Τελικά, δεν ξέρω αν θα προλάβει η απλή αναλογική του Κλεισθένη να δει την πρώτη μέρα των νέων Δημοτικών Αρχών. Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει παρεμβάσεις άμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση με κύριο μέλημα να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα για τους νέους Δημάρχους.

Μάλιστα για το λόγο αυτό συνεδρίασε και η ΚΕΔΕ και πρότεινε αλλαγές. Συγκεκριμένα προτείνεται, μεταξύ άλλων:

-Με ΠΔ που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κατά κατηγορία δήμων , οι οποίες και θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.

-Θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.

-Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στις Επιτροπές, οι οποίες και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

-Κατάργηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων

-Για τους δημάρχους που εκλέγονται την πρώτη Κυριακή επαναφέρεται το σύστημα συγκρότησης των Επιτροπών όπως το προέβλεπε ο 3852/2010.

Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν θα μπορέσουν οι νέες Δημοτικές Αρχές να κυβερνήσουν μόνοι τους χωρίς να απαιτούνται συνεργασίες.

Πάντως ο νέος Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει στη συνεργασία για το καλό του Δήμου και θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: www.inkefalonia.gr