Αργοστόλι: Απίστευτο αλαλούμ με το Μουσείο!

Ας ξεκινήσουμε με το ιστορικό: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου κτίστηκε στη σημερινή του θέση μετασεισμικά σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Μπορεί ο Καραντινός να ήταν στην εποχή του διαπρεπής αρχιτέκτονας, όμως το κτίριο δεν είχε καμία σχέση με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση και ιδιαίτερα με το προσεισμικό Mουσείο στην περιοχή του Ξενία.

Το κτίριο λόγω της αρχιτεκτονικής του είχε ταλαιπωρηθεί σε κάθε σεισμό. Αν και ανακαινίστηκε το 2000 μετά από λίγα χρόνια σε σεισμό το 2007 υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στο μεγάλο σεισμό το 2014 το Μουσείο σύμφωνα με επίσημες κατά καιρούς δηλώσεις υπέστη σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία αλλά και στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου ακόμη και οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου.

Έκτοτε παρέμενε κλειστό με τα ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας εκθέματα του Μουσείου, σύμφωνα με την πρώην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στις 13/9/2017 να «έχουν μεταφερθεί σε μυστική αποθήκη στην Κεφαλονιά».

Σε δύο μήνες κλείνουν 6 χρόνια από το σεισμό του Γενάρη του 2014 και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου παραμένει κλειστό παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων (υπουργών, περιφερειαρχών, δημάρχου) για «άμεση έναρξη εργασιών επισκευής».

Κοινός παρονομαστής όλων, η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ! ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!

Αποκορύφωμα η ανακοίνωση του βουλευτή Κεφαλλονιάς Παναγή Καππάτου, η οποία κινείται, αν όχι τίποτε άλλο, εκτός τόπου και χρόνου!

Τη θυμίζουμε:

«Μια σημαντική εξέλιξη για την αποκατάσταση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου. Με απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού εκκινούν οι πρόδρομες εργασίες και συγκεκριμένα εγκαθίσταται συνεργείο για την πραγματοποίηση γεωτεχνικών εργασιών ελέγχου, έργο αξίας 100.000 ευρώ, ώστε κατόπιν να γίνει εφικτή η πραγματοποίηση προμελέτης του έργου και η επαναλειτουργία του μουσείου».

Αγαπητέ βουλευτή ατύχησες.

Πρώτα απ’όλα γιατί …πανηγυρίζεις «για την αποκατάσταση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου» όταν το κτίριο έχει βγει OFF εδώ και …έξι χρόνια και οι ευθύνες είναι διακομματικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πάλι ΝΔ!

Μιλάς για «απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού» όταν μόνο νέα δεν την λες με …πέντε μήνες θητεία και το κυριότερο η σημερινή yπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μόνο …νέα ηγεσία δεν είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού, αφού την εποχή του σεισμού το 2014 (και για ένα ακόμη χρόνο) ήταν …γενική γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού με αρμοδιότητα και  …το Μουσείο Αργοστολίου και με απόλυτη και σαφή γνώση του θέματος.

Για του λόγου το αληθές όλων των προηγουμένων, μεταφέρουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας e-kefalonia στις 5/3/2014 :

«Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί, στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Συντονιστικό Όργανο των Κεφαλληνιακών Συλλόγων Αττικής με τη Γενική Γραμματέα κα Λίνα Μενδώνη. Μέλημα του Συντονιστικού ήταν να μεταφέρει την αγωνία στη κα Μενδώνη των κατοίκων του νησιού για την άμεση αποκατάσταση των μνημείων μας από τους πρόσφατους σεισμούς. Μάλιστα, στην αρχική του εισήγηση ο π. υπουργός κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να μας πείτε πως μπορούμε να βοηθήσουμε».

Η κα Μενδώνη έκανε αναλυτική αναφορά για τα προβλήματα που υπάρχουν στα ιστορικά κτίσματα και μνημεία στο νησί. Δήλωσε ότι από τη πρώτη κιόλας στιγμή έφτασαν κλιμάκια του Υπ. Πολιτισμού για τη καταγραφή των ζημιών και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει πλήρης κατάλογος. Ωστόσο, η Γενική Γραμματέας έκανε μια θλιβερή αποκάλυψη για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι. Από τη πρώτη εικόνα η κα Μενδώνη τόνισε ότι το κτίριο είναι κατεδαφιστέο και ότι θα χρειαστεί να κτισθεί νέο μουσείο. Στο κτίριο παρατηρήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου μεγάλου σεισμού οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου. Η κα Μενδώνη τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη για την ανέργεση μουσείου κόστους 600- 700 χιλιάδων ευρώ. Το συνολικό κόστος για το νέο μουσείο, που θα πληρεί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις, ανέρχεται στο ποσό των 6-7 εκατομμυρίων ευρώ».

Για την ιστορία, στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο π. υπουργός Πέτρος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών Τάσος Βαλλιανάτος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακισίων Πειραιά Βαγγέλης Σπαθής, ο καθηγητής Γεράσιμος Μεταξάς, ο Ζαχαρίας Πατρίκιος, καθώς και ο συμπατριώτης μας καλλιτέχνης Γεώργιος Κακής-Κωνσταντινάτος.

Η κ. Μενδώνη λοιπόν, έρχεται μετά από 6 χρόνια απραξίας της Ελληνικής πολιτείας στο θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, εκ των οποίων το ένα -ολόκληρο το 2014- ήταν αρμόδια για το θέμα ως γενική γραμματέας, για να εκκινήσει, σύμφωνα με τον βουλευτή Π. Καππάτο …γεωτεχνικές εργασίες ελέγχου και έτσι «να γίνει εφικτή η πραγματοποίηση προμελέτης του έργου και η επαναλειτουργία του Μουσείου»

Κύριε Καππάτε, ποιος σας εκθέτει; Ποιος σας είπε ότι για την επαναλειτουργία του Μουσείου αρκεί …η πραγματοποίηση της προμελέτης του έργου που λέτε; ΕΛΕΟΣ!

Πάντως η θέση της κ. Μενδώνη περί κατεδάφισης του κτιρίου επιβεβαιώνεται και από άλλη οδό.

Το Σεπτέμβριο του 2017 (θυμίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση) η τότε υπουργός πολιτισμού κ. Κονιόρδου, με αφορμή ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε ότι αμέσως μετά το σεισμό «είχε προταθεί να εξεταστεί η ανέγερση νέου Μουσείου, στο ακίνητο του προσεισμικού Κοργιαλένειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου. Ωστόσο η λύση αυτή δεν προχώρησε, καθώς το ακίνητο φέρεται να ανήκει στον ΕΟΤ και έχει χαρακτηριστεί ως «Ελεύθερος χώρος-Αστικό Πράσινο».

Και μην νομίζετε ότι σταματάμε εδώ.

Στις 2/7/2014, ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, έχει εκλεγεί μεν περιφερειάρχης λίγες ημέρες πριν (από τις 25 Μαίου), οπότε και βγάζει ανακοίνωση με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου: Ποιος και με ποια στοιχεία, με ποια κριτήρια αποφασίζει για την τύχη του;».

Ανάμεσα στα άλλα θέτει και τα εξής πέντε ερωτήματα:

  1. Ποια είναι η έκθεση αυτοψίας, ποιος την υπογράφει και τι αναφέρει;
  2. Υπάρχει μελέτη προσωρινής υποστύλωσης; Ποιος την ανέθεσε και σε ποιόν; Τι προβλέπει αυτή;
  3. Αληθεύει ότι έχει ληφθεί απόφαση κατεδάφισης του κτιρίου; Ποιος την έλαβε και με ποια κριτήρια;
  4. Ποιο θα ήταν το κόστος επισκευής του κτιρίου; Και ποιο είναι το κόστος της κατεδάφισης; Και κυρίως, ποιο θα είναι το κόστος ανέγερσης νέου Μουσείου στο Αργοστόλι;

5. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα εκθέματα του Μουσείου σήμερα;

Για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Η υπόθεση Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου είναι πολύ σοβαρή για να την διαχειρίζονται κλειστά και αδιαφανή «κυκλώματα» της οποιασδήποτε εξουσίας!

Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φώς στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί!

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αυθαιρετήσει σε βάρος της ιστορίας και της λειτουργίας της πόλης».

Λίγο καιρό αργότερα και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Θ. Γαλιατσάτος αναλαμβάνει περιφερειάρχης.       

Τις μοναδικές αξιόλογες δραστηριότητες που βρήκαμε όλη αυτή την περίοδο ήταν:

  1. Οτι σε συνάντηση με την υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου στις 25/9/2014 ο Θ. Γαλιατσάτος ζήτησε την οικονομική και πολιτική στήριξη για μια σειρά από θέματα και μεταξύ αυτών και «για τη συνεργασία με το Δήμο Κεφαλονιάς και την περιφέρεια για το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου» και
  2. Οτι σε συνάντηση του περιφερειάρχη με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στις 26/1/2019, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που βγήκε«οριστικοποιήθηκε, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΠΙΝ, η από κοινού  απόφαση για την αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, στη θέση που είναι σήμερα, με έργα επισκευής και περαιτέρω ανάδειξης του Μουσείου».

Εν τω μεταξύ από ρεπορτάζ του «Η» στις 2/8/2017, αντιγράφουμε:

«Ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης, με έντονο ύφος, αντέδρασε στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι “η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται την ανοχή της συμπολίτευσης, για να λέει αρλούμπες. Η Δ.Α. έκανε την κορυφαία πράξη αντίστασης για τη λειτουργία του Μουσείου στο Αργοστόλι, φέρνοντας το θέμα μέσω των βουλευτών Μανόλη Κόνσολα και Μανόλη Κεφαλογιάννη για συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα” (Σημείωση «Η»: Η αναφορά του κ Λυκούδη έχει να κάνει με την απάντηση της τότε υπουργού κ. Κονιόρδου που αναφέραμε πιο πάνω).

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ του «Η» στις 2/8/2017:

«Ο Αλέξανδρος Παρίσης ενημέρωσε ότι έχει ήδη πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού τρείς φορές, έχει συναντηθεί με τον κ. Καρύδη, τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι στατικά το Μουσείο δεν έχει κανένα πρόβλημα, κατασκευή του αείμνηστου Τάκη Παυλάτου και δεν πρόκειται να καταδεφασισθεί, αλλά θα επισκευασθεί. Μάλιστα, ο Θόδωρος ο περιφερειάρχης, έχει αναλάβει προσωπικά, με δική του πρωτοβουλία, να συντάξει ο ίδιος τη μελέτη βιωσιμότητας του κτιρίου. Η συντήρηση και η επαναλειτουργία του Μουσείου είναι τώρα στο “χέρι του Θόδωρα” και μίλησα μάλιστα προχθές μαζί του για το θέμα».

Αν έλεγε ή όχι αλήθεια ο Γνήσιος τότε, δύο χρόνια και κάτι μήνες πριν, δεν το ξέρουμε.

Αυτό που ξέρουμε είναι, πως ο Θόδωρος …δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία, όπως διαβεβαίωνε ο τότε δήμαρχος και καμία μελέτη βιωσιμότητας του κτιρίου του Μουσείου δεν υπάρχει! Αντίθετα, σήμερα το Υπουργείο, 6 χρόνια μετά τους σεισμούς, «εγκαθιστά συνεργείο για την πραγματοποίηση γεωτεχνικών εργασιών ελέγχου» και μάλιστα έναντι 100.000 ευρώ!

Ως επίλογο:

Πότε η κ. Μενδώνη λέει (έλεγε) την αλήθεια;

Το Μάρτιο του 2014 όταν μίλαγε για κατεδάφιση του Μουσείου ως γενική γραμματέας, ή σήμερα που ως υπουργός αναθέτει μελέτες που έπρεπε να τις έχει αναθέσει εδώ και …6 χρόνια;

Ποιος λέει (έλεγε) την αλήθεια;

Ο Παρίσης που τον Αύγουστο του 2017 διαβεβαίωνε πως «ο Θόδωρος (Γαλιατσάτος) έχει αναλάβει προσωπικά, με δική του πρωτοβουλία, να συντάξει ο ίδιος τη μελέτη βιωσιμότητας του κτιρίου» ή σήμερα ο βουλευτής (Καππάτος) που αναγγέλλει γεωτεχνικές εργασίες ελέγχου αξίας 100.000 ευρώ που θα χρησιμεύσουν για την προμελέτη;

Ο Θόδωρος ο Γαλιατσάτος, γιατί ως περιφερειάρχης δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τις απαντήσεις στα πέντε ερωτήματα που είχε θέσει λίγο πριν αναλάβει;

Και γιατί ποτέ δεν έδωσε μία απάντηση, γιατί δεν ευοδώθηκαν ποτέ οι διαβεβαιώσεις του περί συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο και το Δήμο;

Τελικά, μήπως ο καυγάς γίνονταν και γίνεται και σήμερα ακόμη, για κάτι άλλο, που ποτέ δεν μας το είπαν, με θύμα το Αργοστόλι και την πολιτιστική μας κληρονομιά;

Μήπως τελικά, η καλύτερη λύση για όλα και για όλους, είναι να φτιαχτεί εξαρχής ένα Νέο Μουσείο, έτσι που όλοι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο πως τον επόμενο σεισμό δεν θα έχουμε τα χειρότερα;

Και δίχως πολλά… Να πάει στην προσεισμική του θέση, απέναντι από το Ξενία και μια δρασκελιά από το μπαστούνι και τις ορδές των τουριστών και σε μια μεριά που δεν θα δημιουργεί και κανένα πρόβλημα στο ήδη προβληματικό κυκλοφοριακά Αργοστόλι;

Τελικά κύριοι (και κυρίες) της εξουσίας πάρτε μια απόφαση και αφήστε στην άκρη τα πολιτικά σας παιγνίδια.

Πηγή: www.kefalonianmantata.gr

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου είναι βαριά πληγωμένο από τους σεισμούς του 2014…
Το προσεισμικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου στην περιοχή του Ξενία. Θα μπορούσε να μεταφερθεί το Μουσείο στην αρχική του θέση, ώστε να αποσυμφορηθεί το Αργοστόλι…