Γουλόστρωτο και ψηφιακό δίκτυο ύδρευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με τη συμμετοχή του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης παραβρέθηκαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ληξουρίου, σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα Σχολείου τους.

Σύμφωνα με αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ληξουρίου που κατέθεσε στο Προεδρείο του Δ.Σ. ο διευθυντής Σπύρος Κατσιβέλης, η μαθητική κοινότητα του Σχολείου ζητάει την αποδέσμευσή του από τον υφιστάμενο τίτλο του Σχολικού Κτιριακού Συγκροτήματος (Πετρίτσειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ληξουρίου) και την κατασκευή νέου Κτιρίου, ενώ στην περίπτωση που επισκευασθεί το παλιό Συγκρότημα από τις ζημιές των σεισμών του 2014, να καλύψει μόνο τις στεγαστικές ανάγκες του Γυμνασίου.

Το αίτημα του Συλλόγου ψηφίστηκε από το Σώμα ομόφωνα, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή Καταλληλότητας και το Δήμο, και μετά από δέσμευση του Δημάρχου, γίνονται ενέργειες για να κατασκευασθεί νέοι σχολείο στο χώρο της ΒΕΣ.

  • Οι απλήρωτες καθαρίστριες των Σχολείων

Το θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων των καθαριστριών των Σχολείων του Δήμου τέθηκε εκτός Ημερησίας Διάταξης από τη Λαϊκή Συσπείρωση (Ν. Γκισγκίνης-Γ. Κουρούκλης).

Οι καθαρίστριες των σχολείων, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες τρεις μήνες, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χθες το πρωϊ προσήλθαν στο γραφείο του Δημάρχου και απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους.

Οπως ειπώθηκε από την εκπρόσωπό τους Ασπασία Μοσχοπούλου, οι εργαζόμενες στο χώρο της καθαριότητας των Σχολείων, απαιτούν να δεσμευθεί ο Δήμος για την «άμεση εξόφλησή τους, την μηνιαία καταβολή των μισθών τους, την μετατροπή των εξευτελιστικών 10μηνων συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και την αναγνώριση της ασφάλισής τους σε βαρέα και ανθυγιεινά, όπως προβλέπει η φύση της εργασίας τους».

Ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος της Α’θμιας Σχολικής Επιτροπής Γιώργος Κατσιβέλης δεσμεύθηκαν ότι εντός των ημερών θα καταβληθεί το πρώτο 2μηνο των δεδουλευμένων από χρήματα που θα στείλει το Υπουργείο για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

  • Δημοτικό Σχολείο Σάμης

Οι ζημιές που έχουν πιστοποιηθεί πριν ένα χρόνο (30-11-2017) από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου στο Κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σάμης, σε κολώνες, τοιχοποιία κ.λπ. που κρίνονται σοβαρές και εγκυμονούν κίνδυνοι, προϋπολογισμού αποκατάστασης 240.000 Ε, έθεσε ο Νίκος Γκισγκίνης στο Δ.Σ.

Ο Γ. Κατσιβέλης ενημέρωσε το Σώμα ότι ήδη έχει ανατεθεί το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε εργολάβο ο οποίος «μόλις τελειώσει μία μεγάλη δουλειά που έχει πάρει στο Αργοστόλι, θα πιάσει και την επισκευή του Σχολείου».

  • ΔΕΥΑΚ: Ψηφιακή και ηλεκτρονική χαρτογράφηση του Δικτύου Υδρευσης στο Αργοστόλι

Η Πρόταση χρηματοδότησης για την ψηφιακή και ηλεκτρονική χαρτογράφηση του Δικτύου Υδρευσης στο Αργοστόλι και τη δημιουργία γεωχωρικής βάσης δεδομένων, που πρόκειται να υποβληθεί από την ΔΕΥΑΚ στο ΕΣΠΑ, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. χθες, μετά από εισήγηση και εκτός Ημερησίας Διάταξης από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Ανουσάκη.

Η σχετική μελέτη, προϋπολογισμού 62.00 Ευρώ περίπου, αφορά στην ψηφιοποίηση-χαρτογράφηση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στα διοικητικά όρια του Αργοστολίου, καθώς και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης, στη δημιουργία γεωχωρικής βάσης δεδομένων (RDBMS) για το δίκτυο ύδρευσης, καθώς και χαρτογραφική απεικόνιση των υδρομέτρων που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΚ, μέσω γεωκωδικοποίησης και στην προμήθεια κατάλληλου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος για την ολοκληρωμένη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και των υδρόμετρων.Για τη υλοποίηση του έργου προβλέπεται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΚΑ και του Δήμου Κεφαλονιάς.

Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα του έργου θα αφορά η λεπτομερής, σύγχρονη και ακριβής ηλεκτρονική καταγραφή του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης, των αντλιοστασίων και γενικότερα των παροχών νερού, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, με απώτερο στόχο την ορθολογική διαχείριση του ύδατος, την αποδοτικότερη χρήση του και την απρόσκοπτη παροχή του στους καταναλωτές.

  • Το Γουλόστρωτο της Παραλίας

Το Γουλόστρωτο της Παραλίας έθεσε στο Σώμα εκτός Η.Δ. ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, ζητώντας από το Δήμαρχο να δώσει απαντήσεις σε όσα ανέφερε σχετικά με το θέμα σε πρόσφατο άρθρο του δ.σ. της Παράταξής του Διονύσης Μινέτος.

Ο Δήμαρχος, όπως είπε απαντώντας στον Θ. Μιχαλάτο, «δεν έχει ενημερωθεί για το τι προβλέπει η Μελέτη του έργου, γιατί με το έργο της Παραλίας έχει ασχοληθεί ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα έργα, έχει όμως ζητήσει τη Μελέτη και αναμένει να την παραλάβει προκειμένου να λάβει γνώση τι υλικά προβλέπονται για την επίστρωση του Γουλόστρωτου».

Το έργο, όπως είπε ο Δήμαρχος, θα είναι ένα άρτιο έργο, θα μας δώσει ένα σύγχρονο λιμάνι, που προβλέπει υπερσύγχρονα πίλαρ, δίκτυα νερού και ρεύματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών.

Μάλιστα, όπως είπε, «όταν είχε έρθει ο Χρυσοχοϊδης, του είχε ζητήσει μέσα στο έργο να ενταχθεί και η κατασκευή ενός Μπαστουνιού 80 μέτρα μήκος και 8 μέτρα πλάτος για να μπορούν να πιάνουν και μεγάλα σκάφη, αφού η Μαρίνα απέναντι δεν διευκολύνει».

Δεσμεύθηκε δε, ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να γίνει η επίστρωση του Γουλόστρωτου με το σωστό υλικό.

  • Η Διάσπαση του Δήμου

Τι μέλλει γενέσθαι με τη Διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς ρώτησε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος τον Δήμαρχο καθώς και τι επίσημη ενημέρωση υπάρχει στο Δήμο από την Κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος απαντώντας ενημέρωσε ότι η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου σε χθεσινή επικοινωνία που είχε μαζί της, τον ενημέρωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση η τελική απόφαση.

Μάλιστα, όπως ο Δήμαρχος, θεωρεί ότι ήδη έχει αργήσει να παρθεί η απόφαση, αφού ο νόμος προβλέπει ότι η τυχόν διάσπαση Δήμων πρέπει να έχει τελεσιδικήσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές. Επίσης, όπως είπε, «η ΚΕΔΕ κοιτάζει καθημερινά το θέμα, γιατί ήδη περίπου 90-92 Δήμοι, που τους έχει ανοίξει η ορεξη, ζητούν διάσπαση των υφιστάμενων ενιαίων Δήμων τους».

* Η απουσία από το Δ.Σ. του Δ. Λυκούδη

Απόντος του υπεραντιδημάρχου Διονύση Λυκούδη έγινε χθες η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία συζητήθηκε ποικολοτρόπως στα πηγαδάκια του Θεάτρου, τόσο στην αίθουσα, όσο και εκτός αιθούσης.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του “Η” με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr