Δημοτικό Συμβούλιο: Απαραίτητη η παραμονή του ΤΗΜΟ στο Ληξούρι…

…ενστάσεις για την βιωσιμότητα και επαγγελματική κατοχύρωση του τμήματος Εθνομουσικολογίας

Την εκτίμηση ότι το νέο τμήμα Εθνομουσικολογίας, ενδεχομένως και να μην είναι βιώσιμο για το Ληξούρι, λόγω της απολύτως θεωρητικής κατεύθυνσής του και της αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάσταση για τους φοιτητές του , ήταν ένα από τα ζητήματα που αναλύθηκαν χθες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Πάντως  η χθεσινή συζήτηση, του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, δεν μας έκανε σοφότερους.  Η παρουσία των φοιτητών του τμήματος του ΤΗΜΟ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν το μόνο που έδωσε διαφορετικό τόνο στην χθεσινή συνεδρίαση, ενδεικτικό και της αγωνίας τους για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την τύχη του τμήματός τους. Σε γενικές γραμμές ακούστηκαν όσα είχαν ακουστεί και στην συνεδρίαση που είχε γίνει και πάλι για το ΤΕΙ πριν λίγους μήνες.

Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης επανέλαβε χθες για μία ακόμη φορά πως : «Η Δημοτική Αρχή δεν συζητάει με τίποτα να φύγει το τμήμα. Πρέπει το τμήμα να παραμείνει και να αναβαθμιστεί». Άπαντες πάντως εξέφρασαν την ανησυχία τους για την βιωσιμότητα και επαγγελματική χρησιμότητα του νέου τμήματος “Εθνομουσικολογίας”.

Αρχικά μίλησαν καθηγητές, φοιτητές και φορείς.

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων του Τμήματος Τεχνολογίας ήχου και Μουσικών Οργάνων Διονύσης Κατερέλος τόνισε πως : « Πώς θα συμμετέχει στην αγορά εργασίας το νέο τμήμα; Τμήματα Εθνομουσικολογίας διεθνώς είναι ένας στις ΗΠΑ στο Λος Αντζελες. Πρέπει να μείνει το τμήμα στο Ληξούρι ως έχει… Πλέον βλέπουμε το Υπουργείο να εντάσσει το Εθνομουσικολογίας, ουσιαστικά καταργώντας το ΤΗΜΟ. Θα υπάρχουν θέματα στην λειτουργία του νέου τμήματος. Το ΤΗΜΟ έχει 321 απόφοιτους σε 14 χρόνια. Το 90% των αποφοίτων μας έχουν δουλειά! Αυτό το τμήμα κλείνει για να φτιαχτεί ένα άλλο, που με βάσει την θεματολογία του, οι εργασιακές συνθήκες μπορεί να μην επιτρέψουν την βιωσιμότητά του. Τα μηχανήματα και το προσωπικό δύσκολα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο τμήμα» ήταν τα λόγια του κ. Κατερέλου, ο οποίος έκανε και την πρόταση: «Να ιδρυθεί ένα τμήμα Εθνομουσικολογίας και Μουσικής Παραγωγής».

Μίλησαν οι πρόεδροι των τμημάτων Θάνος Μαγκώνης (Πρόεδρος φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου Και Μουσικών Οργάνων να υπάρχει μέλλον στον τμήμα μας,  Ανδρέας Κουλουμπαρίτσης (Πρόεδρος φοιτητών στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων) και Στελιος Παπαζογλου (πρόεδρος φοιτητών στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ).

Επίσης μίλησαν οι Παναγής Βλάχος από το «Κίνημα Αλλαγής»: «Θέλουν να μας ρίξουν το τυράκι και να πάρουν την τμήμα από το Ληξούρι. Και να τελειώσουν την Παιδεία στο Ληξούρι. Όλο αυτό είναι άλλη μία βολή για το Ληξούρι. Πρέπει η Βουλευτής Κεφαλονιάς και η Περιφέρεια να κάνει δυναμική παρουσία και η Δημοτική Αρχή να έχει δυναμικές κινητοποιήσεις. Να παραμείνει το τμήμα ως έχει και μετά από δύο χρόνια να προστεθεί κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας».

Ο Περιφερειακός σύμβουλος και τέως αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής τόνισε : «Υπάρχει μία πίεση σε όλο τον Πανεπιστημιακό χώρο που λέει συνενωθείτε και κάντε αυτές τις κινήσεις. Αν δεν μπορούν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια να είναι βιώσιμα θα κλείσουν. Μας “Χρυσώνουν το χάπι” τώρα γιατί αντιδράσαμε. Η Παλική χάνει ένα τμήμα και ούτε καν συζήτησαν για το τμήμα σεισμολογίας που έλεγαν. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορούν να εγκαταλείπουν την Παλική και να παίρνουν ένα τμήμα που είναι βιώσιμο».

Αραβαντινός: «Βαρύγδουπος τίτλος, χωρίς καμία επαγγελματική κατοχύρωση» 

Ο Διονύσης Αραβαντινός από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» είπε στην τοποθέτησή του : «Η εικόνα της Δημοτικής Αρχής μπορεί να περιγραφεί με την τίτλο της ταινίας «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι…». Ειναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να κάθονται στα έδρανα 8 σύμβουλοι της πλειοψηφίας ; Παίρνετε όλα τα ζητήματα με περίσσια προχειρότητα. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι θα γίνει ένα τμήμα Εθνομουσικολογίας . Είναι ένα βαρύγδουπο σε τίτλο τμήμα, αλλά δεν έχει καμία επαγγελματική κατοχύρωση. Είχαν ήδη τα παιδιά αυτά ένα κατοχυρωμένο επάγγελμα και μόλις έβγαιναν από το τμήμα έπιαναν δουλεία. Τώρα τι θα γίνεις; Ερχόμαστε και βλέπουμε ότι καταργείτε το βιώσιμο και να φέρει ένα αβέβαιο ως προς την επαγγελματική του κατοχύρωση. Αυτό το τμήμα πρέπει να παραμείνει και να του δοθεί και το τμήμα της σεισμολογίας.

Ρουχωτάς: «Τμήμα ”Εθνοσανολογίας “ και όχι Εθνομουσικολογίας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης «Ενωμένη Τετράπολη» Βασίλης Ρουχωτάς δήλωσε: «Παρακολουθώ από το 2002 αυτή την αθλιότητα που λέγεται ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Υπάρχουν ιστορικά οβιδιακές μεταμορφώσεις των τμημάτων του ΤΕΙ. Είναι ένα τμήμα ”Εθνοσανολογίας “ και όχι Εθνομουσικολογίας. Μας δουλέψανε. Πέντε μήνες προσπαθούμε να δούμε τον υπουργό και δεν καταδέχεται. Παραμονή του Τμήματος Ηχου Και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Δεν βλέπω μέλλον στο Εθνομουσικολογίας”.

Ο Γιάννης Κουρούκλης από την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε : « Θεωρούμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι συγχωνεύσεις αποσκοπούν και αποτελούν μία ενιαία πολιτική. Η Εξέλιξη αυτή δεν θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σπουδών, ούτε του προσωπικού, ούτε στην μείωση της ανεργίας». Ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις συμβούλων πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Να παραμείνει το τμήμα ΤΗΜΟ στο Ληξούρι και να ενισχυθεί με το τμήμα Εθνομουσικολογίας.

Η πρόταση προς ψήφιση της Δημοτικής Αρχής ήταν: «Εμμένουμε στην προηγούμενη απόφαση για παραμονή και αναβάθμιση του τμήματος . Στην περίπτωση που εμείνει στο Εθνομουσικολογίας να ενταχθεί στα υπάρχοντα τμήματα που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα υποδομών και εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε σχολή σεισμολογίας στο Ληξούρι. Σε περίπτωση μη βιωσιμότητας να δημιουργηθεί άλλο τμήμα στο Ληξούρι»

Την δική της πρόταση κατέθεσε με την μορφή ψηφίσματος η μείζονα αντιπολίτευση, ζητώντας να ενταχθούν σημεία της στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής : «Δεν μπαίνουμε σε καμία διαπραγμάτευση να πάρουμε τμήμα Εθνομουσικολογίας. Θέλουμε αυτούσιο Τμήμα ήχου και Μουσικών Οργάνων και να δοθεί το «πράσινο φως» για το τμήμα σεισμολογίας στο Ληξούρι . Το τμήμα Εθνομουσικολογίας να υπάρχει ως συμπράττων στο ήδη υπάρχων τμήμα.

Ο Βασίλης Ρουχωτάς πρότεινε την « Παραμονή του τμήματος Ηχου και αν υπάρχει προοπτική, να ενταχθεί το νέο τμήμα στο Ληξούρι, ξεχωριστά. Ίδρυση και παραμονή του νέου τμήματος στο Ληξούρι».

Την δική της πρόταση κατέθεσαν τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση: «Να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την υποτιθέμενη ανωτατοποίηση στο Ληξούρι» όσο και ο Μάκης Δημητράτος από την παράταξη «Ριζοσπάστες Ξανά»: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι προάγγελος αδράνειας και δεν θα πρέπει να φύγουμε δίχως κινητοποιήσεις».

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία.

Πηγή: www.inkefalonia.gr