“Απόντες” από την Ομάδα Ενηλίκων της ΚΕΔΗΚΕ

Εννέα άνθρωποι με δεύτερη ευκαιρία στην ζωή… Ένας δημοσιογράφος, μιά εύπορη κυρία, μιά δημόσια υπάλληλος, μιά κόρη με τους γονείς της, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, μιά υπάλληλος ξενοδοχείου…. Άνθρωποι που είτε έζησαν την ζωή που επέλεξαν είτε χάθηκαν σε λάθη. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Άνθρωποι που θέλησαν να αγαπηθούν… Κάποιοι το κατόρθωσαν. Αγάπησαν και αγαπήθηκαν. Μα κάποιοι άλλοι δεν κατάφεραν να δουν, να νιώσουν την αγάπη. Και κάποιοι άλλοι άρπαξαν την δεύτερη ευκαιρία που τους προσφέρθηκε για να ζήσουν και να αγαπήσουν.

Ένα δράμα, μιά θεατρική παράσταση με πολλά και ενδιαφέροντα μηνύματα. Ήταν οι “απόντες” και το Σαββατοκύριακο μας παρουσίασαν το έργο του Γιάννη Δημουλέα στο Θέατρο “Κέφαλος”.

Εννέα άνθρωποι, εννέα ηθοποιοί… Ερασιτέχνες μας είπαν, μα απέδειξαν ότι δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες ηθοποιούς.

Εξαιρετικές ερμηνείες.

Παρά την κούραση και το άγχος τους κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο του κοινού, όσο και του ίδιου του συγγραφέα του έργου κ. Γιάννη Δημουλέα, ο οποίος απόλαυσε το δικό του θεατρικό έργο και χειροκρότησε τους ηθοποιούς, αλλά και τον εξαιρετικό σκηνοθέτη της δικής μας Κεφαλονίτικης θεατρικής ομάδας, της ομάδας της ΚΕΔΗΚΕ, κ. Σταύρο Παπαδάτο.

Γ. Δημουλέας – Σκέψεις για το έργο: “Ένα έργο που απεικονίζει την φύση και την λειτουργία του σημερινού ανθρώπου. Ο φόβος, οι ενοχές, η καταστολή, η άγνοια, η βία, η βόλεψη, η παραγωγή, η παραποιημένη σεξουαλικότητα σε επίπεδο τυποποίησης, περιχαρακώνουν την ζωή μας σε κύκλο από κιμωλία που, ωστόσο, δεν τολμούμε να τον διαβούμε. Η εύκολη ευτυχία οδηγεί στα λατομεία της υποταγής και της εξάρτησης. Οδεύουμε στην εποχή του απόλυτου εξουσιαστή. Του ενός. Οι άνθρωποι παραμένουν παθητικοί…μηχανικά εξαρτήματα. Παρωζημένες ηθικές, οριοθετήσεις και ιδέες υποκαθιστούν τη γνώση και την συνείδηση. Στο έργο, ακόμα κι αν η επαναφορά είναι ανέφικτη, οι εγκλωβισμένοι έχουν κίνηση.Μέσα από την καταδίκη ουρλιάζουν για να διδάξουν. Ιδεολογικοποιηθηκε η παρακμή. Η εμπορευματοποίηση των αξιών υποκαθιστά τον αγώνα με την ευκαιρία. Πνίξαμε μέσα μας την αγάπη, τον λόγο και την αθωότητα. Η τάξη πάση θυσία πρέπει να επιβληθεί. Η υποταγή σταδιακά ολοκληρώνεται. Το όνειρο είναι η θεϊκή δύναμη της ανεξαρτησίας και η γνώση ο δρόμος για την ελευθερία.”

Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Απριλίου ακολουθεί ακόμα μιά εξαιρετική παράσταση σκηνοθεσίας Σταύρου Παπαδάτου και Τζούλιας Δόριζα. “Οι ηλίθιοι” του Νηλ Σάιμον.

Συγχαρητήρια παιδιά !

Αριστέα Χαριτάτου

    

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr