«Ιερά οργή»: Η ενόχληση του Μητροπολίτη Δημήτριου και η απουσία του από την Παρέλαση -Τι συνέβη; Όλο το παρασκήνιο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα άγνωστο περιστατικό φέρνει στη δημοσιότητα το ekefalonia.gr

Ερωτηματικά προκάλεσε η ξαφνική απουσία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριου από τη χθεσινή παρέλαση στο κέντρο του Αργοστολίου.

Ενώ ο Μητροπολίτης συμμετείχε κανονικά στην Πανηγυρική Δοξολογία αλλά και στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Πεσόντων, στον κήπο του Νάπιερ, ξαφνικά κάτι συνέβη και αποχώρησε από τις εορταστικές εκδηλώσεις!

Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί αποχώρησε και δεν παρέστη στη μεγάλη μαθητική παρέλαση στο Αργοστόλι;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ekefalonia ο Δεσπότης φαίνεται να ενοχλήθηκε σφόδρα από την ομιλία του εκπαιδευτικού του Λυκείου Κεραμειών κ. Ηλία Τουμαζάτου στην Μητρόπολη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε τέτοιες εκδηλώσεις ορίζεται ένας εκπαιδευτικός ο οποίος εκφωνεί το πανηγυρικό της ημέρας. Κάτι άλλωστε, που συνηθίζεται σε κάθε εθνική επέτειο από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σε ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι κ. Τουμασάτος, υποστήριξε -λίγο πολύ- ότι η επανάσταση του 1821 ήταν προϊόν ταξικού χαρακτήρα και όχι εξέγερση του Έθνους για την ανεξαρτησία του. Φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν ήταν η εθνική ενότητα που τροφοδότησε την Εθνική Επανάσταση αλλά τα οικονομικά συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών και των συμμάχων τους». Μάλιστα δεν έκανε καμία αναφορά για τους αγώνες της εκκλησίας στον τότε αγώνα.

Η «ιερή οργή» δεν άργησε να φανεί από τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο, όπου μετά το πέρας της Δοξολογίας, αρνήθηκε να παραστεί στις μετέπειτα εκδηλώσεις. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ο Δεσπότης ναι μεν παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον κήπο του Νάπιερ αλλά δεν παρευρεθεί στην παρέλαση.

Αξίζει: Είναι η πρώτη φορά που στην Κεφαλονιά δημιουργείτε ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό σε μία τόσο σημαντική εορταστική εκδήλωση. Μάλιστα, εδώ δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για την οργάνωση της όλης εκδήλωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας. Όπως πολλοί υποστηρίζουν, τα τελευταία χρόνια, έχουν εκφυλιστεί τέτοιες γιορτές και δεν γίνεται η πρέπουσα απόδοση τιμών.