Εφημερίδα K FREE PRESS

Ε= ΕΡΩΤΗΣΗ  —  Α= ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με τον Αντιδήμαρχο των έργων στον Δήμο Αργοστολίου τον κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΙΝΕΤΟ, είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση «εφ όλης της ύλη». Προσπαθώντας ευθύς εξ αρχής να ορίσω τα πλαίσια της συζήτησής μας εκτίμησα ότι προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί και να υλοποιηθεί η λίστα των έργων, απαιτούνται δυο πράγματα: Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί/υπάρχει μια τεχνική υπηρεσία ικανή να συντάξει μελέτες , να κάνει επίβλεψη και να διεκπεραιώσει την απαιτούμενη γραφειοκρατία και το δεύτερο είναι να υπάρχει μια άλλη υπηρεσία που θα έχει ως κύριο έργο να φέρνει τα απαιτούμενα χρήματα είτε από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από αλλού!

Α:Έχετε απόλυτα δίκιο όπως θέτετε το ζήτημα! Ο πρώτος πυλώνας είναι το ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να έχει μια τεχνική υπηρεσία ενός Δήμου του μεγέθους του Δήμου Αργοστολίου! Από την πρώτη στιγμή που ήρθα προσπάθησα να δω τις δυνατότητες που έχει η τεχνική μας υπηρεσία! Δυστυχώς, η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη! Έχει περίπου   14 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων !Αν λάβουμε υπ όψιν ότι αυτοί οι μηχανικοί έχουν δυο κύριες δουλειές-η μια να επιβλέπουν έργα και να  έχουν την ενημέρωση των σχετικών φακέλων  και η άλλη να ωριμάσουν τα έργα, δηλ. να κάνουν μελέτες-τότε το προσωπικό είναι λίγο αριθμητικά μπροστά στο μέγεθος των εργασιών! Το έργο γίνεται ακόμη δυσκολότερο  αν αναλογιστούμε ότι ο Δήμος μας έχει την υποχρέωση να συνδράμει τους άλλους δυο Δήμους, δηλαδή  είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τις συμβάσεις που υπάρχουν για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα  όπως είναι π.χ η ύδρευση Ληξουριού. Το έργο αυτό απαιτεί να διαθέσουμε τουλάχιστον δυο επιβλέποντες !Με δεδομένο ότι η υπηρεσία οφείλει να απαντά και στα αιτήματα των πολιτών όπου διαθέτουμε αποκλειστικά υπάλληλο  γι αυτό-αυτή τη στιγμή έχουμε σε εκκρεμότητα 728 αιτήσεις!-πιστεύω ότι  θα χρειαστούμε 7-8 επιπλέον μηχανικούς για να διασφαλίσουμε  εύρυθμη λειτουργία!

Ε: Είναι εφικτό αυτό;

Α:Νομίζω πως όχι! Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνουν προσλήψεις! Δεν θα μπορέσουμε, επίσης, εύκολα να ενισχύσουμε την τεχνική μας υπηρεσία μέσω της «κινητικότητας»! Έχουμε, όμως, συζητήσει σχετικά με τον Δήμαρχο και έχει αποφασίσει να είναι μηχανικοί οι δυο από τους τρεις ειδικούς συμβούλους που δικαιούται  να προσλάβει , κι αυτό προκειμένου να ενισχυθεί η τεχνική υπηρεσία!

Ε; Βεβαίως, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να ανατεθούν σε κάποιους  εξωτερικούς συνεργάτες κάποιες εργασίες …

Α: Σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε να γίνουν κάποιες αναθέσεις μελετών σε εξωτερικούς συνεργάτες! Θα ήθελα να είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πολύ περισσότερες από αυτές που θα κάνουμε, αλλά …δεν έχουμε χρήματα και όλα τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι τέτοια που να μας επιτρέπει  να δίνουμε χρήματα «εκτός» για την ωρίμανση των έργων!

Ε: Να ανοίξω μια παρένθεση; Δεν έχουμε, δηλαδή, την δυνατότητα  να  καταρτίσουμε με ίδιους πόρους μια μελέτη για το μέγα πρόβλημα της στάθμευσης στο Αργοστόλι;

Α: Μιλάτε για την σύνθετη κυκλοφοριακή μελέτη στην οποία περιλαμβάνεται και η στάθμευση και η οποία είναι ίσως η πρώτη μελέτη που ετοιμαζόμαστε να την προκηρύξουμε δίνοντάς την «έξω»! Είναι πολύ δύσκολη μελέτη , θέλει εξειδικευμένο γραφείο, υπάρχει ένας σχετικός φάκελος στην υπηρεσία, διορθώνουμε τις προδιαγραφές και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα το περάσουμε από το Συμβούλιο  Δημόσιων έργων της Περιφέρειας προκειμένου να εγκρίνει τις προδιαγραφές. ’Υστερα θα την την προκηρύξουμε. Η μελέτη θα αφορά το κυκλοφοριακό του  Αργοστολίου, αλλά εκτιμάται ότι πρέπει να περιληφθεί και αυτό της Σκάλας-όπου έχει φτιαχτεί  ένας πεζόδρομος που δεν λειτουργεί  ως πεζόδρομος και αν είναι να κλείσουμε τον δρόμο αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη κυκλοφορία στο χωριό!

( προς το τέλος της συζήτησής μας ο κ. Μινέτος σημείωσε πως και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον περιμετρικό του Αργοστολίου εκεί που βρίσκονται  τα δυο Λύκεια της πόλης θα αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της προαναφερόμενης μελέτης !«Εμείς μέσα στο 2019 θα προκηρύξουμε την κυκλοφοριακή μελέτη που δεν θα αργήσει να ετοιμαστεί» μας διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος όταν διατυπώσαμε επιφυλάξεις για τον απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης!)

Ε: Χρειάζεστε , όμως και μια υπηρεσία που πρέπει  να εργάζεται για να φέρει χρήματα!

Α:Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι της τάξεως του 25% και το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2023 και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φθάσει η απορρόφηση το 50-55%!Βλέπουμε ότι από ένα Πρόγραμμα 230 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα μισά δεν θα μπορέσουμε  να τα διαθέσουμε! Συνεπώς, χρηματοδοτήσεις υπάρχουν και από το ΕΣΠΑ μπορούν να χρηματοδοτηθούν πολλά έργα και μελέτες/κατασκευές-μόνο που τα έργα με μελέτη/κατασκευή επειδή είναι σίγουρο ότι είναι χρονοβόρα και δεν θα γίνουν  εντός των χρονικών ορίων μιας Δημοτικής περιόδου, είναι έργα που τα αποφεύγουν όλες οι δημοτικές αρχές! Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις γι αυτό ιδιαίτερα, αλλά στον Δήμο μας δεν υπάρχουν μελέτες ή μελέτες που βρίσκονται σε κάποιο ικανοποιητικό στάδιο εκπόνησης !Οι προηγούμενοι βρήκαν κάποιες  έτοιμες μελέτες από τους προκατόχους τους, «πατήσανε» πάνω σε αυτές και υλοποιήσανε 4-5 έργα, τα οποία , μάλιστα εντάξανε όχι στο ΕΣΠΑ που είναι μάλλον «δύσκολο» χρηματοδοτικό εργαλείο , αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) που είναι λιγότερο απαιτητικό! Φυσικά, τα χρήματα σε αυτά τα «ευκολότερα» προγράμματα είναι πολύ λιγότερα…

( Παρατήρησα ότι αν ήμουν υπεύθυνος στον Δήμο θα προσπαθούσα πρωτίστως να βρω χρήματα μέσα από το Π.Δ.Ε. μια και εδώ τα πράγματα είναι ευκολότερα, τα χρήματα λιγότερα και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος! «Αυτό έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή  και έκανε τις αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων!» παρατήρησε ο κ. Μινέτος! « Μόνο το πρόγραμμα της αφαλάτωσης που ήταν προμήθεια και το ωρίμασε εξωτερικός συνεργάτης και το δίκτυο αποχέτευσης στον Πόρο, είναι από το ΕΣΠΑ!» συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος και εκτίμησε ότι το μέλλον για έναν Δήμο είναι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και « είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε μια υπηρεσία που θα είναι ικανή να ωριμάσει έργα για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ διότι οι ελληνικές χρηματοδοτήσεις είναι πολύ περιορισμένες!»)

Α. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ:ΕΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Δ.Μ.: Δεν μπορείς να βασίζεσαι μονάχα στις εθνικές χρηματοδοτήσεις που είναι πολύ περιορισμένες! Είμαστε υποχρεωμένοι  να αναζητήσουμε και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις! Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχεδόν αποκλειστικά  δούλεψε με εθνικούς πόρους, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επικεντρώθηκε σε αυτά τα 3-4 έργα αναπλάσεων στο Αργοστόλι και άφησε όλο το άλλο νησί… έτσι! ‘Ολη αυτή την περίοδο, όμως, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής συνεισέφεραν στο Ταμείο του Δήμου και το Ληξούρι και ο Πόρος και η Σάμη και η Σκάλα και το Φισκάρδο χωρίς να δουν από τον Δήμο κάποιο σημαντικό έργο! Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε μια Τεχνική Υπηρεσία, η οποία, βεβαίως, θα διαχειριστεί και θα κλείσει τα έργα που έχουν ξεκινήσει και θα εντάξει στο ΕΣΠΑ έργα μεσαίου επιπέδου-όπως είναι π.χ η Πινακοθήκη- διότι για τα πολύ μεγάλα έργα , σίγουρα, θα χρειαστούμε τη βοήθεια εξειδικευμένων γραφείων!

Ε: Το «Μέγαρο» θα γίνει ,λοιπόν, Πινακοθήκη;

Δ.Μ.: Ναι! Θεωρώ και με τα έργα του ΣΤΕΡΗ, μέσα! Έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συζητήσεις και βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο! Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα, αλλά σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε! Η Πινακοθήκη , όμως, θα γίνει έτσι κι αλλιώς διότι ο Δήμος έχει και τα δικά του έργα και να μπορεί να εξασφαλίσει έργα τέχνης κι από άλλες πηγές! Η Πινακοθήκη, όμως, είναι «ένα κομμάτι του παζλ» για το Αργοστόλι που θέλουμε! Εκτιμούμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό και η πόλη να αποκτήσει στο κέντρο της ένα πολιτιστικό απόθεμα, μια ελκυστική, αξιοθέατη παρουσία! Χρειαζόμαστε το Αρχαιολογικό μας Μουσείο να λειτουργεί, την Πινακοθήκη, ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας… Να υπάρχουν εδώ στο κέντρο της Πόλης 4-5 πράγματα που αφορούν τον πολιτισμό και το περιβάλλον , τα οποία θα είναι επισκέψιμα! Όσον αφορά την Πινακοθήκη θέλω να προσθέσω ότι κάνουμε τις μελέτες και είναι σχεδόν έτοιμες που αφορούν τα αρχιτεκτονικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά , ενώ η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη ολοκληρώνονται και σε λίγο θα τις στείλουμε στις Υπηρεσίες για αδειοδότηση! Το κτίριο είναι διατηρητέο , πρέπει να πάρουμε έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να μαζέψουμε τις εγκρίσεις που απαιτούνται, να ωριμάσουμε το έργο και να το  εντάξουμε στο ΕΣΠΑ! Η Διαχειριστική Αρχή μας έχει αφήσει να εννοήσουμε ότι όταν είμαστε έτοιμοι θα μας δώσει τα χρήματα που απαιτούνται για τα  δυο υποέργα που αφορούν την Πινακοθήκη!

Ε: Ναι, αλλά εδώ υπάρχουν προσκόμματα! Τι γίνεται , κατ αρχάς, με το Αρχαιολογικό Μουσείο;

Δ.Μ. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι το Υπουργείο έχει αποφασίσει να γίνει αποκατάσταση του κτιρίου με 2 περίπου εκατ. ευρώ και δεν θα κατεδαφίσει το υπάρχον!

Ε: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν προορίζεται για το κέντρο του Αργοστολίου , αλλά για τον Θαλασσόμυλο!

Δ.Μ. Υπάρχει απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον Θαλασσόμυλο και δεν έχουμε την πρόθεση να την αλλάξουμε! Ο Θαλασσόμυλος πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου, με ΦΕΚ του 2012! Αλλά η μετεγγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλάκειο δεν ολοκληρώθηκε διότι  ήταν λάθος το τοπογραφικό- ζήτησε Ο ΕΟΤ να διορθωθεί το τοπογραφικό διότι όπως ήταν ένα τμήμα του αιγιαλού/παραλίας «περνούσε» στην κατοχή του Δήμου, πράγμα μη αποδεκτό! ΑΥΤΗ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ , ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ  τα χρόνια που πέρασαν! Την κάναμε, όμως,  εμείς, είναι έτοιμο το νέο τοπογραφικό και είμαστε έτοιμοι να γίνει η μεταβίβαση, αν ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ !! Η άδεια υπάρχει, αλλά ξεκινήσαμε την διαδικασία ανασύστασης φακέλου και ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ-διότι υπάρχουν και τέτοιες! Μόλις γίνουν αυτά θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον συγκεκριμένο χώρο!

( Στην συνέχεια, με τον κ. Μινέτο συζητήσαμε  την θέση, την εκτίμηση και τις δράσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για μια σειρά από σημαντικά , κατά την άποψή μας θέματα, που αφορούν την περιοχή ευθύνης του Δήμου Αργοστολίου. Ακολουθούν οι απαντήσεις του Αντιδήμαρχου στα διάφορα ζητήματα που του τέθηκαν)

Β. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

-ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ( που εκτελείται από το Υπουργείο και συμπεριλαμβάνεται στην σύμβαση της εργολαβίας που είχε ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την ανάπλαση της παραλιακής με το καινούριο βοτσαλόστρωτο από το Λιμεναρχείο. Η αποκατάσταση αφορά διόρθωση και στήριξη κρηπιδωμάτων, αντιμετώπιση σπηλαιώσεων, αλλά δεν θα γίνει ανάπλαση!) : «Εμείς θα μελετήσουμε την ανάπλαση του χώρου και θα την κάνουμε .Είναι σημαντικό έργο, πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να γίνει σωστός σχεδιασμός, να αποφασισθεί τι θα γίνει με τα υπάρχοντα δημοτικά κτίρια κι αν πρέπει να απομακρυνθούν ή να αναμορφωθούν κάποια για να βελτιωθεί η σχέση της πόλης με τη θάλασσα στο συγκεκριμένο σημείο…» μας δήλωσε ο κ. Μινέτος

– ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ : «Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Αργοστόλι οι πολίτες  έθεσαν ως σημαντικότερο πρόβλημα την κατάσταση του ασφαλτοτάπητα στο Αργοστόλι !Το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα, αλλά υπάρχει το Π.Δ.Ε. και αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε μια μελέτη, κυρίως για το Αργοστόλι –κατά 65-70%-με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση οδοστρώματος. Οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις εδώ δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο να βρεθούν τα χρήματα!»

-ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ: « Αυτή τη στιγμή στο Αργοστόλι έχουμε ένα εργοστάσιο που διοχετεύει αφαλατωμένο νερό, αλλά στις εργατικές και λαϊκές κατοικίες   υπάρχουν αμιαντοσωλήνες και το ίδιο συμβαίνει σε κάποια «κομμάτια» στις απανόστρατες που συναντάμε και σιδεροσωλήνες! Υπάρχουν εκτεταμένα τμήματα του δίκτυου που δεν έχουν αντικατασταθεί. Αυτή τη στιγμή συντάσσεται σχετική μελέτη γι αυτά τα τμήματα με σκοπό να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ  έχω την διαβεβαίωση από τον κ. Ασπιώτη ότι υπάρχουν χρήματα και θα ενταχθεί το έργο. Έχει γίνει, ήδη, η καταγραφή του δικτύου στις εργατικές και συνεχίζουμε με τις λαϊκές, έχει ενταχθεί στη μελέτη και η Λακύθρα, εντάσσεται και η Πεσάδα, ενώ θα προχωρήσουμε και στην ένταξη των Κεραμειών  και των Σπαρτιών! Όλα αυτά είναι μια ενιαία εργολαβία, ένα έργο προϋπολογισμού πάνω από 1 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει μια δεύτερη μελέτη που θα περιλαμβάνει όλα τα χωριά των Πρόννων, του Ελειού και των χωριών του Αργοστολίου. Στόχος μας είναι να έχουμε έναν Δήμο Αργοστολίου χωρίς αμίαντο! Όσον αφορά το εργοστάσιο αφαλάτωσης λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΕΥΑΚ και πριν από λίγες μέρες προέκυψε το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ το οποίο θα επιληφθεί των σχετικών θεμάτων…»

-ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΑΛΑΣ: «Λίγο παραπάνω από 30 συνδέσεις έχουμε στον Βιολογικό Σκάλας κι είναι πολύ λίγες! Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε προβλήματα το δίκτυο και πρέπει τώρα το χειμώνα να τα λύσουμε! Πρέπει, επίσης, να μπει στο σύστημα και ο Πόρος! Η ικανοποιητική λειτουργία αυτού του Βιολογικού θα «ανακουφίσει» σημαντικά και τον Βιολογικό Αργοστολίου, καθώς θα «απευθύνονται» σε αυτόν τα βυτιοφόρα της νότιας Κεφαλονιάς κι, ενδεχομένως, ενός τμήματος της Λειβαθούς! Τα βυτιοφόρα που έρχονται τώρα από την βόρεια και δυτική Κεφαλονιά πρέπει να κατευθυνθούν στον Βιολογικό Σάμης και γι αυτό θα πρέπει να έχουμε την απαιτούμενη προσβασιμότητα σε αυτόν τον Βιολογικό! Όταν επιτευχθούν τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στον Βιολογικό Αργοστολίου ,αλλά δεν θα λυθεί εντελώς το πρόβλημα της δυσοσμίας! Χρειάζεται να γίνουν κι άλλα πράγματα!»

-ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΚΡΑΝΙΑ: « έχει ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ με σχεδόν 7 εκατ. ευρώ! Το έργο- που είναι στον χώρο ευθύνης της Περιφέρειας κι εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε αν χρειασθεί-  βρίσκεται στο στάδιο των μελετών, αν κι έχει ωριμάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, και δεν πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα! Υπάρχει εδώ και το υποέργο των απαλλοτριώσεων και το ΕΣΠΑ διαθέτει χρήματα! Γι αυτό κι έχουν προβλέψει ένα ποσό, σε πρώτη φάση, της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ για να γίνουν απαλλοτριώσεις!»

-ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΤΑΦΟ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ: « όπως ξέρετε υπάρχει έτοιμη μελέτη στήριξης και ανάδειξης-την οποία έχω δει και είναι πολύ καλή-  η οποία έχει πάρει και την έγκριση του ΚΑΣ κι είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 1 εκατ. ευρώ! Εμείς πρόσφατα, συμμετείχαμε σε μια ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στον Πόρο για το συγκεκριμένο θέμα όπου εκφράστηκε έντονα η επιφύλαξη αν το έργο που θα γίνει είναι λειτουργικό, διότι , ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει περιορισθεί στα 450 χιλ. ευρώ! Αφαιρέθηκαν από την αρχική μελέτη η δημιουργία χώρου στάθμευσης και κάποιες υποστηρικτικές υποδομές προκειμένου να γίνει ο τάφος επισκέψιμος! Η  τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία θα πρέπει να μας εξηγήσει εν προκειμένω τι έχει γίνει εδώ και γιατί- διότι δεν νομίζω ότι υφίσταται ζήτημα χρημάτων! Κάποιοι ενέργησαν ώστε να περιορισθεί το αντικείμενο, έχω ορισμένες πληροφορίες, αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος ! Εμείς θεωρούμε ότι και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι, αλλά και ο Τάφος στα Τζανάτα , αν γίνουν σε αυτά τα πρέποντα,  δημιουργούν  σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές! Αν π.χ. το έργο στον θολωτό τάφο είχε πραγματοποιηθεί θα μπορούσε να είναι αντικείμενο επίσκεψης των τουριστών κρουαζιέρας! Καθώς τα σπήλαια στη Σάμη φαίνεται ότι θα προσεγγίσουν  στο αμέσως προσεχές μέλλον από άποψη επισκεψιμότητας τα όριά τους δημιουργείται η αναγκαιότητα  να δημιουργηθούν καινούρια εκδρομικά πακέτα!

-ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ: « Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει να υπογραφεί μια σύμβαση με τον στρατό προκειμένου να στηριχθεί η υπάρχουσα γέφυρα διότι είχε αρχίσει η μεταλλική κατασκευή να εμφανίζει παραμορφώσεις. Διορθώθηκαν, αλλά, δυστυχώς, θα …ξαναεμφανισθούν! Θα εκτελεστεί, λοιπόν, ένα έργο στήριξης με κολώνες στη μέση της γέφυρας! Το έργο αυτό θα εκτελεστεί σε σύντομο χρόνο διότι θα υπογράψουμε οσονούπω την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας !»

-ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΥΦΙ: « Στο Νύφι είχαμε τα έντονα φαινόμενα από την νεροποντή διότι η λεκάνη ήταν πολύ μικρή, δεν είχε συντηρηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και δεν μπόρεσε να κρατήσει τα στερεά. Η Περιφέρεια-η οποία  είναι αρμόδια από το 2018 για τα ρέματα -ανέλαβε να  δημιουργήσει νέα λεκάνη η οποία θα είναι ικανή να αποτρέπει στο εξής φαινόμενα όπως αυτά που ζήσανε οι κάτοικοι προ καιρού!»

-ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: « Η επισκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου γίνεται, όπως βλέπουμε με γρήγορο ρυθμό και εκτιμούμε ότι οι μαθητές αυτού του σχολείου ,μόλις αποκατασταθεί, θα επιστρέψουν σε αυτό! Προσωπικά βέβαια, δεν θεωρώ και ιδιαίτερα κατάλληλο το 4ο Δημοτικό για να στεγασθούν μαθητές λόγω έλλειψης ελεύθερων χώρων! Η αυλή του είναι μικρή και θεωρώ ότι κάποια στιγμή οι μαθητές αυτού του σχολείου θα πρέπει να στεγασθούν σε ένα άλλο σύγχρονο κτίριο! Από τη στιγμή, όμως, που το υπάρχον επισκευάζεται πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο για μια πενταετία! Υπάρχει και το κτίριο  του 2ου και 3ου Γυμνάσιου Αργοστολίου όπου οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν δικαιολογημένες διότι είναι πολύ παλιό! Επιπλέον  έχει μικρό προαύλιο , υπάρχουν ζητήματα εκκένωσης σε περίπτωση  σεισμού και πιστεύω κι εγώ ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χίλια δυο πράγματα, αλλά όχι ως σχολείο! Το έργο αποκατάστασης έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 1,7 εκατ. ευρώ , δεν έχει απενταχθεί και η Διαχειριστική Αρχή μας ρωτάει ( κι εμάς) τι θέλουμε να γίνει με αυτό το κτίριο! Υπενθυμίζω ότι σημαντικό κομμάτι του κτιρίου ανήκει στο Κοργιαλένειο ίδρυμα και το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο δημοτική ιδιοκτησία ή και ιδιωτική που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο με χρησιδάνειο! Εμείς είπαμε στην Διαχειριστική Αρχή ότι θέλουμε να σωθεί το συγκεκριμένο κτίριο διότι είναι χρήσιμο, αλλά δεν θέλουμε να χρηματοδοτηθεί η αποκατάστασή του ως σχολείο διότι όταν, αργότερα, αναζητήσουμε πιστώσεις  για να φτιαχτεί ένα σύγχρονο σχολείο θα μας το αρνηθούν υποστηρίζοντας ότι εκπαιδευτήριο υπάρχει και αποκαταστάθηκε πρόσφατα! Η Διαχειριστική Αρχή, τελικά, μας πληροφόρησε ότι βρέθηκε τρόπος να προχωρήσει η επισκευή του κτιρίου και να μην υπάρξει πρόβλημα με την χρηματοδότηση για ένα νέο σύγχρονου σχολείου για να στεγάσει τα Γυμνάσια! Υπάρχει η σκέψη να δημιουργήσουμε μια νέα εκπαιδευτική μονάδα στον χώρο που σήμερα στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου/Εσπερινό και μια άλλη να χρησιμοποιηθεί γι αυτό τον σκοπό ο χώρος του Ξενία! Ο χώρος αυτός δεν ανήκει στον Δήμο και είναι δύσκολο να μας παραχωρηθεί, αλλά εξετάζουμε, πολύ σύντομα, να τροποποιήσουμε το σχέδιο πόλης και να χαρακτηρίσουμε το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο , ως «τετράγωνο με χρήση εκπαίδευσης» !  Θα θέλει ,μετά από αυτό, το Υπερταμείο  να κρατήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο με αυτό τον χαρακτηρισμό ; Η αλλαγή χρήσης δεν είναι μια διαδικασία εύκολη, δεν εξαρτάται 100% από τον Δήμο! Εμείς θα φτιάξουμε τον φάκελο, θα το προωθήσουμε στα Υπουργεία και χρειάζεται στη συνέχεια να βοηθήσουν και ο βουλευτής και η Περιφερειάρχης! Η σχολική στέγη στο Αργοστόλι είναι ένα ζήτημα που μας πιέζει και θέλω να σας πω στο σημείο αυτό ότι και με το ΕΠΑΛ έχουμε θέματα διότι το οικόπεδο δεν ανήκει στον Δήμο και  έχουμε προβλήματα με τη νομιμότητα των δαπανών. Εργαζόμενοι συστηματικά, θα πρέπει κατ αρχάς να διαπιστώσουμε τι οικόπεδα διαθέτει ο Δήμος στο Αργοστόλι και ποια μπορούν να αξιοποιηθούν για τις εκπαιδευτικές  ανάγκες ( συν το ακίνητο για τα Ξενία). Επίσης, στα δυο νέα Λύκεια στον Περιφερειακό  Αργοστολίου δεν μπορεί να γίνει ακόμη οριστική παραλαβή από τις ΚΤΥΠ Α.Ε.  διότι υπάρχουν κακοτεχνίες κι έχουμε εισροή υδάτων σε αρκετά σημεία, αλλά και το Β Λύκειο δεν είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, σε πυροσβεστικό, σε ασθενοφόρο! Θέλουμε, επίσης ,να δημιουργηθεί καινούριο σχολείο Β/θμιας στον Ελειό-Πρόννους που το πιθανότερο είναι να γίνει στον Πόρο –κι όχι στην Πάστρα που είναι τώρα-μια και υπάρχει εκεί οικόπεδο!  Θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη δημιουργία σχετικής μελέτης!»

Πηγή: Εφημερίδα K FREE PRESS