Στην τελική της ευθεία έχει μπει η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας μας που διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με τους απογραφείς να προσπαθούν να απογράψουν κατ’ οίκον ή τηλεφωνικά, έστω και την ύστατη ώρα, όσους δεν επέλεξαν είτε την ηλεκτρονική μέθοδο της αυτοαπογραφής, είτε τον… παραδοσιακό τρόπο. Ήδη μάλιστα αρκετοί Δήμοι ανακοίνωσαν την παράταση της απογραφής έως τις 30 Ιανουαρίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα παραμείνει ανοικτή έως ότου απογραφούν όλοι οι πολίτες.

Μέχρι τώρα ασφαλώς δεν έχουν λείψει τα ευτράπελα, καθώς πολλά νοικοκυριά άργησαν χαρακτηριστικά να λάβουν τους φακέλους με τους κωδικούς των κατοικιών τους, ένα ποσοστό των πολιτών επέδειξε αδιαφορία για την διαδικασία θεωρώντας ότι κάνει κάποιας μορφής… αντίσταση, ενώ μέσα σε όλα μας προέκυψαν και οι αρνητές της απογραφής, με την διάδοση των παράλογων ιδεών τους μέσω των κοινωνικών δικτύων να προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμοδίους.

Φυσικά υπάρχουν πολίτες σε όλη την Ελλάδα που αρνούνται να συμμετάσχουν στην διαδικασία, φοβούμενοι ότι τα δεδομένα της απογραφής θα χρησιμοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματιών σε τουριστική περιοχή του νησιού μας, που διστάζουν να απογραφούν καθώς φοβούνται πως αν ο πληθυσμός του χωριού τους ξεπεράσει τους 500 κατοίκους, θα υποχρεωθούν στην καταβολή τέλους επιτηδεύματος…

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πρώτα δεδομένα, με βασικότερο τον αριθμό του πληθυσμού της χώρας, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα είναι σε θέση να τα δημοσιεύσει όχι πριν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο μία απλή έρευνα στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της χώρας και σε δηλώσεις Δημάρχων και στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αρκεί για να αντιληφθούμε ότι το μέγεθος της αποχής από την απογραφική διαδικασία κινείται σε ποσοστό υψηλότερο του 10% των νοικοκυριών, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως αγροτικών και ορεινών περιοχών έως και το 20%.

Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι αν στο ποσοστό όσων για τον οποιοδήποτε λόγο δεν απογραφόυν, προσθέσουμε την φυσική μείωση του πληθυσμού της χώρας και τις μεταναστευτικές ροές, καθώς το διάστημα από την προηγούμενη απογραφή συνέπεσε με την βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, τότε η μείωση αναμένεται να προκαλέσει σε όλους μας τεράστιο προβληματισμό, τόσο σε σημειολογικό όσο και ουσιαστικό επίπεδο.

Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει βέβαια και για την Κεφαλλονιά, καθώς οι δυσκολίες στην απογραφική διαδικασία, η φυσική μείωση του πληθυσμού μας, αν και σαφώς μικρότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες, η μείωση του αριθμού των φοιτητών και οι αρκετοί οικονομικοί μετανάστες που εγκατέλειψαν το νησί μας, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ισχυρή πίεση στα δημογραφικά μας δεδομένα. Μένει συνεπώς να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι ετεροδημότες που επέστρεψαν στο νησί την τελευταία δεκαετία, αλλά και οι αρκετοί δυτικοευρωπαίοι συνταξιούχοι που το έχουν επιλέξει για μόνιμη εγκατάσταση, αρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα ή έστω να περιορίσουν τις απώλειες…

Σε επίπεδο Δήμου Σάμης, με βάση τουλάχιστον τις δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, φαίνεται πως η διαδικασία εξελίσσεται ανέλπιστα καλά, με το ποσοστό όσων έχουν μέχρι τώρα απογραφεί να φτάνει σχεδόν το 95% σε σχέση με τους 5.204 απογραφέντες το 2011. Πλέον οι απογραφείς σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων προσπαθούν να εντοπίσουν σπίτι – σπίτι και χωριό – χωριό όσους δεν έχουν ακόμη απογραφεί και να τους πείσουν για την σπουδαιότητα της διαδικασίας και τις συνέπειές της στα οικονομικά του Δήμου μας και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα όλων μας.

Στα Πουλάτα η διαδικασία κύλησε ομαλά, με ένα μεγάλο αριθμό συγχωριανών μας να επιλέγουν τελικά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή και τους υπόλοιπους την παραδοσιακή μέθοδο. Δηλαδή, τις διά ζώσης ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τις δύο ευγενέστατες απογραφείς που όρισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Επιπλέον στο χωριό μας δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευτράπελα, ούτε και αρνητές της απογραφής, αφού έγινε σε όλους κατανοητό το πόσο σημαντική και αναγκαία είναι. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το γεγονός ότι κάποιοι συγχωριανοί μας παρότι διαμένουν στα Πουλάτα μεγάλο μέρος του χρόνου, επέλεξαν να μην απογραφούν στο χωριό μας αλλά στην περιοχή που έχουν την φορολογική τους έδρα. Πάντως, αν και για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πληροφορίες για το πώς έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα, ώστόσο, έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως τα Πουλάτα θα κάνουν την έκπληξη. Οψόμεθα…

Σε κάθε περίπτωση, όσοι κάτοικοι του Δήμου μας και της Κεφαλλονιάς εν γένει δεν έχουν απογραφεί ακόμη, μπορούν και επιβάλλεται να το κάνουν, είτε μέσω της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, είτε με την συνδρομή των απογραφέων. Γιατί τελικά όλοι μετράμε!

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Προηγούμενο άρθροΦάρμα: Οι παίκτες πείνασαν και ο Κουτσαβάκης πρότεινε να… σφάξουν τον κόκορα- Το «όχι» του Σάκη Τανιμανίδη
Επόμενο άρθροΑ.Λινού για Όμικρον 2: «Δεν ξέρουμε αν προστατεύει η τρίτη δόση επαρκώς» (βίντεο)