Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για την επιδότηση ενοικίου στους Ρομά –Λυκούδης: «Όσα δικαιώματα έχουν οι Ρομά έχουν και όλοι οι Κεφαλονίτες»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το θέμα της συνέχισης της επιδότησης ενοικίου των κατοικιών, στις οποίες διαμένουν οικογένειες Ρομά, ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης και αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης τόνισε πως εν πολλοίς το πρόγραμμα συνεχίζει ως έχει με την μόνη διαφορά ότι προστίθενται ορισμένες δικλείδες ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποια από τις ωφελούμενες οικογένειες Ρομά δεχθεί τρεις μηνύσεις, των οποίων οι παραβάσεις βεβαιωθούν από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, τότε ο Δήμος θα σταματήσει να επιδοτεί το ενοίκιό της.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής για ενοχλήσεις που δέχονται από τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, οι ενοχλήσεις ξεκινούν από τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και της οικογενειακής γαλήνης μέχρι την άσκηση τρομοκρατίας, βίας ακόμα και τη χρήση ναρκωτικών.

Την απόφαση αυτή της Διοίκησης στηλίτευσε η αντιπολίτευση. Ο Διονύσης Μινέτος και ο Διονύσης Αραβαντινός αν και αναγνώρισαν το πρόβλημα εντούτοις κάλεσαν τη Διοίκηση να εξαντλήσει το διάλογο και να μην προβεί στην λήψη τέτοιων κατασταλτικών μέτρων, όπως αυτά που περιέγραφε η εισήγηση. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Γιάννης Κουρούκλης τόνισε πως για την κατάσταση που επικρατεί ευθύνεται η πολιτική των κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχής, η οποία έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων στην εν λόγω περιοχή και την δημιουργία των φαινομένων ανομίας και παραβατικότητας.

Τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης ο οποίος χωρίς να μασήσει τα λόγια του χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, την συμπεριφορά της οποίας χαρακτήρισε οχληρή. Επεσήμανε, παράλληλα, πως την ευθύνη της αστυνόμευσης έχει η ΕΛ.ΑΣ και όχι ο Δήμος. Είναι ανάγκη, είπε συνεχίζοντας, να σταματήσει ο λαϊκισμός και η παραφιλολογία, ενώ πρότεινε να προστεθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία θα διακόπτεται η επιδότηση του Δήμου, εφόσον γίνεται κατάχρηση του επιδοτούμενου συμβολαίου και σε ακίνητο που όφειλε να ζει μία οικογένεια να κατοικούν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα άτομα.

Σε πιο ήρεμους τόνους η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή τόνισε με τη σειρά της την ανάγκη ενσωμάτωσης των Ρομά στην κοινωνία μας και της στήριξής τους στην προσπάθειά τους αυτή, όχι όμως άνευ όρων. Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, από την μία πλευρά άτομα της εν λόγω ευπαθούς ομάδας, που απολαμβάνουν στήριξης από την πολιτεία, την οποία πολλοί άλλοι Κεφαλονίτες δεν έχουν, να προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και από την άλλη ο Δήμος να τους επιδοτεί το ενοίκιο.

Κλείνοντας το θέμα ο κ. Λυκούδης τόνισε πως και οι Ρομά αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας και ο Δήμος δείχνει διαρκώς έμπρακτα πως τους στηρίζει στη διαδικασία προσαρμογής και ενσωμάτωσης. Ωστόσο, όπως είπε, όσα δικαιώματα έχουν οι Ρομά έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Αναφορικά με την πρόταση Ανουσάκη επιφυλάχθηκε να το φέρει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ελεγχθεί το κατά πόσο είναι νομικά εφικτή η υλοποίησή της.

Αναδημοσίευση από www.ekefalonia.gr