Έχει ο καιρός γυρίσματα”… Χμ, αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα αναφερθεί κάπου παρακάτω.

Ας πιάσουμε του …τόπου τα γυρίσματα… “Από τόπο σε τόπο” με τον Χρήστο Μυλωνά.

Από “Μυλωνά” σε ‘Μυλωνά’…

Πριν λίγα χρόνια, εκεί στο σεισμόπληκτο έτος της Παλλικής (2014), είχα την τύχη να γνωρίσω, έναν άλλον Μυλωνά, έναν άνθρωπο με καθάριο βλέμμα, γεμάτο καλοσύνη και τρόπους τζέντλεμαν. Τον Παναγιώτη Μυλωνά.

Γνωστός Μουσικολόγος, Λαογράφος, αλλά και παρουσιαστής της γνωστής εκπομπής της ΕΡΤ “Μουσική Παράδοση”. Για πέντε δεκαετίες ο Παναγιώτης Μυλωνάς μεγάλωνε γενιές και γενιές, φέρνοντας στα σπίτια μας την παράδοση, την κληρονομιά μας

Σήμερα, 7 χρόνια μετά, ένας νεότερος Μυλωνάς, ο, επίσης Μουσικολαογράφος, Χρήστος Μυλωνάς, φτάνει στο Ληξούρι με την ομάδα της εκπομπής του “από τόπο σε τόπο”, προσκεκλημένος του Δήμου Ληξουρίου (με απόφαση (πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου) (βλέπε εδώ κι εδώ , κι εδώ) για να παρουσιάσει και να προβάλλει μέσα από την δική του εκπομπή τις ομορφιές της Παλλικής.

Ένας Μυλωνάς που βαδίζει στα χνάρια ενός άλλου Μυλωνά. Ο υιός βαδίζει στα βήματα του πατέρα, αφήνοντας παράλληλα το δικό του αποτύπωμα στην παράδοση.

Κι έχει την ίδια καλοσύνη και καθαρότητα στο βλέμμα.

Ο Χρήστος Μυλωνάς από 18 ετών ξεκίνησε στην ΕΡΤ, με την ψυχαγωγική μουσική εκπομπή «Ελληνομανία» και αργότερα την εκπομπή «Εκτός Αθηνών», με αφιερώματα – οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα.

Αν και αρχικά δεν είχα δει με καλό μάτι το ποσό των 6.000 ευρώ που θα κοστίσει στον Δήμο Ληξουρίου, η μετακίνηση και διαμονή της ομάδας της εκπομπής για τα γυρίσματα αυτής της εκπομπής του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής (εξακολουθώ να βρίσκω υπερβολικό το ποσό), ομολογώ ότι η δουλειά που έκανε σήμερα κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού αυτή η ομάδα, αξίζει τον κόπο. Φυσικά αναμένουμε όλοι το τελικό αποτέλεσμα που θα δούμε στις τηλεοράσεις μας.

Σήμερα, αριέτες και παραδοσιακά Κεφαλονίτικα τραγούδια, έδωσαν ζωή, εκεί κάτω από το Λιμεναρχείο, στην πόλη μας. Με συνέπεια και χαμόγελα (που δεν τα βλέπουμε συχνά εδώ στην πόλη μας) ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους “Αετός” Καμηναράτων, Χωροπούλα και Μαντζαβινάτων να παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Μας είχαν λείψει… Οι παραδοσιακοί χοροί, αυτά τα ακούσματα τα Κεφαλονίτικα που κάνουν κάθε αυτοσχέδια πίστα σε ολόκληρο το νησί να αναστενάζει σε κάθε πανηγύρι.

Ας έχουμε αυτό το καλοκαίρι την ευκαιρία να ζήσουμε. Στιγμές. Πανηγύρια και εκδηλώσεις στην πλατέα μας…

Τα γυρίσματα της εκπομπής του Χρ.Μυλωνά θα συνεχιστούν και αύριο με τουρ στην Παλλική.

Να με συμπαθάτε, εγώ από τα Παρισσάτα είμαι, όχι από τα Καμηναράτα, αλλά ετούτοι οι Καμηναράδες κάθε φορά που θα χορέψουν νιώθεις την γη να δονείται κάτω απ΄τα πόδια σου.

ΜΠΡΑΒΟ σε όλους σας… Συνεχίστε έτσι…Με χαμόγελο. Το χρειαζόμαστε !

Επαναστάτρια με αιτία, αναρτώ ένα μόνο βιντεάκι από τα σημερινά γυρίσματα, μόνο και μόνο επειδή έχουμε όλοι μας μεγάλη ανάγκη να ξεφύγουμε από τα “ψυχολογικά” βαρίδια που έφερε η πανδημία στην διάθεση μας. Σαν εγκλώβιστοι κι εμείς, ας απολαύσουμε… Μέχρι τον χειμώνα που θα έχουμε την ευκαιρία ένα Κυριακάτικο μεσημέρι να ανοίξουμε την τηλεόραση μας και να βάλουμε την ένταση στην διαπασών, για να απολαύσουμε τα σημερινά γυρίσματα, εκεί στο κανάλι της Βουλής. Και τα αυριανά. Ας γεμίσει κάθε σπίτι με Ληξουριώτικη αύρα.

…Γυρίσματα στο Ληξούρι… Ο υιός Χρ.Μυλωνάς, στα χνάρια του πατέρα Π.Μυλωνά +videohttp://www.lixouri.gr/apo-topo-se-topo-gyrismata-sto-lixouri-kefalonias/

Posted by Lixouri.gr on Saturday, June 5, 2021

Αναδημοσίευση από www.lixouri.gr