ΙΟΝΙΣ: Το επτανησιακό πλοίο που δεν άλλαξε όνομα και το ονειρικό ταξίδι Πάτρα-Σάμη – ΒΙΝΤΕΟ

Το πλοίο ΙΟΝΙΣ, συμφερόντων της οικογένειας Τυρογαλά, ο δημιουργίας της οποίας, Διονύσιος Τυρογαλάς, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, είχε ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό: Ουδέποτε αποχωρίστηκε το ιστορικό του όνομα, γεγονός που συμβαίνει σπάνια στην ακτοπλοΐα.

Η παραγγελία ναυπήγησης του πλοίου, το οποίο διέσχιζε το Ιόνιο πέλαγος και έκανε δρομολόγιο στην Κεφαλονιά, έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από την οικογένεια Κάπαρη, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε νέα εταιρία επτανησιακών συμφερόντων υπό την διαχείριση του Θιακού εφοπλιστή, Βλασσόπουλου. Η αποπεράτωση της ναυπήγησης ολοκληρώθηκε το 1977 και το ΙΟΝΙΣ ξεκίνησε δρομολόγια Πάτρα, Σάμη, Ιθάκη. 

Οκτώ χρόνια αργότερα το πλοίο πέρασε σε άλλη εταιρία, που δημιουργήθηκε ως λαϊκής βάσης, συνδέοντας στα τέλη του 1980 την Πάτρα, μέσω των νησιών, με το Πρίντεζι της Ιταλίας. Αρχικά εξυπηρετούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πάτρα- Σάμη- Ιθάκη και εν συνεχεία τη Κυλλήνη- Αργοστόλι. Η ταχύτητά του, δε, ήταν 19 κόμβοι.

Εν τέλει, το 1994 περιήλθε στο portfolio της οικογένειας Τυρογαλά, η οποία κατάγεται από τη Ζάκυνθο. Αναπόφευκτα, ο δημιουργός της εταιρίας, Διονύσιος Τυρογαλάς, προέβη στην μετασκευή και πλήρη ανακαίνισή του, δεδομένου ότι μετατράπηκε σε ημερόπλοιο. Εξυπηρέτησε τη γραμμή Κυλλήνη, Ζάκυνθο και για κάποια χρονικά διαστήματα τις γραμμές Πάτρα – Αργοστόλι, Κυλλήνη- Αργοστόλι και Κυλλήνη- Πόρο. 

Το 2013 επανήλθε στην πρώτη γραμμή, αυτή της Πάτρας-Σάμη και Ιθάκη και δύο χρόνια αργότερα το πάλαι ποτέ κόσμημα των Επτανήσων ξεκίνησε το νέο ταξίδι από τον Πειραιά προς Αίγινα και Πόρο…Το ΙΟΝΙΣ πουλήθηκε στην εταιρεία του Τουρλουμούση ,ταξιδεύοντας για Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμο.

Δείτε το ταξίδι Πάτρα- Σάμη:

Από το 2015, μετά την πώληση των ΙΟΝΙΣ και ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ η οικογένεια Τυρογαλά χάθηκε και το “στίγμα” στη γραμμή, καθώς δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην αντιπροσωπεία τροφίμων και εμπορευμάτων, αλλά και καυσίμων, κτηματικών επενδύσεων κ.α.

Δείτε τι είχε πει ο υιός, Άγγελος Τυρογαλάς, για το ΙΟΝΙΣ:

 

Πηγή φωτογραφιών: ellinikiaktoploia.net
Αναδημοσίευση από www. kefaloniatimes.gr