Καταγγελίες για τα Σπήλαια και τις Παραλίες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε προχθές το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης των δημοτικών συμβούλων που έχει γίνει πλέον καθεστώς, παρουσίας του δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση.

Η προκλητικά καθυστερημένη έναρξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. προκάλεσε και πάλι την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του δ.σ. της πλειοψηφίας Αγγελου Μαρκέτου, ο οποίος αμέσως μετά την εκφώνηση του καταλόγου των παρόντων δ.σ., αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας και έθεσε θέμα στον πρόεδρο Μάκη Αλυσανδράτο, που δεν τηρεί σωστά την ώρα έναρξης.

O κ. Μαρκέτος αποχωρώντας κατήγγειλε ιδιαίτερα του δ.σ. της πλειοψηφίας, οι οποίοι όφειλαν να βρίσκονται στην αίθουσα στην ώρα τους σεβόμενοι το ρόλο τους αλλά και τον ίδιον προσωπικά, ο οποίος δεν έχει καθυστερήσει ποτέ.

Το θέμα της έγκρισης Mελετών για τον καθορισμό των Υπηρεσιών λειτουργίας-υποδοχής και ξενάγησης του Λιμνοσπηλαίου Μελισσάνης και του Σπηλαίου Δρογκαράτης, των Υπηρεσιών λειτουργίας-υποδοχής του κυλικείου της Παραλίας Μύρτου και των Υπηρεσιών λειτουργίας-υποδοχής του κυλικείου και της Παραλίας Πλατύ Γιαλού, ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης, κατά την συζήτηση της οποίας υπήρξαν εντάσεις, αλλά έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την “ιδιωτικοποίηση” από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής της εκμετάλλευσής τους.

Στους πενιχρούς μισθούς της τάξεως των 200-300 Ευρώ περίπου των εργαζομένων που θα απασχολήσει ο ιδιώτης που θα αναλάβει την λειτουργία των Σπηλαίων και των Παραλιών, βάση του ύψους της Μελέτης που έχει εκπονήσει ο Δήμος για την λειτουργία τους, για 10ωρη καθημερινή απασχόληση, εστίασαν οι δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Γκισγκίνης και Γ. Κουρούκλης, καταγγέλλοντας τις επιλογές του Δήμου.

Ο Ν. Γκισγκίνης κάνοντας μία ανάλυση στα ποσά της Μελέτης για κάθε Σπήλαιο και Παραλία, ανέφερε ότι η Μελέτη αυτή “μας οδηγεί στη σκέψη ότι ο ιδιώτης αποκλείεται να δώσει εκκαθαριστικά στους εργαζόμενους με αυτά τα ποσά, αφού πρέπει να τηρήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές, θα έχει πάγια έξοδα, θα πρέπει να πληρώσει φόρους κ.λπ., θα πρέπει να βγάλει και κέρδος, αλλά με τη Μελέτη όλα αυτά δεν βγαίνουν”, για να καταλήξει ότι “άρα κάτι άλλο γίνεται εκεί, κάπως αλλιώς θα γίνεται η δουλειά εκεί”, αφήνοντας ξεκάθαρα υπονοούμενα για “σκοτεινούς τρόπους” λειτουργίας των Σπηλαίων και των Παραλιών μας.

Οι δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλαν επίσης την παράνομη λειτουργία των Ταμείων (είσπραξη) από υπάλληλο της ιδιωτικής Εταιρείας, αλλά και την παντελή αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για εκτέλεση έργων συντήρησης και ανάπτυξης στις περιοχές της Σάμης και Πυλάρου, ανταποδοτικά για την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.

Ο Ν. Γκισγκίνης ανέφερε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Δήμος, έχει εισπράξει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ από Σπήλαια και Παραλίες και δεν έχει “επιστρέψει” στις περιοχές αυτές και στους κατοίκους τους ούτε ένα ευρώ.

Κατήγγειλε επίσης την άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Σπηλαίων και των Παραλιών, όπως πινακίδες, κάδοι απορριμμάτων, μοκέτες, κιγκλιδώματα, καθώς και την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν στους λουόμενους και επισκέπτες, αλλά και τους “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς για την ανάθεσή των λειτουργιών τους σε συγκεκριμένες εταιρείες ιδιωτών, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι “τα προηγούμενα χρόνια είχατε την “Καθαριότητα ΕΠΕ” και απαιτούσε ο διαγωνισμός να υπάρχει ανάλογη προϋπηρεσία του ιδιώτη, ενώ πέρυσι δημιουργήθηκε μία ΚΟΙΣΠΕ λίγες μέρες πριν το διαγωνισμό, για να μην πω ότι την δημιουργήσατε εσείς και ο διαγωνισμός είχε σαν όρο να μην έχει προϋπηρεσία”.

Στα όσα κατήγγειλαν οι Γκισγκίνης-Κουρούκλης, κανένας δ.σ. της Δημοτικής Αρχής, αλλά ούτε και ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης δεν αντέδρασε, ούτε αντέκρουσαν τα όσα ειπώθηκαν.

Αιτία έντονης αντιπαράθεσης ήταν και το ακυρωτικό μηχάνημα των εισιτηρίων στα Σπήλαια, που κάθε χρόνο “μπαίνει και δεν έχει μπει ποτέ”, όπως κατήγγειλε ο ανεξάρτητος δ.σ. Γιώργος Τζωρτζάτος.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή ενημέρωσε το Σώμα ότι οι διαδικασίες προχωρούν και κάπου στο Μάρτιο θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια, ενώ ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης σε ερώτηση που του έγινε πότε ακριβώς θα τοποθετηθούν τα ακυρωτικά μηχανήματα, απάντησε ότι “δεν μπορώ να βάλω ημερομηνίες, γιατί αγχώνομαι και δεν κοιμάμαι, ωστόσο έχει γίνει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και έχουν παρθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται”.

Ο Γ. Τζωρτζάτος ωστόσο επέμενε, λέγοντας ότι “εδώ μέσα ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Και πέρυσι ψηφίσαμε την προμήθεια και λειτουργία των ακυρωτικών μηχανημάτων και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Αναρωτιέμαι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, πότε θα γίνει η προμήθεια, πότε θα εγκατασταθούνε, πότε θα λειτουργήσουνε. Ετσι όπως τα πάτε, θα πάει η ιστορία στο νέο Δήμο”.

Τελικά το θέμα ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.