Δύο από τις πιο απομονωμένες και συνεπώς πιο ασφαλείς παραλίες της Ευρώπης βρίσκονται στον Δήμο Σάμης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βρετανικό ιστότοπο «Loveholidays», οι παραλίες Κιμηλιά και Δαφνούδι στην Έρισο συγκαταλέγονται στην λίστα με τις συνολικά δέκα παραλίες της κατηγορίας, μακριά από την πολυκοσμία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των επισκεπτών τους, ειδικότερα εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Πρόκειται για δύο πραγματικά υπέροχες παραλίες, στις οποίες η πυκνή Κεφαλλονίτικη βλάστηση συναντά τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Για όσους αναγνώστες δεν γνωρίζουν τις δύο αυτές παραλίες του νησιού μας, να αναφέρουμε ότι για να φτάσει κάποιος στην Κιμηλιά θα πρέπει να οδηγήσει μέχρι τα Γερμενάτα, που απέχουν 35,9 χλμ από την Σάμη και 2,4 χλμ από το Φισκάρδο, όπου και θα ακολουθήσει ένα μικρό μονοπάτι για περίπου δέκα λεπτά. Αν πάλι κάποιος επιθυμεί να κολυμπήσει στο Δαφνούδι, θα πρέπει να πάει στα Αντιπάτα σε απόσταση 34,8 χλμ από την Σάμη και 3,4 χλμ από το Φισκάρδο, και μετά το τέλος της ασφάλτου να ακολουθήσει μονοπάτι 600 περίπου μέτρων.

Αμφότερες οι παραλίες είναι βοτσαλωτές, με πεντακάθαρα διάφανα νερά που θα αποζημιώσουν στο έπακρο όσους τις επιλέξουν, ενώ τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτές είναι κατάφυτα με ψηλά κυπαρίσσια και υπεραιωνόβιες ελιές.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που μαγεύει τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα. Επιπλέον η μεγάλη έκταση του νησιού μας, επιτρέπει σε όλους μας να επιλέξουμε είτε πολύβουα και κοσμικά μέρη, είτε ερημικές και δυσπρόσιτες παραλίες όπως η Κιμηλιά και το Δαφνούδι, αλλά και μια σειρά άλλων απομονωμένων και ασφαλών παραλιών. Επί παραδείγματι η αγαπημένη μας Κουτσουπιά που μπορούμε να την προσεγγίσουμε είτε με σκάφος είτε κατόπιν πεζοπορίας σε ένα καταπράσινο τοπίο που μοσχοβολάει θυμάρι, ασφάκα και φασκόμηλο, αλλά και η παραλία Αμίδι κοντά στο χωριό Ζόλα 29,8 χλμ βορειοδυτικά της Σάμης.

Πηγή: poulatakefalonias.gr