Η ακτινογραφία των εκλογών στην Κεφαλονιά: Η «Πύρρειος νίκη» της ΝΔ και το φαινόμενο Φαραντούρη

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας το ekefalonia.gr κάνει μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων που -αλήθεια είναι- έστειλαν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

«Πύρρειος νίκη» της ΝΔ και οι τεράστιες απώλειες

Κανείς δεν μπορεί να πει στην τοπική ΝΔ ότι το βράδυ των εκλογών ήταν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Η τεράστια απόχη αλλά και οι απώλειες σε όλα τα χωριά του νομού προβληματίζουν τα στελέχη που στην κυριολεξία κρύφτηκαν μετά τα αποτελέσματα στο Αργοστόλι.

Τρίτο κόμμα η ΝΔ στο Ληξούρι

Το μεγάλο «μπαμ» ήρθε από το Ληξούρι που η ΝΔ έχασε τη δύναμή της και βγήκε 3η καταγράφοντας το φτωχό 19%.

Μεγάλες απώλειες είχε και στο Αργοστόλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έχασε χωριά όπως είναι τα Διλινάτα και τα Φαρακλάτα.

Ήταν αντιληπτό ότι το τελευταίο διάστημα διακρίναμε μία κόπωση στην προεκλογική στρατηγική του Κυβερνώντος κόμματος στο νησί μας.

Νεόκοπα στελέχη που περιοδεύσαν στην Κεφαλονιά νόμιζαν ότι οι πολίτες εκεί είναι ιθαγενείς και χαίρονται που είδαν έναν διάσημο. Η ένδεια πολιτικών προσωπικοτήτων και η μη φιλική στάση προς τους πολίτες της πληρώθηκε. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτακης παραμένουν κυρίαρχοι.  Αλλά πρέπει να αλλάξουν χθες.

Μεγάλοι κερδισμένοι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ -Το φαινόμενο Φαραντούρης

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τις προηγούμενες εκλογές μπορούμε να πούμε ότι τόσο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ είναι οι κερδισμένοι των εκλογών.

Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βγει πρώτος στο νομό μας αλλά κατέγραψε ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη έφτασε το 20,59 (3.054 ψήφους).

Μια πρώτη ανάγνωση έχει να κάνει με το τρομερή απόδοση του Νικόλα Φαραντούρη που έφτασε στο νομό μας τους 2.267 σταυρούς χωρίς τον ίδιο να έχει φυσική παρουσία στο νησί τους τελευταίους 12 μήνες.

Επίσης το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά είναι από τους λίγα, αν όχι το μόνο, που κατέγραψε άνοδο σε σχέση με τις βουλευτικές ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα από το 19,69% του 2023 ανέβηκε στο 20,59%.

Το ΚΚΕ από την άλλη δυνάμωσε ακόμη τα ποσοστά του που σε πολλά χωριά βγήκε πρώτο αφήνοντας πίσω ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 15% με τους 2.219 το καθιστά δύναμη στο νόμο μας.

Ειδικότερα αν δούμε στο δήμο Ληξουρίου το ΚΚΕ έφτασε στο 20,53% (δεύτερο πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ)

Ενώ στην Ιθάκη το ΚΚΕ 20,71% (οριακά πίσω απο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).

Η μεγαλύτερη αποχή σε όλη την Ελλάδα καταγράφτηκε στην Κεφαλονιά με 70%

Η μεγαλύτερη αποχή σε όλη την Ελλάδα καταγράφτηκε στην Κεφαλονιά ξεπερνώντας το ψυχολόγικό όριο του 70%.

Έτσι ο νομός μας κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής αγγίζοντας το εκπληκτικό 70,87%. Συνολικά ψήφισαν 15.190 πολίτες, δηλαδή η μικρότερη συμμετοχή συμπολιτών μας στην κάλπη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων.