ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ: Από μικρό παιδί λάτρευα το ποδόσφαιρο… όμως νοσεί.

Η ομάδα του Α.Ο. Παλληξουριακός ιδρύθηκε την 21η Νοεμβρίου 1950. Τη δεκαετία του 60´ και 70´ αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Πατρών.

Από τη σύσταση της ΕΠΣΚΙ το 1980, όπου το σωματείο μας ήταν εκ των ιδρυτικών μελών, έχουμε κατακτήσει 24 τρόπαια σε τοπικό επίπεδο όντας πολυνίκης σε τίτλους εντός νησιού.
 Έχουμε αγωνιστεί αρκετές σεζόν σε περιφερειακά πρωταθλήματα και σε αυτά της Δ´ Εθνικής καθώς και τα τελευταία χρόνια δυο φορές στη Γ´ Εθνική, τρεις φορές στο κύπελλο Ελλάδας και δυο φορές σε αγώνες προβιβασμού στη Γ εθνική κατηγορία.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Κονταρίνης Παναγιώτης

είναι 40 ετών και διαμένει με την οικογένεια μου στο Ληξούρι Κεφαλονιάς.

Είναι Πλοίαρχος εμπορικού ναυτικου και εργάζεται στα ποντοπόρα δεξαμενόπλοια είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές του Παλληξουριακού   και μας παραχώρησε μια πολύ ωραία συνέντευξη ΣΤΑ 11

1. Ασχολείστε από μικρό παιδί με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ;

Από μικρό παιδί λάτρευα το ποδόσφαιρο και μαζί και με αλλά μέλη του τωρινού συμβουλίου ήμασταν μέλη της επανασύστασης της Ακαδημίας της ομάδας μας τη περίοδο 1996-1997.

2. Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι θα είσασταν ένας απο τους βασικούς παράγοντες της ομάδας ;

Σε μια περίοδο δύσκολη, τα πέτρινα χρόνια της ομάδας μας, εν έτη 2015 μου ζητήθηκε από ενα πολύ καλό φίλο και βασικό πυλώνα της πορείας της ομάδας μας να ασχοληθώ και να βοηθήσω. Με μεγάλη χαρά και παρόλη την άγνοια που είχα στο διοικητικό επίπεδο ασχολήθηκα και πολύ γρήγορα βρέθηκα να τρέχω με παρά πολλά πράγματα στην καθημερινότητα της ομάδας.

3. Πόσα καιρό είσαστε παράγοντας της ομάδας ;

Από τη σεζόν 2015-2016 είμαι στη διοίκηση του συλλόγου.

4. Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή όσο είσαστε παράγοντας ;

Η καλύτερη στιγμή μου ήταν οι πρώτες νίκες που πέτυχε ομάδα της Κεφαλονιάς σε επίπεδο της Γ εθνικής τη σεζόν 2017-2018 και ιδιαίτερα αυτή σε ένα εντός έδρας ματς με τον πολύ δυνατό ΠΑΟ Βάρδας. Από τότε ακολούθησαν και αλλά σπουδαία αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο Γ εθνικής όσο και στο Κύπελλο Ελλάδας αλλά αυτό ήταν από τα πρώτα και η αρχή της ανοδικής πορείας μας. Επίσης χαρά και ικανοποίηση μου έχει προσφέρει η φιλία που ανέπτυξα με αρκετούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου από την υπόλοιπη Ελλάδα.

5.Ο στόχος της ομάδας για φέτος και για το μέλλον ;

Η ομάδα μας διαχρονικά έχει στόχο να πρωταγωνιστεί με συνέπεια και συνέχεια. Τα 7 τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούμε κατακτώντας 13 τίτλους σε τοπικό επίπεδο κατέχοντας ρεκόρ αήττητου στο πρωτάθλημα για 4 χρόνια καθώς και καλύτερης επίθεσης και άμυνας . Φέτος έχουμε στόχο όπως και τις προηγούμενες δυο χρονιές που συμμετείχαμε στους αγώνες προβιβασμού να διεκδικούμε την άνοδο έως το τέλος των αγώνων και εάν είναι δυνατό να το επιτύχουμε. Ο όμιλος μας έχει ομάδες από πολύ δυνατά και ανεπτυγμένα πρωταθλήματα και ξεκινάμε ως νόμος από θέση αουτσάιντερ. Εξάλλου και τις δυο προηγούμενες προσπάθειες μας δε πήραμε την άνοδο τη τελευταία αγωνιστική για ένα βαθμό! Ο στόχος μας μακροπρόθεσμα είναι η ομάδα να συνεχίσει να δουλεύει όσο ποιο επαγγελματικά μπορεί και να συνεχιστεί η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες.

6. Τι πρέπει να αλλάξει τελικά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για να γεμίσουν πάλι τα γήπεδα ;

Το ποδόσφαιρο νοσεί. Πρέπει να αποκατασταθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός. Φέτος, παρόλα αυτά, βλέπουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και το κόσμο να κατακλύζει τα γήπεδα στα παιχνίδια των play off. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός ο οποίος θα αναγκάζει τις ομάδες που θα συμμετέχουν στη Α και Β εθνική να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις τόσο σε οικονομικό όσο και στο επίπεδο υποδομών. Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε αρκετές αρχές από το ολλανδικό μοντέλο. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η εκπαίδευση των νεαρών παιδιών στις ακαδημίες, σχολεία, και πάνω από όλα στις οικογένειες έτσι ώστε να μάθουμε στους αυριανούς φιλάθλους ότι το γήπεδο είναι διασκέδαση και ευχαρίστηση και όχι πεδίο μάχης.

7. Εχετε ακαδημίες ;

Με πόσους ποδοσφαιριστές ;

Σε ένα μέρος με 5000 κατοίκους η ομάδα μας έχει 110 παιδιά απο ηλικίες Κ-6 έως Κ-16 και έπισης λειτουργούμε τη πρώτη και μοναδική γυναικεία ομάδα του νησιού με κοριτσια από 14 -17 ετών.

8. Τι πρέπει να κάνουν οι ερασιτεχνικές ομάδες για να είναι βιώσιμες ;

Υπάρχει υποστήριξη από την πολιτεία ; ( ΔΗΜΟ, ΚΡΑΤΟΣ,ΕΠΟ) Επαρκούν οι αγωνιστικοί σας χώροι ;

Οι ερασιτεχνικές ομάδες κατά την άποψη μου πρέπει να έχουν ένα πολύ καλό οικονομικό πλάνο, να έχουν τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας με χορηγίες και μια ανταποδοτικότητα σε αυτές, (προβολή των επιχειρήσεων και στήριξη αυτών) καθώς και να εξελίσσονται προσφέροντας ποιοτικές και εμπεριστατωμένες παροχές στο επίπεδο των ακαδημιών. Δυστυχώς η πολιτεία δε προσφέρει αναλογικά στις ερασιτεχνικές ομάδες παρόλη τη βοήθεια με την επιχορήγηση της ΓΓΑ η οποία σε σχέση με το κόστος που χρειάζεται για να ενταχθείς στην αναγνώριση από αυτήν είναι δυσανάλογη. Επίσης η ΕΠΟ είναι παντελώς απούσα από το τοπικό ποδόσφαιρο και από τη Γ´ (ερασιτεχνική ; ) Εθνική. Το τερατούργημα της τωρινής Γ εθνικής έχει διαλύσει τους παράγοντες και αρκετές ομάδες. Τεράστια έξοδα με καταρτισμούς ομίλων που πχ η ομάδα από τη Κεφαλονιά πρέπει να μεταβεί Ρόδο, Σύρο, Μύκονο! ελάχιστα έσοδα, καμία βοήθεια για τη προβολή του προϊόντος και γενικά μια απάθεια και αποστασιοποίηση στα προβλήματα που η ίδια, κατά πολύ, έχει δημιουργήσει. Και ο Δήμος δε παρέχει ουσιαστική βοήθεια στα σωματεία και στις ανάγκες τους και αυτό είναι θλιβερό γιατί πχ η ομάδα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός σχεδόν 150 ανθρώπων. Οι αγωνιστικοί χώροι στη περιοχή μας είναι σε ένα μέτριο επίπεδο. Χρειάζεται άμεση συντήρηση το γήπεδο μας και να λυθούν κάποια γραφειοκρατικά θέματα στο βοηθητικό μας γήπεδο. Εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο.

9. Τελικά πόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές θεωρείτε ότι πρέπει να αγωνίζονται στη Σουπερ λιγκ στην εντεκάδα για να θεωρείτε το πρωτάθλημα ελληνικό και να μην πηγαίνουν τα Ελληνικά ποδοσφαιρικά ταλέντα χαμένα ;

Θεωρώ ότι η απάντηση θα προέλθει όταν οργανωθεί με πλάνο το ποδόσφαιρο από τη βάση του και αυτή είναι το ερασιτεχνικό. Αυτή τη στιγμή στη Γ’ εθνική βλέπουμε να αγωνίζονται στη πλειονότητα πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και ελάχιστα νεαρά παιδιά. Θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσει ξανά το περιφερειακό πρωτάθλημα με αυστηρούς όρους χρησιμοποίησης νεαρών ποδοσφαιριστών και έτσι η δεξαμενή παραγωγής ταλέντων να μεγαλώσει έτσι ώστε να φτάσουν στην Α εθνική περισσότεροι ποδοσφαιριστές και κάτ επέκταση να ανεβεί και η ποιότητα εκτός της ποσότητας και στη εθνική Ελλάδας.

10. Ποιόν θεωρείτε τον πιο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή στην ομάδα σας αυτή την στιγμή ;;; και ποιόν που αγωνίστηκε στο παρελθόν ;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω με ονόματα γιατί το σημαντικό είναι ότι στην ομάδα μας υπάρχει αρκετό ταλέντο και το ευχάριστο για εμάς είναι ότι η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών μας προέρχονται από την ακαδημία μας. Κατά το παρελθόν έχουν περάσει αρκετοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές αλλά κανείς δεν έκανε το βήμα παραπάνω.

11. Ακολουθεί ο κόσμος την ομάδα στο γήπεδο βοηθάει ;;

Είμαστε στην ευχάριστη συγκυρία ο αθλητισμός στο Ληξούρι να διανύει την καλύτερη περίοδο του με ομάδα σαν την δίκη μας, ομάδα Β εθνικής στο μπάσκετ καθώς και πολλές επιτυχίες στον στίβο και στον υγρό στίβο επίσης. Αυτό κάνει το κόσμο να έχει επιλογές και να μοιράζεται. Τηρουμένων των αναλογιών ο κόσμος θα θέλαμε να είναι παραπάνω στο γήπεδο και να στηρίζει τις προσπάθειες μας. Τώρα στα μπαράζ ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθει στο κάλεσμα μας και θα στηρίξει τη προσπάθεια που κάνουμε.

πηγή: https://fatsasport.blogspot.com/