Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στην Σάμη. Τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αναφορές έγιναν στα Πουλάτα.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Σάμης στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κεφαλλονιά του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Τον Υπουργό συνόδευαν μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Παναγής Καππάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς & Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Σωτήρης Κουρής, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος , ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. Μάλιστα πριν την σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τους αιρετούς του Δήμου μας, το κλιμάκιο υπό τον Υπουργό επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Ευφυμίας και της Άσου, ώστε να σχηματίσει ιδίαν άποψη για το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στον Δήμο μας το πέρασμα του «Ιανού».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Σάμης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε ο πρόσφατος μεσογειακός κυκλώνας σε ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές, στην οδοποιία, αλλά και σε εμβληματικές παραλίες του Δήμου, επισημαίνοντας ότι αν δεν αποκατασταθούν έγκαιρα οι ζημίες, το τουριστικό προϊόν μας αναμένεται να μειωθεί κατά 50% με ότι αυτό συνεπάγεται σε τοπικό αλλά και σε Παγκεφαλληνιακό επίπεδο. Τόνισε δε προς τον Υπουργό, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως με τα προβλήματα του Δήμου και της Κεφαλλονιάς εν γένει και να μην μας ξεχάσει όταν σβήσουν οι κάμερες, καθώς ο κόσμος δεν έχει άλλα αποθέματα υπομονής και δεν δίνει πλέον πίστωση χρόνου ούτε στον Δήμο, ούτε στην Περιφερειακή αρχή, ούτε φυσικά στην κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ακολούθως ο κ. Μονιάς επισήμανε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε μια από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, ξεκινώντας από την Σάμη η οποία έχει τέσσερα ρέματα με μια λεκάνη απορροής επιφάνειας πλέον των 100.000 στρεμμάτων. Τα ρέματα αυτά, μεταξύ των οποίων και των Πουλάτων, αλλά και το ποτάμι στο οποίο όλα καταλήγουν, απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις και καθαρισμό από τον τεράστιο όγκο των φερτών υλικών, καθώς τυχόν υπερχείλισή τους θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Επισήμανε δε με εμφατικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Σάμης, του Καραβομύλου και των Πουλάτων που αντιμετωπίζουν τους σοβαρότερους κινδύνους.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Πύλαρος και ειδικά η Αγία Ευφυμία κάνοντας λόγο για τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν σπίτια, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο και μάλιστα για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, καταλήγοντας ότι η περιοχή έχει άμεση ανάγκη από ένα ευρύ πλέγμα έργων που θα την προστατέψουν από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Φυσικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην Άσο όπου κατοικίες και υποδομές υπέστησαν καταστροφές που θα πρέπει προφανώς να αποκατασταθούν ώστε να επιστρέψει το χωριό και οι κάτοικοί του στην κανονικότητα. Τέλος αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη των αιολικών πάρκων που αποτελούν μια συνεχή απειλή για την Πύλαρο, τον Καραβόμυλο και τα Πουλάτα, καθώς η ασυδοσία ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των έργων προστασίας των παρακείμενων περιοχών που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνά τον τόπο μας.

Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την Κεφαλλονιά και πως η παρουσία του στο νησί μας αυτό σηματοδοτεί. Επιπλέον ενημέρωσε τον Δήμαρχο και τους παριστάμενους, ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει αναθέσει στον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων προς την κατεύθυνση της συνολικής βελτίωσης των υποδομών της Κεφαλλονιάς, με σαφή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού και υλοποίησης. Μάλιστα τα πρώτα δείγματα του σχεδίου θα είναι στην διάθεση του Υπουργείου σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ο Υπουργός στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα θέμα με επίσης έντονο ενδιαφέρον για τα Πουλάτα και δη στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου μας, στην υλοποίηση των οποίων το Υπουργείο προτίθεται να συμβάλει άμεσα, αλλά και σε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση που επίκειται και αφορά στην νησιωτική πολιτική με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα αφορούν σε λιμενικές υποδομές, σε ενεργειακές δράσεις, στην διαχείριση του νερού, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα που ενδιαφέρει άμεσα την περιοχή μας ως προς την διατήρηση ολοχρονικά της γραμμής Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε επίσης ότι θα μεταφέρει στο αρμόδιο Υπουργείο την ανάγκη για την πραγματοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στα αιολικά πάρκα όπου τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι απαιτείται, προκειμένου να μην αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή μας. Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος Σάμης ως νεοσύστατος Δήμος χρειάζεται στήριξη, ειδικά αυτή την περίοδο που δίνει κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο εν όψη και της επόμενης τουριστικής σαιζόν, ενώ κάλεσε τον Δήμαρχο να επισκεφτεί το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο, ώστε να παρουσιάσει αναλυτικά και ιεραρχημένα τις ανάγκες του Δήμου μας.

Η Περιφερειάρχης τέλος, μίλησε για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης στα ρέματα που διασχίζουν τον Δήμο μας, άρα και στα Πουλάτα,  προτείνοντας ως μια πρώτη άμεση παρέμβαση την τοποθέτηση κινητών φραγμάτων με στόχο να κατευθύνουν την ροή των υδάτων μακριά από κατοικημένες περιοχές μέχρι ασφαλώς να υλοποιηθούν τα μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της περιοχής. Μάλιστα όπως επισήμανε στο σημείο αυτό και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τραυλός, πρόκειται για μια λύση που είχε προταθεί στον Δήμο και πέρυσι, αλλά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις με αποτέλεσμα να μην δρομολογηθεί.

Η κα Κράτσα ανέφερε επίσης, ότι συνεργεία της Περιφέρειας καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων από τα μπάζα και τα φερτά υλικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο Νόμος του 2018 που μεταβίβασε την σχετική δικαιοδοσία στις περιφερειακές αρχές, δεν μεταβίβασε και τους ανάλογους υλικοτεχνικούς και χρηματικούς πόρους με ότι αυτό συνεπάγεται. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος ζήτησε να απαλλαγεί ο Δήμος μας από το κόστος μεταφοράς της λάσπης και των οικοσκευών από τις πληγείσες περιοχές στον ΧΥΤΑ καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής του, με την κυρία Κράτσα να δεσμεύεται ότι θα αξιολογήσει το αίτημα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει υπαχθεί ο Δήμος.

Επρόκειτο σίγουρα για μια σημαντική σύσκεψη την οποία παρακολούθησε και η Πρόεδρος της Κοινότητάς μας κα Γεωργία Φλαμιάτου, στην οποία ετέθησαν πολλά από τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Ελπίζουμε ωστόσο να ήταν και ουσιαστική, κυρίως ως προς τα αποτελέσματα που θα παράξει.

Πηγή: poulatakefalonias.gr