Γιάννης Βαρούχας / Η απόφαση για την απελευθέρωση των στοών και των κοινόχρηστων χώρων της αγοράς υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον

Το τελευταίο διάστημα απασχολεί τη δημόσια σφαίρα συζήτησης η αποξήλωση πέργκολας επιχειρηματία στην κεντρική αγορά του Αργοστολίου στα πλαίσια της συνολικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από τη γέφυρα De Bosset μέχρι το Μαϊστράτο. Το εν λόγω σημείο είναι το “τελευταίο κομμάτι του παζλ” αλλά και το πιο επίμαχο!

Το θέμα δεν είναι ούτε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αλλά ούτε η συγκεκριμένη πέργκολα. Αυτό απλώς είναι μία λεπτομέρεια, στο δρόμο που επιλέγουμε ή δεν επιλέγουμε να βαδίσουμε ως πόλη και ως κοινότητα, η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί. Όπως ξεπεράστηκαν τα επεισόδια και οι “δικαστικές σταυροφορίες” που είχαν γίνει κάποτε στα “Λυκιαρδοπουλάτα” πριν χτιστεί ο σύγχρονος σταθμός του ΚΤΕΛ…

Το θέμα είναι πως αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας, τη λειτουργία της, την πολεοδομία της, την αισθητική της, τη λειτουργικότητά της και την ευταξία της. Δυστυχώς στην πατρίδα μας η πολεδομία έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη αφού η δόμηση συνεχώς προηγείται! Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη σύγχρονη πραγματικότητα των ελληνικών πόλεων που έχουν φτάσει σε μερικά σημεία της Ελλάδας να έχουν ολόκληρα προάστια αυθαίρετα, χωρίς άδεια και φυσικά χωρίς καμία πρόβλεψη. Με αδιέξοδα δρομάκια, χωρίς πεζοδρόμια και κοινόχρηστους και φυσικά χωρίς καμία απολύτως μέριμνα πυρασφάλειας και γενικότερης πολιτικής προστασίας.

Το ελληνικό κράτος φαίνεται να μην κατάλαβε ποτέ του ότι όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη να χτίσει, θα χτίσει! Παρά τις όποιες απαγορεύσεις… Γι’ αυτό η κρίσιμη υπηρεσία του που λέγεται πολεδομία πρέπει να έρχεται πριν από το χτίσιμο, να δίνει λύσεις, προοπτικές και η δόμηση να ακολουθεί μέσα σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον. Αυτή η ανάγκη αποτυχαίνει οικτρά μέχρι στιγμής να ικανοποιείται.

Στο εδώ και στο τώρα έχουμε να κάνουμε με μία σημαντική πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου η οποία θεωρούμε πως υπηρετεί το δημόσιο συφέρον και το κοινό καλό. Η εν λόγω απόφαση θα έπρεπε να είχε ως συμπαραστάτη της σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου αλλά δυστυχώς η αντιπολίτευση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων με αόριστες αναφορές, ουδετερότητες και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Το πολιτικό κόστος που αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά θα αποσοβηθεί από το θετικό αποτέλεσμα. Η απόφαση για την απελευθέρωση των στοών και των κοινόχρηστων χώρων της αγοράς είναι μία ορθή πολιτική απόφαση για το Αργοστόλι η οποία πρέπει να συνεχιστεί με τη συντήρηση και την αποκατάσταση του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο.

Ακόμη κι αυτοί που σήμερα διαφωνούν με την απόφαση της Δημαρχίας, αύριο θα μετανοήσουν και θα την αποδεχτούν. Διότι όταν είσαι με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, όσα εμπόδια κι αν συναντήσεις ή όσες αντίρροπες δυνάμεις κι αν σε χτυπήσουν, στο τέλος της ημέρας θα έχεις κατακτήσει τον σεβασμό και το κύρος από φίλους και εχθρούς.

Γιάννης Βαρούχας

πηγή: kefaloniastatus.gr