Απάντηση Τραυλού για το θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια – Παρέμβαση Σπαθή

Απάντηση στις διαμαρτυρίες του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης αναφορικά με τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων του Ιονίου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός μιλώντας στην εκπομπή των Galaxians Γιάννας Κουλουμπή και Ανδρέα Αρβανιτάκη στον Ionian Galaxy.
Ο κ. Τραυλός τόνισε αφενός το γεγονός ότι οι ενισχύσεις από την ΠΙΝ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν βασικά κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ κα. Αφετέρου είπε ότι επρόκειτο για ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό με περισσότερες από 7000 επιχειρήσεις να δηλώνουν συμμετοχή για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ. Οι θεσμικοί φορείς εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν πλήρη γνώση για τους όρους του προγράμματος και τη διαδικασία συνολικά.
Αναγνώρισε, ωστόσο, πως από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι πολλές μικρές, ειδικά, επιχειρήσεις έμειναν εκτός.
Για τον λόγο αυτό θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης με προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη φορά, το οποίο θα είναι δομημένο με τρόπο τέτοιο ώστε να προσανατολίζεται στην ενίσχυση μικρότερων επιχειρήσεων.

Απάντηση Σπαθή


Η τοποθέτηση του κ. Τραυλού προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρου Σπαθή. Ο κ. Σπαθής σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή τόνισε πως ναι μεν γνώριζε ως φορέας τους όρους του προγράμματος, είχε όμως εξαρχής επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από τον τρόπο που είχε δομηθεί. Δυστυχώς, όπως είπε, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις του και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νησιού μας που κατέθεσε αίτηση έμεινε εκτός. Στην πλειονότητα τους, συνέχισε ο κ. Σπαθής, ήταν επιχειρήσεις της εστίασης.
Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι εξασφαλίστηκαν χρήματα για πρόσθετη ενίσχυση περισσότερων επιχειρήσεων. Ωστόσο, είπε πως θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα αυτά να καταθέτουν με βάση τις υπάρχουσες αιτήσεις και να μην γίνουν εξαρχής αιτήσεις και φάκελοι ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη χρονική καθυστέρηση που ένα νέο πρόγραμμα θα συνεπάγεται, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εξασφάλιση από πλευράς Περιφέρειας επιπλέον 16 εκατομμυρίων ευρώ είναι σαφώς ένα θετικό βήμα, φτάνει τα χρήματα αυτά να φτάσουν το συντομότερο στα ταμεία των επιχειρήσεων που τα έχουν ανάγκη.

Πηγή: ekefalonia.gr