Κεφαλονιά: Το κουνούπι για την ΕΔΑΚΙ, Αίνο

Το «σπάσιμο» της απεργίας των υπαλλήλων της ΕΔΑΚΙ, ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, δεν πτοεί κανέναν. Όπως λένε και στο χωριό μου, μόνο όταν σου κάτσει κουνούπι στ’ αχαμνά καταλαβαίνεις ότι δε λύνονται όλα τα προβλήματα με βία.

Οι αξιωματούχοι του δήμου Αργοστολίου αποφάσισαν να διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα το πρωί κατεπείγουσα συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψη με τα δύο πιο σοβαρά ζητήματα:

  • Την απόσυρση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

  • Την απόσυρση του   άρθρου 26 που αφορά την κατάργηση του Φορέα  Διαχείρισης του Αίνου.    

Ο δήμος Αργοστολίου στηρίζει απόλυτα τους εργαζομένους

Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος Αργοστολίου δεν θα «καθίσει με σταυρωμένα χέρια» και θα καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια, προκειμένου να μην διαλυθούν τόσο η ΕΔΑΚΙ όσο και φορέας του Αίνου. Οι αξιωματούχοι στο δήμο στηρίζουν απόλυτα τους εργαζομένους και τάσσονται στο πλευρό τους σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Απέναντι αφενός, στις επιδιώξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφετέρου, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων που είναι υπέρμαχος του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό και αναμένεται να κλείσουν οι υπηρεσίες του δήμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, τεχνικός υπάλληλος του δήμου Αργοστολίου, αν καταργηθεί η ΕΔΑΚΙ, τότε θα υπάρχει πρόσθετο κόστος για τα «υποζύγια» τους Κεφαλλονίτες. Κι αυτό διότι, οι τρεις δήμοι θα κληθούν τάχιστα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να καλύψουν τα ελλείμματα αναφορικά με τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων και συγκεκριμένα:

  • 607.500€/έτος το Αργοστόλι
  • 112.940€/έτος το Ληξούρι
  • 88.940€/έτος η Σάμης

Ο Γεράσιμος Φιλιππάτος καταλήγει: «Όταν όμως τα «κλειδιά» του ΧΥΤΥ τα πάρουν οι κ.κ.κ. Μ. Γραφάκος, Ρ. Κράτσα και Σ. Κουρής, το «τζάμπα» θα πεθάνει. Θα υπάρξει χρέωση όχι μόνο για τα απορριμματοφόρα αλλά και για τα φορτηγά. Άρα λοιπόν οι Δήμοι θα χρειαστεί να κάνουν μια ακόμη γενναία αύξηση στα Δημοτικά Τέλη για να καλύψουν το κόστος των Ογκωδών Απορριμμάτων. Κατά προσέγγιση η αύξηση θα είναι:

  • 350.000€/έτος ο Δήμος Αργοστολίου
  • 160.000€/έτος ο Δήμος Ληξουρίου
  • 100.000€/έτος ο Δήμος Σάμης

Πηγή: kefaloniatimes.gr