Λειβαθώ: Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κεφαλληνίας η Ιερά Πανήγυρι της Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας ή της Παναγίας της Διώτισσας στον Ι.Ν. Της Ευαγγελιστρίας στα Λουρδάτα (βίντεο)

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου και πιστών γιορτάστηκε η Ιερά Πανήγυρι της Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας ή όπως παραδοσιακά γιορτάζεται εδώ, της Παναγίας της Διώτισσας, ή Παναγία των Βλαχερνών που βρίσκεται στην βραχονησίδα Δίας, κοντά στο ακρωτήριο Λιάκας όπου υπήρχε και Ιερό του Θεού Διός.

Ήταν ο πρώτος εσπερινός το βράδυ της 1η Ιουλίου του 2020, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας των Λουρδάτων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με τους λίγους, αλλά πιστούς στην ορθοδοξία και παράδοση να συμμετέχουν στην Ιερά Πανήγυρι. Ανήμερα της γιορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος χοροστάτησε και συνλειτούργησε με ιερείς στην Θεία Λειτουργία. Από άμβωνος, μίλησε για το ιστορικό της Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος (φόρεμα) της Παναγίας, όπου εναποτέθηκε σε χρυσή λάρνακα στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Κωνσταντινούπολη, που κατασκευάστηκε προς τιμήν της.

Τα τελευταία χρόνια, την παραμονή της γιορτής, ο Π.Σ. Λουρδάτων “Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ” διοργάνωνε πανηγύρι όπου συμμετείχαν μαζικά εκτός των ντόπιων και οι ξένοι επισκέπτες, πράγμα που φέτος δεν έγινε. Εδέσματα προσφέρθηκαν την παραμονή μετά τον εσπερινό και ανήμερα μετά την Θεία Λειτουργία.

Χρόνια Πολλά!

Λιβέριος Πετρίδης

Πηγή: lourdas.gr