Αρ. Δημητράτος: Ο Κεφαλονίτης υφυπουργός Εργασίας που διορίστηκε ταυτόχρονα ΓΓ της ΓΣΕΕ

Ο αστικός μύθος θέλει την φρουρά του Ιωάννη Μεταξά να κατευθύνεται προς το σπίτι του Αριστείδη Δημητράτου, Κεφαλονίτη από τον Αγκώνα και συντηρητικό κουμουνιστή. Ο ίδιος τρομοκρατήθηκε, θεωρώντας ότι θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση σε ένα κρατητήριο και στη χειρότερη στην εξορία… «Κάνε γρήγορα, έλα όπως είσαι…», του είπε επιτακτικά ο αξιωματικός και μεταφέρθηκε άρον – άρον στον Μεταξά.

Ο Αριστείδης Δημητράτος διετέλεσε από το 1936 έως και το 1940 υφυπουργός Εργασίας του Μεταξά

Σε χρίζω υπουργό μου και αναλαμβάνεις το Εργασίας

«Είσαι ο αρχι-κομμουνιστής, ο Αριστείδης  Δημητράτος;», τον ρώτησε ο τελευταίος και ο Δημητράτος του απάντησε ορθά – κοφτά: «Ναι εγώ είμαι». Η απάντηση, μάλλον, ήρθε σαν κατακεφαλιά στον Κεφαλονίτη: «Ε, λοιπόν από αυτή την στιγμή σε χρίζω υπουργό μου και αναλαμβάνεις το Εργασίας»…

Ο Αριστείδης Δημητράτος διετέλεσε από το 1936 έως και το 1940 υφυπουργός Εργασίας του Μεταξά, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση Κορυζή έως τις 20.4.1941. Παράλληλα, το 1937 θα διοριστεί και στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, όπως είχε μετονομάσει ο Μεταξάς τη ΓΣΕΕ. Κατείχε, δηλαδή, ταυτόχρονα το αξίωμα του υφυπουργού Εργασίας και του ΓΓ της ΓΣΕΕ, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά.

Γεννήθηκε στον Αγκώνα και ήταν γιος ιερέα

Ο Αριστείδης Δημητράτος ήταν κοινωνιολόγος, ηγετικό στέλεχος της ΓΣΕΕ, υπουργός Εργασίας και βουλευτής με την ΕΡΕ. Γεννήθηκε στον Αγκώνα Κεφαλλονιάς το 1902 και ήταν γιός του ιερέα Μιλτιάδη και της Ασπασίας, αδερφός του Γεράσιμου, της Τερψιχώρης, του Γεωργίου, του Δημητρίου και του σοσιαλιστή ηγέτη Νίκου Δημητράτου (πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΣΕΚΕ) και ξάδερφος του Παναγή Δημητράτου. Παντρεύτηκε το 1933 την Ειρήνη Αθανασούλη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Αλίκη (1940) και την Ασπασία, και σε δεύτερο γάμο (το 1955) τη Θάλεια Ν. Καρανίκα.

Η επανεκλογή του στα βουλευτικά έδρανα

Μετά την ολοκλήρωσης της θητείας στο Εργασίας μετακινήθηκε προς την Κρήτη με την κυβέρνηση όταν γινόταν η μάχη της Κρήτης και στη συνέχεια ακολούθησε την εξόριστη κυβέρνηση στο Κάιρο, τη Νότια Αφρική και την Αγγλία. Στα τέλη του 1945 επέστρεψε στην Ελλάδα και εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος βουλευτής στην Κεφαλονιά το 1946 και το 1956 επανεκλέχτηκε. Από τις 17.5.1958 έως τις 20.9.1961 ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών.

Πηγή: kefaloniatimes.gr