Ρεπορτάζ Δέσποινα Χαρώνη

Το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021, στον υπέροχο κήπο του Νάπιερ που κοσμεί το Αργοστόλι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν  των Κεφαλλήνων που έδωσαν μάχη το 1821. Κύριο θέμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η ιστορική Μάχη του Λάλα όπου οι Κεφαλλήνες διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο. Διοργανώθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου σε συνεργασία με το “Κληροδότημα Σπυρίδωνος Αντύπα”.

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Θάνος Βερέμης  (Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) ο οποίος ανέλυσε την δημιουργία του Κράτους-Έθνους μας. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πέτρος Πετράτος (φιλόλογος, διδάκτωρ ιστορίας) ο οποίος διηγήθηκε τη συμβολή των Κεφαλλονιτών στην επανάσταση του 1821  καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Τέλος, η Δώρα Μαρκάτου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωάννινων), μίλησε για τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν προς τιμήν του Ανδρέα και Κωνσταντίνου Μεταξά, δύο εκ των μεγαλύτερων Κεφαλλονιτών ηρώων της επανάστασης. Συντονιστής των ομιλητών ήταν ο Γιώργος Ματαράγκας ενώ την παρουσίαση του προγράμματος την έκανε η Ελένη Φωή (Έφορος Φιλολογικού τμ. Λ.Ε.Α.). Την εισήγηση στους χορούς έκαναν οι Έφορος Χορού Πατρούλα Βαρτελάτου και η Έφορος Ιματιοθήκης Έθελ Κρητικού.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, ο βουλευτής Παναγής Καππάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας στο νησί μας Βίκτωρ Ρουχωτάς και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ευρώπη Μοσχονά.

Την ιστορική εκδήλωση πλαισίωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Αργοστολίου Δ. Λαυράγκας και το Λύκειο Ελληνίδων.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός

ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δημήτριος

Η Ελένη Φωή (Έφορος Φιλολογικού τμ. Λ.Ε.Α.)

ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δημήτριος

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος

Ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός

Ο Γιώργος Ματαράγκας

Ο Θάνος Βερέμης (Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ο Πέτρος Πετράτος ( φιλόλογος, διδάκτωρ ιστορίας)

Η Δώρα Μαρκάτου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωάννινων)

Η Έφορος Ιματιοθήκης Έθελ Κρητικού.

Έφορος Χορού Πατρούλα Βαρτελάτου

Πηγή: ekefalonia.gr

 

Προηγούμενο άρθροΣοκάρει η κατάθεση για το έγκλημα και την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς: «Έχασα τον έλεγχο γιατί με ειρωνεύτηκε»!
Επόμενο άρθροΜύκονος: Απίστευτος συνωστισμός στα σοκάκια – Πριμ 150 ευρώ στους εργαζομένους για να εμβολιαστούν