Η γάτα του Φώτη Τραυλού επάνω στην συλλεκτική μπε εμ βε, αναρωτιέται:
“Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.”

Βάρβαροι δεν υπάρχουν βέβαια, αλλά για τους αρχαίους ημών προγόνους “πας μη Έλλην βάρβαρος”, και για να μην παρεξηγηθούμε, με την λέξη βαρβάρους εννοούμε τους αλλοδαπούς, τους τουρίστες που δίνουν, την μεγαλύτερη ανάσα στην οικονομία του νησιού, αλλά και όλης χώρας.

“Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.” μας λέει ο γνωστός ποιητής Κ. Καβάφης, για εμάς όμως είναι Η ΛΥΣΗ!

Ολόκληρος ο κόσμος άλλαξε με την πανδημία του κορονοϊού. Κάθε Μάρτη ξεκινούσαμε τις προετοιμασίες για την υποδοχή των …”βαρβάρων” από τον Απρίλη, αλλά φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα.

Δεν γνωρίζουμε αν έλθουν και πόσοι θα έλθουν ώστε να δώσει καρπούς η τουριστική μονοκαλλιέργεια (στο χωριό των Λουρδάτων τουλάχιστον). Μερικά γενικά στοιχεία για το 2018: Συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ 30,9% , συνολική συμμετοχή στην απασχόληση 25,9% και έσοδα από τον τουρισμό 15,6 δισ ευρώ χωρίς τα έσοδα από κρουαζιέρα, (πηγή SETE). Με λίγα λόγια, εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τους “βάρβαρους”.

Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και οι “βάρβαροι” θα έλθουν να αφήσουν τον οβολό τους, αν και μαζί με τα δώρα που θα φέρουν για να τονώσουν την ελληνική οικονομία, μήπως μας φέρουν και δεινά; Υπάρχει και αυτή η πλευρά που πιστεύει ότι, “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”. Η γνωστή συμβουλή του Λαόκοντος στους Τρώες για τα δώρα των Ελλήνων (Δούρειος Ίππος), και την καταστροφή της Τροίας. Στην περίπτωσή μας, πολλοί φοβούνται ότι μαζί με τους τουρίστες θα μας έλθουν κάποιοι ασυμπτωματικοί μολυσμένοι με τον κορονοϊό και την εξάπλωση του ιού.

Επειδή δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς κάτω από την απειλή της μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτείας και να μην δυσανασχετούμε.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων, να ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα πρωτόκολλα υγείας που επιβάλλει η πολιτεία, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις περιπτώσεις διάδοσης του ιού. Επομένως, “Προσέχουμε για να έχουμε όλοι την υγεία μας. “.

Α! και κάτι ακόμα. Αυτή η εικόνα με την ανακύκλωση να υπερχειλίζει εδώ και καιρό και κάποιοι ανεγκέφαλοι να έχουνε πετάξει και οικιακά βιοαποδομήσιμα, το αποτέλεσμα, περνάς και βρωμάει και ζέχνει ο τόπος. Μήπως τελικά δεν κινδυνεύει η υγεία μας από τον κορονοϊό, αλλά από την αδιαφορία κάποιων;

Λιβέριος Πετρίδης

Πηγή: lourdas.gr