Η Κεφαλονίτικη ναυτιλιακή παράδοση – Το χθες και το σήμερα

Ο Κεφαλονίτης, Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος, θα έμενε στην ιστορία ως ένας από τους ιδρυτές και εν συνεχεία, στέλεχος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Αποτέλεσε το μόνιμο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο έως το 1950, οπότε και εξελέγη πρόεδρος. Πρόκειται για μια ηγετική φυσιογνωμία, που προσέφερε τα μέγιστα για τον εκσυγχρονισμό της μεταπολεμικής ελληνικής ναυτιλίας. Το 1875, ο όμιλος θα ανοίξει το πρώτο του ναυτιλιακό γραφείο στο Κάρντιφ, θα ακολουθήσει αυτό του Λονδίνου, το 1901, ενώ το 1903 ιδρύεται στην Αθήνα η Cephalonian Maritime Co. Ltd., πρόδρομος της σημερινής εταιρείας Neda Maritime Agency Co. Ltd.

Φθάσαμε αισίως, εν τέλει, στην τρίτη γενιά της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου από της Κεραμειές, με επικεφαλής τους Φώτη, Νικόλαο και Μιχαήλ Λυκιαρδόπουλο. Η οποία έχει προσαρμόσει την Κεφαλονίτικη ναυτιλιακή παράδοση στις σύγχρονες τεχνολογικές και επιχειρηματικές απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης ναυτιλίας του 21ου αιώνα. Διαθέτει συνολικά 21 πλοία, στην πλειονότητα των οποίων κυματίζει η ελληνική σημαία.

Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου είναι η στελέχωση των πλοίων της  με νέους Έλληνες αξιωματικούς. Παράλληλα, εστιάζει την προσοχή στη συνεχή επιμόρφωση των ναυτικών.

Πηγή: kefaloniatimes.gr