Υπό το βάρος της επίσημης ανακοίνωσης για τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς (μαζί με άλλους καμιά 10αριά Δήμους μεταξύ των οποίων η Λέσβος και η Κέρκυρα) στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη την περασμένη Τρίτη 2/5 στη Λέσβο γίνεται σήμερα στις 11.30’ το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ».
Το νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στα δεδομένα των Δήμων με την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, την επαναφορά των Κοινοτήτων στα χωριά με θεσμικές αρμοδιότητες και δικό τους πρόγραμμα έργων και άλλα πολλά.
Για την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς και κάποιων ακόμη, ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:
«ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ να υπάρχει ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ σε αυτόν τον κανόνα (σ.σ. το “ένα νησί ένας Δήμος”) ότι δεν αγγίζουμε το ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ σε περιπτώσεις ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Και της ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Και της ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ.
Ενδεχομένως και για τη ΧΙΟ.
Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τον αριθμό των ΔΕΚΑ στην Ελλάδα.
Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι.
Διότι ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΙΘΜΟΣ που ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ πρέπει να βασίζεται σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη και σε μία βιώσιμη πρόταση για το τι θα αντικαταστήσει το σημερινό ενιαίο Δήμο. Ποιες οικονομικές προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν, σε προσωπικό, τι θα γίνει με τα χρέη αν έχει χρέη ο Δήμος, πως θα μοιραστούν, τι θα γίνει με τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο ν/σ το σημερινό.
Αυτού του είδους τις αλλαγές σκοπεύουμε να τις κάνουμε ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ όπου θα υπάρξουν αυτές οι χωροταξικές περιορισμένες αλλαγές σε μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων νησιωτικών».
Δεδομένο λοιπόν το σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς!
Αυτό που δεν είναι δεδομένο και θα προκύψει από «μία εμπεριστατωμένη μελέτη» είναι το πόσοι Δήμοι θα διαδεχτούν τον ένα και ποιοί.
Εδώ θα θυμίσουμε ότι στην πρώτη θητεία της σημερινής αρχής Παρίση με την 245/23-8-2013 απόφαση του ΔΣ έχει εγκριθεί η πρόταση «για την Δημιουργία τεσσάρων (4) ισχυρών Δήμων στην Κεφαλλονιά με κέντρα: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΛΗΞΟΥΡΙ, ΣΑΜΗ, ΠΟΡΟΣ» η οποία ψηφίστηκε από το μεγαλύτερο αριθμό των συμβούλων της παράταξης Παρίση και την παράταξη Κοτσιλίνη, ενώ αρκετοί σύμβουλοι του Παρίση ψήφισαν την πρόταση …της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταγγελία «της συζήτησης (που) είναι κοροϊδία καθώς αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά αίτια της κρίσης και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», ενώ ο Θεόφιλος Μιχαλάτος ψήφισε την επαναφορά (!) …των 7 Καποδιστριακών Δήμων και της μιας Κοινότητας.
Με δεδομένη και ορατή λοιπόν τη διάσπαση του Δήμου, αλλά άγνωστο τον αριθμό και το ποιοι και την πρόταση του ΔΣ για 4 Δήμους το 2013, γίνεται σήμερα η συζήτηση για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ με εισηγητή τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.
Εν τω μεταξύ έχει προκύψει το σημαντικό γεγονός της καθολικής απόρριψης του σχεδίου νόμου από την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ)!
Τι λοιπόν θα πράξει σήμερα ο εισηγητής Δήμαρχος;
Θα εισηγηθεί επιστροφή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ στον Υπουργό Εσωτερικών όπως και ο φίλος του πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έπραξε και την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ όπως ζήτησε από τους Δήμους που συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες;
Θα διαφοροποιηθεί από την γραμμή ΚΕΔΕ και θα κάνει δικιά του εισήγηση αρνούμενος τη λογική του μηδενισμού που έχει επιλέξει η ΚΕΔΕ και θα αναδείξει τα θετικά στοιχεία του σχεδίου νόμου;
Θα θέσει το ζήτημα της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς που είναι πλέον δεδομένος εκ μέρους της Κυβέρνησης; Και αν ναι τι θα πράξουν τούτη τη φορά οι σύμβουλοι του Παρίση και τι ο Μιχαλάτος και οι δικοί του;
Τελικά είναι άγνωστο ποια θα είναι η εισήγηση Παρίση αφού (και κακώς και παρά το νόμο) δεν δόθηκε στους συμβούλους και στη δημοσιότητα.
Οπως είναι άγνωστο κατά πόσον θα υπάρξει απαρτία του ΔΣ και αν υπάρξει τι ώρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση αν πάρουμε υπόψη το τι συμβαίνει κάθε φορά. Θα θυμίσουμε μόνο ότι πολλές φορές την κατάσταση έχουν σώσει …σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όπως το τελευταίο ΔΣ στις 27/4 όπου χάρη στο Διονύση Μινέτο σύμβουλο της παράταξης Μιχαλάτου υπήρξε απαρτία και έγινε η συνεδρίαση!
Πάντως στο βαθμό που γίνει η συνεδρίαση και συζητηθεί ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και με δεδομένη την απόρριψη του από την ΚΕΔΕ οπότε και ανάλογη λογικά θα είναι η θέση Παρίση, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ζητήματα, μερικά υπό μορφή ερωτημάτων, στον εισηγητή Δήμαρχο αλλά και όλους τους συμβούλους ακόμη και στους επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης:
1ον) Είναι δημοκρατικό το σημερινό σύστημα που με 30% των ψήφων ένας Δήμαρχος παίρνει …το 61% των συμβούλων (25 στους 41) και δεν είναι δημοκρατικό το σύστημα (απλή αναλογική) με το οποίο παίρνει όσους συμβούλους του δίνουν οι ψηφοφόροι;
2ον) Η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα αν και είναι αυτονόητη, απορρίπτεται …μετά βδελυγμίας η απλή αναλογική στο όνομα της παραταξιακής και κομματικής σκοπιμότητας να κυβερνάνε οι μειοψηφίες και τα παντός είδους συμφέροντα.
3ον) Είναι δημοκρατικό τα χωριά να εγκαταλείπονται όπως καλή ώρα (κακιά …για κάποιους άλλους) από το 2011 μέχρι σήμερα και να μην παίρνουν ούτε τα δικά τους έσοδα από τις παραλίες, τα ιχθυοτροφεία, τα σπήλαια, τις ανεμογεννήτριες και άλλες πηγές που τους ανήκουν;
4ον) Η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι επίσης αυτονόητη, οπότε και ο Δήμαρχος και μαζί οι υπόλοιποι σύμβουλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν ευθέως στην ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ από κάθε σκοπιά θέση της ΚΕΔΕ και προσωπικά του προέδρου της Πατούλη για πλήρη αντίθεση στο θεσμό των Κοινοτήτων όπως προβλέπει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και απροκάλυπτη ομολογία για την άρνηση χρηματοδότησης έργων στις Κοινότητες γραμμένων εξ αρχής στο τεχνικό πρόγραμμα και γενικότερα απόρριψης να έχουν δικό τους προϋπολογισμό, με παιδαριώδη επιχειρήματα.
5ον) Γιατί «αυξάνεται το φορολογικό βάρος των δημοτών με την ένταξη της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη» όπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΕ, όταν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη μείωση των άλλων ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ έτσι κι αλλιώς ανταποδοτικών τελών;
6ον) Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι αυτονόητη όταν μιλάμε για μια σημαντική για την υγεία των πολιτών και την ποιότητα ζωής υπηρεσία για την οποία ο Δήμος Κεφαλονιάς επιδεικνύει μια απαράδεχτη εικόνα εγκατάλειψης με το λιγοστό πράσινο να υποφέρει και τα πάρκα (π.χ. Λυκιαρδοπουλάτα) να είναι εστίες ρύπανσης;
7ον) Γιατί είναι δημοκρατικό να μπορούν να φτιάξουν πλήρες ψηφοδέλτιο (στην Κεφαλονιά 320 υποψήφιοι!) όσοι διαθέτουν μηχανισμό, κομματικό στρατό και χρήμα, ενώ είναι «αντιδημοκρατική η λογική» σύμφωνα με την ΚΕΔΕ της δραστικής μείωσης των υποψηφίων που καθορίζει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ;
8ον) Και σε αυτό το βασικό ερώτημα η απάντηση είναι αυτονόητη όταν στην Κεφαλονιά υπάρχει η εμπειρία της γελοιότητας και της κατάντιας αφού επιστρατεύτηκαν στις δύο τελευταίες εκλογές το 2010 και το 2014 για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είτε ολόκληρα συγγενολόγια είτε έμμισθοι υποψήφιοι.
9ον) Γιατί η ΚΕΔΕ προκειμένου να απορρίψει τα τοπικά δημοψηφίσματα κινδυνολογεί φθάνοντας στο σημείο να υιοθετεί ακραία επιχειρήματα ότι δήθεν «ενέχει σοβαρούς κινδύνους να καταστούν (σ.σ. τα δημοψηφίσματα) εργαλεία εξυπηρέτησης ξένων προς την Πατρίδα μας συμφερόντων»;
10ον) Και μόνο η θέση αυτή της ΚΕΔΕ και του Πατούλη και τα χρησιμοποιούμενα επιχειρήματα αρκούν για να δείξουν ότι το κατεστημένο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρησιμοποιεί κάθε είδους επιχείρημα ακόμη και κινδυνολογία για τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να μην χάσει την εξουσία της.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, όμως σταματάμε εδώ γιατί στο χέρι του κ. Παρίση αλλά και του κ. Μιχαλάτου και του κ. Ρουχωτά, είναι σήμερα να αποδείξουν ότι νοιάζονται για την Κεφαλονιά και τα χωριά της και όχι για μικροπαραταξιακά ή μικροκομματικά συμφέροντα!!!
Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr