Το Δ.Σ. του Π.Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” σε αναμνηστική φωτογραφία στην κοπή της Βασιλόπιτας στο Ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας “Ο ΣΩΤΗΡ”

Τονίζεται ότι, όλο αυτό το έργο για ορφανά παιδιά, βασίζεται στην αγάπη και τον εθελοντισμό της κοινωνίας
αφού το ίδρυμα δεν έχει καμία απολύτως οικονομική στήριξη από δημόσιο φορέα.

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, ο Π.Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” διοργάνωνε εκδήλωση όπου ο Άγιος Βασίλης μοίραζε δώρα στα παιδιά του χωριού. Φέτος έκοψε την Βασιλόπιτα και μοίρασε δώρα σε μια εκδήλωση αγάπης, για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Κεφαλληνίας “Ο ΣΩΤΗΡ”.

Με το που περάσαμε την είσοδο του ορφανοτροφείου μας υποδέχτηκε με ένα μεγάλο καλοσυνάτο χαμόγελο, η Διευθύντρια κα Έλενα Κόμη.

Στην στολισμένη γιορτινά αίθουσα μας καλωσόρισαν ένα σμάρι παιδικά χαμόγελα από μικρά και μεγάλα παιδιά, που όπως κατάλαβα, “διψούσαν” για επικοινωνία και παρέα. Ίσως μας έβλεπαν σαν κάτι διαφορετικό, από έναν διαφορετικό “ελεύθερο” για εκείνα κόσμο.

Παρά την κλειδωμένη πόρτα, για λόγους ασφαλείας των μικρών παιδιών, τα μεγαλύτερα, παίρνουν άδεια, όπως και όλα τα παιδιά από τους γονείς τους, έχοντας εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ, χορό, κολύμβηση κ.λπ.

Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το ορφανοτροφείο τον Ιούνιο που μας πέρασε, έκλεισε 100 χρόνια λειτουργίας αφού ιδρύθηκε το 1919!

Σήμερα διαβιούν είκοσι (20) παιδιά διαφόρων ηλικιών, από την νηπιακή μέχρι και μεγάλα παιδιά που πηγαίνουν λύκειο. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και στην τάξη, ανάλογα με την ηλικία τους. Ο μικρός Γιώργος με πληροφόρησε εμπιστευτικά…, ότι πηγαίνει σχολείο στα Περατάτα με ταξί, ενώ ο αδελφός του Αριστείδης, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Η Δντρια κα Έλενα Κόμη μας επιβεβαίωσε τις πληροφόριες του Γιώργου, προσθέτοντας ότι τα παιδιά έχουν και εξωσχολικές δραστηριότητες όπως εκμάθηση Η/Υ, ξένες γλώσσες, χορό, αθλητικές κ.α. δραστηριότητες, “...είμαστε όπως ένα κανονικό σπίτι με παιδιά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Το προσωπικό του Ιδρύματος είναι έμμισθο και αποτελείται από ένδεκα (11) άτομα. Μεταξύ αυτών, η Διευθύντρια, Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχολόγος, επιμελήτριες, μαγείρισα και καθαρίστριες.

Πρέπει να αναφερθεί ότι βασική στήριξη στο έργο του ιδρύματος παρέχουν και οι εθελοντές οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν και στηρίζουν τα παιδιά στις δραστηριότητές τους.

Η μόρφωση των παιδιών και η μετέπειτα επαγγελματικής τους αποκατάσταση, είναι από τις βασικές επιδιώξεις του Δ.Σ. πο αποτελείται από οκτώ (8) μέλη, με Πρόεδρο την παιδίατρο κα Ανευλαβή – Ζερβού Βέρα. Σημειώνεται ότι, πολλά παιδιά του ιδρύματος έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Τονίζεται ότι, όλο αυτό το έργο για ορφανά παιδιά, βασίζεται στην αγάπη και τον εθελοντισμό της κοινωνίας αφού το ίδρυμα δεν έχει καμία απολύτως οικονομική στήριξη από δημόσιο φορέα. Όπως αναγράφει με μεγάλα κεφαλαία γράμματα και η μαρμάρινη πινακίδα στην είσοδο του ιδρύματος, “ΔΕΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ”.

Για όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ή υλικά που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους τα παιδιά αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Οι ανάγκες μας αλλάζουν κάθε μήνα, οπότε παρακαλούμε να απευθύνεστε στη γραμματεία του Ιδρύματος, στο τηλ: 2671022261 ή στο email μας οrfanotrofeio.osotir@gmail.com

Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, ενώ οι εθελοντές με τη δράση τους, προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

Ευχές για ένα γεμάτο εθελοντισμό και προσφορά στα παιδιά 2020.

Λιβέριος Πετρίδης

Πηγή: lourdas.gr

Η πρόεδρος του Π.Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” κα Χαρίκλεια Μαγουλά

Τονίζεται: “Έτος ιδρύσεως 1919 και δεν επιχορηγείται από το κράτος” . Στηρίζεται στην αγάπη για τα ορφανά παιδιά και τον εθελοντισμό.

Μία διαφορετική εικαστική προσέγγιση. Ο παλαιός ηλεκτρικός πίνακας διανομής ώς έργο τέχνης!

Το αναγνωστήριο του ιδρύματος, διαθέτει σπάνιες και πολύ παλαιές εκδόσεις βιβλίων.

Τα πάντα καθαρά και νοικοκυρεμένα. Μέχρι και ταμπέλες με το όνομα κάθε παιδιού στις κρεμάστες στα μπάνια. Εδώ, του φίλου μου Γιώργου και του αδελφού του Αριστείδη.

Παιχνίδια και λούτρινα ζωάκια για τα μικρά παιδιά.

Η είσοδος του ορφανοτροφείου στολισμένη κατάλληλα υποδέχεται τους επισκέπτες.

Ο Άγιος Βασίλης εκτός από τα δώρα που μοίρασε στα παιδιά, δεν σταμάτησε να φουσκώνει μπαλόνια…

Προηγούμενο άρθροΝτροπή! …Αυτή είναι η Σάμη του 2020! (pics)
Επόμενο άρθροΖόλα: Δύο ημερολόγια από τον σύλλογο Αδελφότητα των απανταχού Ζωλιατων Κεφαλληνιας