Ο covid 19 συνεχίζει να είναι παρών στο νησί μας και παρά την καλή, αναλογικά με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, επιδημιολογική εικόνα, εξακολουθούν καθημερινά να καταγράφονται νέα κρούσματα. Έτσι λοιπόν, ένα από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι και μέλος του προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του νησιού μας.

Με αφορμή αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που μιλούν για εκκένωση της κλινικής, για απολύμανση των χώρων, ιχνηλάτηση των ασθενών κλπ. Πρόκειται για αναληθής πληροφορίες, που δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο.

Επικοινωνήσαμε με την Παιδιατρική Κλινική Αργοστολίου, μία από τις παλαιότερες Παιδιατρικές Κλινικές της χώρας, και μεταξύ άλλων μας δήλωσαν αρχικά ότι αυτή τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ γίνεται διαρκώς έλεγχος της τήρησης των μέτρων προφύλαξης από τον Covid 19.

Επιπλέον, η Παιδιατρική είναι το μοναδικό τμήμα του Νοσοκομείου με 100% εμβολιασμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εμβολιασμών, έχοντας ως γνώμονα την προστασία πρωτίστως των παιδιών.

Με βάση τα επίσημα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, λόγω του γεγονότος ότι όλο το προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένο, ουδεμία ανάγκη υπάρχει να τεθεί οποιοδήποτε άτομο εξ αυτών σε καραντίνα, ενώ και οι ασθενείς, με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα τηρούνται πλήρως τα μέτρα προφύλαξης, δεν έχουν λόγω ανησυχίας. Το ίδιο το κρούσμα έχει τεθεί σε καραντίνα, όπως προβλέπεται στα σχετικά πρωτόκολλα και η ιχνηλάτηση των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πολιτική Προστασία.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε προσωπικό του Νοσοκομείου, ωστόσο δεν είχε γίνει αντίστοιχος ντόρος τότε, γεγονός, που όπως μας είπαν, δημιουργεί υπόνοιες στοχοποίησης της Παιδιατρικής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιες ενέργειες “Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδικού πληθυσμού της Κεφαλονιάς και Ιθάκης”.

Μας τόνισαν, επίσης, ότι μέσα από την προσπάθεια και το πείσμα του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της η Παιδιατρική πετυχαίνει την στήριξη και την προαγωγή της Υγείας των Παιδιών του Νομού και καταδεικνύει την μέγιστη συμβολή της Παιδιατρικής Επιστήμης σε όλες της περιόδους. Τέλος, κάνουν επίκληση να δημοσιεύονται έγκυρες πληροφορίες αναφορικά με τέτοια ζητήματα που αφορούν άμεσα την υγεία των παιδιών μας αλλά και την προσφορά και αυτοθυσία ιατρών και νοσηλευτών.

Για του λόγου το αληθές ακολουθούν τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αναφορικά με τους υγεινομικούς που αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος covid 19:

Α. Οδηγίες καραντίνας υγειονομικών που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει μετά από έκθεση χαμηλού/υψηλού κινδύνου

 1. Υγειονομικοί που έχουν εμβολιασθεί ή είχαν στο παρελθόν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και έχουν έκθεση είτε χαμηλού είτε υψηλού κινδύνου σε άτομα ύποπτα ή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 δεν χρειάζεται να μπουν σε απομόνωση (καραντίνα) εάν πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 • Είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες
 • Είναι ασυμπτωματικοί
  ή
 • Είναι πλήρως εμβολιασμένοι (δηλαδή ≥2 εβδομάδες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, ή την λήψη μιας δόσης εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση)
 • Η έκθεση έγινε εντός 6 μηνών* από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ή τη νόσο
 • Είναι ασυμπτωματικoί
 1. Υγειονομικοί που δεν πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες καραντίνας των μη-εμβολιασμένων υγειονομικών μετά από έκθεση στον SARS COVID-19
 1. Οι υγειονομικοί που πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 1 συνεχίζουν να εργάζονται με αυστηρή τήρηση των απαραιτήτων μέτρων προστασίας και αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση υψηλού κινδύνου
 2. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτοπαρακολούθησης ο υγειονομικός που εργάζεται σε μονάδα που νοσηλεύει ασθενείς υψηλού κινδύνου πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες της οικείας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Β. Οδηγίες καραντίνας πλήρως εμβολιασμένων/αναρρωσάντων (μη υγειονομικών) που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου και παραμένουν ασυμπτωματικοί

 • Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός
 • Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Eπιτροπή Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας/ΕΟΔΥ

Πηγή: ekefalonia.gr

Προηγούμενο άρθροΗ «εκδίκηση» της AstraZeneca: Τους ξεπερνάει όλους με τα υπεραντισώματα που αλλάζουν τα δεδομένα
Επόμενο άρθροNεκρός διάσημος Χολυγουντιανός ηθοποιός: Πέθανε στα γυρίσματα της νέας του ταινίας