές έχουν ήδη αλλάξει γνώμη
«Ορισμένοι έχουνε μπερδέψει την επιστήμη με τη θρησκεία. Είναι καθαρά επιστημονικό θέμα, δεν είναι θεολογικό. Μπερδεύουν ότι μας βάζουν τσιπάκια κα κάτι βλακείες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησία».
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, στις εκκλησίες θα συνεχίσουν να μπαίνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, 1 άτομο ανά 10 τ.μ στο εσωτερικό των ναών, 1 άτομα ανά 15 τ.μ. στον εξωτερικό χώρο με υποχρεωτική την χρήση μάσκας, ενώ οι ιερείς υποχρεούνται σε ένα rapid test την εβδομάδα, ότι ισχύει δηλαδή για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Πηγή: newsit.gr