ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, μερική ή ολική, στους ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ εγγράφως την άδεια της αρθρογράφου. Τα Πνευματικά Δικαιώματα προστατευονται βάση Νομοθεσίας και Διεθνών Κανόνων Δικαίου ! Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου σχετικά με τα μέτρα αντιπυρικής ασφάλειας.
Μιάς συνεδρίασης που πραγματοποιηθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την τετάρτη 3/6, μιάς συνεδρίασης που κράτησε λίγο λιγότερο από 7 ώρες.
Το θέμα της αντιπυρικής ασφάλειας εισηγήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση. Όπως πάντα αναφέρθηκαν λεπτομερώς και επισήμαναν όλα εκείνα τα σημεία και τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για να οχυρωθεί η Παλλική.

Ακολουθεί η εισήγηση της Λ.Σ., την οποία έκανε ο κ.Βαγγέλης Φαρακλός.

“Ήδη από το 1998 οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμπληρώνοντας η μια την άλλη, προχωρούν σε μειώσεις δαπανών και μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Είναι ενδεικτικές οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που έχουν περικοπεί δραματικά (σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα κατά 1.153.894.800 ευρώ!). Σχετικά με την Δασική Υπηρεσία, από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης – καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. 
 
Όπως προαναφέρθηκε βασική κατεύθυνση επίσης αυτής της πολιτικής, ήταν και είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες, δηλαδή μεταφορά καθηκόντων που δεν τους αναλογούν και δεν έχουν και τα μέσα για να τα στηρίξουν γιατί οι περικοπές στην Τοπική Διοίκηση είναι τεράστιες τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η ανεπαρκής προετοιμασία από πλευράς τοπικής διοίκησης για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων που αφορά ενδεικτικά:
  • Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων (π.χ. αντιπυρικός σχεδιασμός για τις περιπτώσεις πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών σε περιοχές όπως και ο Δήμος Ληξουρίου).
  • Την ανεπάρκεια υποδομών αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση μιας καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού μιας συγκεκριμένης ή και μιας ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται πολλά ερωτήματα μπροστά στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο αν η ΠΙΝ και ο Δήμος Ληξουρίου έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της Παλικής.
  • Έχουν φτιάξει τις απαραίτητες και αναγκαίες αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές και κρουνούς υδροληψίας, έχουν προβεί σε αποψιλώσεις, διάνοιξη δασικών και αγροτικών δρόμων στην επαρχία Πάλης;
  • Έχουν εκπονηθεί  σχέδια έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Έχουν επικαιροποιηθεί όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;
  • Έχουν γίνει ασκήσεις στην πράξη, με την παρουσία και γνώση των κατοίκων για τον τόπο συγκέντρωσής τους, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και την πορεία διαφυγής τους;
  • Εξασφαλίστηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του εθνικού συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων ατυχημάτων και καταστροφών ( πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.α) ;
Στις αδήριτες ανάγκες που εκφράζουν τα παραπάνω ερωτήματα, η κυβέρνηση απαντά με τον πρόσφατο Νόμο 4662/2020  που  προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.  Με αυτόν τον νόμο πορεύεται στη νέα αντιπυρική περίοδο, με μόλις 272.000 ευρώ (!!!),παραπάνω σε σχέση με πέρυσι στον προϋπολογισμό του ΠΣ για το 2020 για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει  κατά 34%, (δηλαδή κατά 5.800.000 ευρώ)τις δαπάνες για την μίσθωση των ιδιωτικών εναέριων μέσων αφιερώνει μόνο το ποσό των 16.910.000 ευρώ σε 326 Δήμους της Χώρας (!!!) για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και αυτά από τους Κεντρικούς  Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων, δηλαδή δικούς τους πόρους που δεν αποτελούν επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση του Κράτους προς την Τοπική διοίκηση.
 Και φυσικά συνεχίζεται η πανσπερμία του ήδη ελλειμματικού προσωπικού και προσωρινή πεντάμηνη ενίσχυση με 1.300 εποχικούς πυροσβέστες χωρίς καμία εμπειρία και εκπαίδευση, λίγο πριν την αντιπυρική περίοδο! Σήμερα στο κλιμάκιο του Δήμου Ληξουρίου υπηρετούν μόλις 10 μόνιμοι, 6 ΠΠΥ και 8 Εποχικοί πυροσβέστες , που καλούνται να βγάλουν για όλη την αντιπυρική περίοδο 24ωρες  βάρδιες και έκτακτα περιστατικά, ξεπερνώντας τα όρια τους.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο Δήμος Ληξουρίου διαχειρίζεται και την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο με όρους πλήρους αποδοχής των τετελεσμένων όσον αφορά την ανάληψη του κόστους της πυροπροστασίας και χωρίς κανένα αντιπυρικό σχεδιασμό που να αφορά κυρίως την πρόληψη και δευτερευόντως την καταστολή.
Τόσο η ανάληψη του κόστους του ενοικίου του πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή της Παλικής (περίπου 8 χιλ ευρώ Ετησίως !) από την Δ.Αρχή, όσο και η μη διεκδίκηση κρατικών κονδυλίων για την πυροπροστασία σε συνδυασμό με την αδιαμαρτύρητη  αποδοχή των ψίχουλων της κυβερνητικής υποχρηματοδότησης, αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κυβέρνηση – ΠΙΝ και Δ.Αρχή αφήνουν εκτεθειμένους το λαό και τους εργαζόμενους σε μεγάλους κινδύνους. Απώτερος σκοπός τους να μπουν οι απαραίτητες «πλάτες» για να πιαστούν οι στόχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι για χρηματοδοτηθεί απλόχερα, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Χαρακτηριστική της κρατικής υποχρηματοδότησης που δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του Δήμου Ληξουρίου, είναι η επιχορήγηση του Δήμου από το ΥΠΕΣ για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας με μόλις  23 χιλ ευρώ (!!!). Με αυτό το «ιλιγγιώδες»  ποσό και με άλλες 15 χιλ ευρώ που ο Δήμος «έβαλε από την τσέπη του» (με σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του), Κυβέρνηση, ΠΙΝ και Δήμος Ληξουρίου, φιλοδοξούν να καλυφθεί η φετινή αντιπυρική Περίοδος. Είναι χαρακτηριστική επίσης και η «ενίσχυση» των εθελοντικών ομάδων Ληξουρίου με 3 χιλ ευρώ(!!!), που δεν καλύπτει ούτε το κόστος των καυσίμων τους, καθώς και η εφαρμογή των εγκυκλίων που αφορούν σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού ελάχιστων τετραμηνιτών  συμβασιούχων.
Προφανώς η προαναφερόμενη υποχρηματοδότηση συμπαρασύρει αρνητικά και τον αντιπυρικό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο ούτε καν για τις πιο ευάλωτες περιοχές Ανωγή (κυρίως Δαμουλιανάτα – Ρίφι – Μονοπωλάτα – Παρισάτα – Καμηναράτα), Αθέρας, Κουβαλάτα, που συμβιώνουν με Δασικές και δασωμένες περιοχές και μπορεί να συμπεριφερθούν όπως το «Μάτι» στην Αττική.
Σε αυτές τις περιοχές ούτε αντιπυρικές ζώνες υπάρχουν, ούτε πλήρες σύστημα πυροσβεστικών κρουνών (δεν είναι επαρκείς και με την απαιτούμενη κάθε φορά πίεση νερού), ούτε φυσικά σχέδια απεγκλωβισμού του πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης. Η υπάρχουσα αγροτική οδοποιία είναι εγκαταλειμμένη ή ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και πρόσβαση στα  πυροσβεστικά οχήματα για να προστατευτούν ζωές και περιουσίες.
Είναι σημαντικό επίσης τουλάχιστον κεντρικά στο νομό Κεφαλονιάς να υπάρχει και Λιμενικός Πυροσβεστικός Σταθμός που μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί.
Η παραπάνω κατάσταση  μοιάζει με  βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει:
– Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών και των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα σε σύγχρονα πλωτά μέσα με σύγχρονο εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης και διάσωσης με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Ενίσχυση οικονομική και των εθελοντικών ομάδων.
– Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας στο σύνολο της επαρχίας Πάλης.
– Να σταθμεύουν  μόνιμα στο νομό μας και χωρίς κανένα εμπόδιο από την «Fraport» όλων των ειδών τα πτητικά μέσα (PZL, Canadair , ελικόπτερα κ.α.) και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις μόνιμες και καθημερινές περιπολίες τους.
– Να κατασκευαστούν νέοι αντιπυρικοί και αγροτικοί δρόμοι, με το κατάλληλο δίκτυο νερού (κρουνοί-δεξαμενές) σε Ανωγή- Αθέρα – Κουβαλάτα.
– Να στεγαστεί και να προστατευτεί ο στόλος των οχημάτων στο κλιμάκιο Ληξουρίου σε κατάλληλη κτηριακή υποδομή και να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης του προσωπικού, με ανάληψη του κόστους από το κράτος.
– Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
– Να παρθούν μέτρα για το Π.Σ. επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλείψεων, εκπαίδευση, μέσα προστασίας, εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής, εφαρμογή πενθήμερης βδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων κ.α.
– Τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των διετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών και να αρθούν οι αποσπάσεις-μετακινήσεις πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως στο αεροδρόμιο της «Fraport».
– Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.
 
Ο Δήμαρχος κ. Κατσιβέλης ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές που έχει κάνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του σχετικά με την πενιχρή χρηματοδότηση που δόθηκε στον Δήμο Ληξουρίου. Αναφέρθηκε όμως και στις κινήσεις που έχει κάνει “επενδύσαμε στην καθαριότητα. Ενισχύσαμε και θα ενισχύσουμε και με νέο μηχάνημα τον Δήμο μας. Είμαστε σε συνεχόμενη επικοινωνία με τους Προέδρους των χωριών μας και καθαρίζουμε συνεχώς τους δρόμους πρόσβασης και διαφυγής με το τρακτέρ του Δήμου. Μέχρι σήμερα έχει καθαριστεί το 60% των δρόμων , ενώ το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει ολοκληρωθεί το 100%”
Πρότεινε, δε, να πάρει μιά απόφαση το Δ.Σ. καταδικάζοντας το ποσό που δόθηκε από την Κυβέρνηση στον Δήμο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέτος πιστεύει ότι θα είναι μιά ήρεμη χρονιά.
Ο κ. Βαλλιάνος Βαγγέλης της Λ.Σ. ζήτησε μεταξύ άλλων να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Πυροσβεστικών οχημάτων. Ζήτησε να προσκληθούν όλοι οι φορείς και να γίνει μιά εκ νέου συζήτηση-ενημέρωση.
Ο κ. Μαντζουράτος Δημήτρης αναφέρθηκε και στην κατάσταση των Πυροσβεστικών οχημάτων. ‘Τα Πυροσβεστικά οχήματα είναι πολύ παλιά, αλλά είναι μεγαλύτερο το κόστος για την αγορά νέων οχημάτων.”.
Αναφέρθηκε και στις δυνάμεις αέρος “τα πετζετελ έπρεπε να σταθμεύσουν στο νησί μας τον Απρίλη και όχι μέσα Ιουνίου”
Επιβράβευσε ως επικεφαλής της παράταξης του και το έργο της Δημοτικής Αρχής λέγοντας
“Επιβραβεύουμε όσα γίνονται στον Δήμο μας. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά το τρακτέρ του Δήμου και μπράβο σας. 6-8 χρόνια έχω να δω τέτοια δουλειά στην Παλλική. Όμως δεν αρκούν μόνο αυτά”.
Επισήμανε τέλος την αντιπυρική ….ευαισθησία που παρουσιάζει η περιοχή της Ανωγής “ευαίσθητη περιοχή αυτήν την στιγμή είναι όλη η Ανωγή και τα Κουβαλάτα, έχοντας στο μυαλό μου τον Μαϊστρο”.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος μας το επόμενο διάστημα θα εξασφαλίσει νέα μηχανήματα. “έχουμε σχέδιο οργανωμένο… Θα ενισχύσουμε την πολιτική προστασία και με νέα μηχανήματα. Δουλεύουμε πολύ σοβαρά πάνω στο θέμα αυτό”.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο (πλην της παράταξης του κ. Βασίλη Ρουχωτά που διαφώνησε σε κάποια σημεία (βλέπε βίντεο συνεδρίασης)) ψήφισε υπέρ της εισήγησης και των προτάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Αριστέα Χαριτάτου

 

 

Αναδημοσίευση από www.mylixouri.blogspot.com
Προηγούμενο άρθροΠόρος: Σημαντική παρέμβαση από την Δημοτική Αρχή Θεόφιλου Μιχαλάτου-Θα μπει πλωτή προβλήτα
Επόμενο άρθροΗ σύγκριση: Περιμένοντας τον τουρισμό…. με πρωτόκολλα…. Καλοκαίρι 2020!(pics)