Παλληξουριακος: Απαντά σε δημοσίευμα για τον αγώνα με την ομάδα της Ευγερου

Με αρκετή αμηχανία διαβάσαμε τη δημοσίευση από την ιστοσελίδα του kefaloniapress.gr
το οποίο υπενθύμιζε τον καταλογισμό ενός πέναλτι στις καθυστερήσεις σε πρόσφατο παιχνίδι μεταξύ Λίβερπουλ και Τότεναμ για την Premiership το οποίο δόθηκε με υπόδειξη του βοηθού (επόπτη) προς τον διαιτητή. Αναφέροντας, επίσης, ότι ο βοηθός έσφιξε τη γροθιά του μετά τον καταλογισμό σαν να χάρηκε παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο. Ενώ, έκλεισε το κείμενο με ένα σχετικό quiz- παραπομπή σε αγώνα του τοπικού μας πρωταθλήματος παραθέτοντας τα ονόματα διαιτητή και βοηθού με αναγραμματισμό (!) και τη φράση «Το ‘Πάρτυ’ μόλις ξεκίνησε Καλά Χριστούγεννα σε όλους…» αντί επιλόγου.
Η αναφορά προφανώς και γίνεται για το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας μας απέναντι στον Π.Α.Ο. Εύγερος που έγινε το Σάββατο 23/12 στο γήπεδο των Φαρακλάτων και έληξε με 0-2 υπέρ της ομάδας μας. Ματς στο οποίο ο καταλογισμός του πέναλτι έγινε με υπόδειξη του βοηθού Αντωνιάδη Ν. προς τον διαιτητή Χρηστάτο Σ. Ωστόσο, κάπου εδώ εξαντλούνται και οι… ομοιότητες με την Premiership (καθώς όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος παρακολουθώντας τα στιγμιότυπα του αγώνα στην σελίδα της ομάδας μας η παράβαση ήταν προφανής με την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του Ευγέρου να μην διαμαρτύρονται καν και -φυσικά- κανέναν βοηθό να πανηγυρίζει) και γεννώνται αρκετά εύλογα ερωτήματα:
· Γιατί η δημοσίευση αναρτήθηκε ανυπόγραφα και ανώνυμα;
· Αξιολογήθηκε η εγκυρότητά της από τον συντάκτη και τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας;
· Aμφότεροι –συντάκτης και υπεύθυνος- έχουν παρακολουθήσει ποτέ τους αγώνα τοπικού πρωταθλήματος;
· H παρουσία ( τους στο γήπεδο συνδυάζεται και με την αγορά εισιτηρίου ως ενίσχυση των σωματείων;
· Έχουν υπάρξει μέλη σε σωματεία συνδράμοντας στην προσπάθεια αυτών;
· Γνωρίζουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες των σωματείων και το πώς αυτά επιβιώνουν εντέλει;
· Γνωρίζουν τους στόχους τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά παλεύουν;
Αναμένοντας τις –με ονοματεπώνυμο- απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσουμε την δική μας απάντηση σε ό,τι υπονοείται από αυτό το κομψοτέχνημα κίτρινου τύπου.
Η ομάδα μας μέσω του προέδρου της, κ. Λυκούδη Ευστάθιου, έχει εκφράσει ότι ουδεμία έγνοια έχει για το ποιοι διαιτητές ορίζονται στα παιχνίδια της – μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν οι αρμόδιοι φορείς. Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος έχει στοιχεία τα οποία προσβάλλουν την ακεραιότητα των αγώνων του πρωταθλήματος μπορεί να προσφύγει στις νομότυπες διαδικασίες.
Η τελευταία ήττα της ανδρικής ομάδας μας από εντός του νησιού αντίπαλο ήταν στις 26/03/2017. Η τελευταία αποβολή ποδοσφαιριστή της ήταν τον Φλεβάρη του 2016 ενώ στο σωματείο δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο τα τελευταία τριάμισι χρόνια για παράβαση οποιασδήποτε μορφής. Παράλληλα, το σωματείο μας συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα τουρνουά υποδομής όλων των ηλικιακών ομάδων διατηρώντας ενεργά τέσσερα τμήματα που δουλεύουν ολοχρονικά κι όχι κατά περίσταση. Προσπαθεί να επενδύσει στην αξιολόγηση και στη γνώση και όχι σε ποδοσφαιρικά… «μπαμ» φέρνοντας σκάουτερ μεγάλων ομάδων (όπως συνέβη με τον κ. Αποστόλου που, από το φιλικό της Κ14 της ομάδας μας με την αντίστοιχη της Μικτής ΕΠΣΚΙ, κάλεσε να δοκιμαστούν στον Ατρόμητο δύο παιδιά άλλων ομάδων) και διακεκριμένους ψυχολόγους όπως ο κ. Υφαντίδης για να μιλήσουν σε προπονητές, γονείς και αθλητές (πόσοι, άραγε, ενδιαφέρθηκαν…;)
Όλα αυτά, αν μη τι άλλο, μαρτυρούν για τον ίδιο το σύλλογο μια συνέπεια η οποία ξεφεύγει των γραμμών του γηπέδου και αντανακλά την δουλειά –με τα λάθη της, φυσικά- και τον καθημερινό αγώνα που γίνεται σε όλα τα επίπεδα μακριά από εκεί που φθάνει το μάτι και η πένα του κάθε κουτοπόνηρου ανώνυμου που φαντασιώνεται «πάρτυ» για να δικαιολογήσει την δική του ανυπαρξία. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η δημοσίευση δεν ήταν παρά ένα επιπόλαιο δημοσιογραφικό τέχνασμα που ζητιάνευε λίγη παραπάνω δημοσιότητα κι ας ευχηθούμε την επόμενη φορά ο εμπνευστής του να αναλογιστεί τις ευθύνες του.
Πολύ θα θέλαμε, αλήθεια, όλη αυτή η πρεμούρα για ποδοσφαιρική ίντριγκα να μετουσιώνονταν σε προβληματισμό για τα σημαντικά ζητήματα του τοπικού μας ποδοσφαίρου όπως, π.χ., η αφομοίωση των δεκατετράχρονων παιδιών που καλούνται από το «κουτσουρεμένο» πρωτάθλημα Κ14 των 6-8 αγωνιστικών να παίξουν στο ανδρικό πρωτάθλημα. Ένα μέτρο (υποχρεωτική ύπαρξη ακαδημίας για κάθε ομάδα που συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα) που είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά παραμένει ημιτελές δίχως την ύπαρξη πρωταθλήματος Νέων ή Κ17. Όμως, πώς να διοργανωθεί κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχει βούληση για σύγκρουση με την νοοτροπία «του ποδαριού» που χαρακτηρίζει τις διοικήσεις των ομάδων οι οποίες, αν δεν λάβει τέλος η τουριστική σεζόν, δεν συναινούν στην έναρξη των (ήδη συρρικνωμένων) πρωταθλημάτων.
Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι εύκολο πόσω δε αν δεν υπάρχει από κοινού στόχευση. Για αυτό και γίνεται αφόρητη η ελαφρότητα με την οποία κάποιος -ανώνυμα- δημοσιεύει κάτι το οποίο ζημιώνει με ανυπόστατα υπονοούμενα το ήδη λαβωμένο ποδόσφαιρο μας. Η πρωτεύουσα δεν έχει γήπεδο, τα ήδη υπάρχοντα χρήζουν συντήρησης η οποία δεν γίνεται και ομάδες όπως η δική μας οργανώνουν καμιά εικοσαριά καραβάνια ετησίως για να προπονηθούν στοιχειωδώς στο Ενωσιακό γήπεδο. Όλα, βέβαια, τα κάνει χειρότερα η υπόθεση ότι ο ιθύνοντας νους του δημοσιεύματος μπορεί να προέρχεται από τον χώρο του τοπικού μας ποδοσφαίρου ο οποίος πλήττεται όταν αυτοί που ασχολούνται κυριεύονται από το καύχημα και τον εγωισμό τους – ενώ, συχνά, συμβαίνει οι ίδιοι να έχουν επωμιστεί και το πολύ σημαντικό ρόλο της καθοδήγησης και της έμπνευσης των νέων παιδιών.
Η χρονιά οδεύει προς το τέλος της και, ίσως, είναι ιδανική ευκαιρία να αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες και την προσφορά του στην μικρή μας κοινωνία – από όποιο πόστο και με όποιον τρόπο αυτή συντελείται – κι ας κάνει τον απολογισμό του θέτωντας το ερώτημα “τί είναι αυτό που θέλουμε, τελικά;”.
Ας ευχηθούμε λιγότερα «πάρτυ» και περισσότερη εντιμότητα για ένα λίγο καλύτερο αύριο.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρούμενες στιγμές για όλους τους ανθρώπους.
Α.Ο. Παλληξουριακός