Ληξούρι: Άδοξα έληξε & χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το άρθρο 83-Η πρόταση-παράκληση του Αραβαντινού-Ζαφείρη (βίντεο)

Τετάρτη 13 Μαϊου πραγματοποίηθηκε ακόμα μιά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου.
Για ακόμα μιά φορά, για ακόμα μιά συνεδρίαση, οι κόντρες, οι αερολογίες, οι επιθέσεις και οι εντυπωσιασμοί δεν έλειψαν.
Από αυτήν την συνεδρίαση κρατώ ένα πράγμα.
Την παράκληση του Δημοτικού Σύμβουλου της αντιπολίτευσης κ. Νικ.Αραβαντινού-Ζαφείρη.
Μιά παράκληση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
“Θερμή παράκληση. Τηρείστε μιά διαδικασία.Προασπίστε το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Φοβάμαι ότι ο κόσμος θα πετάξει εμάς στον κάδο των αχρήστων”.

Η σκληρή αλήθεια αυτή ακριβώς είναι.
Επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις, χωρίς καμιά κατάληξη.
Έτσι έληξε άλλωστε η 12η συνεδρίαση του ΔΣ.
Μιά συνεδρίαση που εισηγηθηκαν οι κύριοι Αραβαντινός Διονύσης και Ρουχωτάς Βασίλης, σχετικά με το άρθρο 83 του Νομοσχεδίου το οποίο αν εφαρμοστεί θα είναι καταστροφικό για την Παλλική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, επ’ αυτού του Νομοσχεδίου, είχε συζητήσει και αποφασίσει (ακολουθεί στο βίντεο η 11η συνεδρίαση ΔΣ Δήμου Ληξουρίου)

Η συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, της Τετάρτης ξεκίνησε τις 7 και ήταν προγραμματισμένη να λήξει τις 9 το βράδυ.
Ένα θέμα είχαν να συζητήσουν. Κι όμως δυό ώρες δεν ήταν αρκετές και η τηλεδιάσκεψη έληξε άδοξα και απότομα, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, κάποιο ψήφισμα, κάποια άκρη τέλος πάντων.

Κύριοι, δεν σας φταίει το σύστημα της τηλεδιάσκεψης. Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, στο έργο των πολύωρων και κουραστικών συνεδριάσεων σας.
Καλώς η κακώς η τηλεδιάσκεψη έχει μπει στην ζωή μας και οι λοιπές συνεδριάσεις(συνεστιάσεις) δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται όπως πριν.

Επί της συνεδρίασης….

Τους φόβους του εξέφρασε ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Κατσιβέλης σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς οι αδειοδοτήσεις πλέον θα δίνονται σε χρόνο εξπρές (ίσως και εντός 3 μηνών).
Για την διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ανέφερε ότι, ήδη από το 2000 έως σήμερα έχουν αναλάβει ιδιώτες την διαχείριση.

Ο κ. Νέστορας Βεντούρας πολύ σωστά, συνοπτικά και χωρίς να γίνει κουραστικός τόνισε ότι “κινδυνεύουμε να μας έρθουν τα σκουπίδια της Ζακύνθου στην Κεφαλονιά. Οι τόνοι των απορριμμάτων της Ζακύνθου δεν είναι δυνατόν να έρθουν στην Παλλοστή (ΧΥΤΑ Κεφαλλονιάς).” Ο κ. Βεντούρας αναφέρθηκε και στην ήδη επιβαρυμένη και προβληματική διαχείριση απορριμμάτων της Ηλείας, καθώς εκεί στέλνονται τα απορρίμματα της Ζακύνθου.
Συνέχισε λέγοντας “έχω βαρεθεί να συμμετέχω σε ψηφίσματα γιατί βλέπω ότι δεν βγαίνει κάτι από αυτά. Κουράζουμε τους συμπολίτες μας, τους εαυτούς μας. Είμαστε βαλτωμένοι.”
Και πρότεινε “να γίνει μιά ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο, τους επαγγελματίες και όλους τους φορείς, γιατί η επαρχία Πάλλης κινδυνεύει να γίνει σκουπιδότοπος όλων των άλλων νησιών. Πρέπει να το μάθει ο κόσμος αυτό.”

Σχετικά με παρατήρηση του κ. Μαντζουράτου ότι η παράταξη τους εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τωρινής κυβέρνησης (ΝΔ), ο κ. Βεντούρας απάντησε ότι “για πολλοστή φορά η δική μας παράταξη στρέφεται ενάντια στις βουλές της Κυβέρνησης.” Και έκλεισε επαναλαμβάνοντας “είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Τέσσερις φορές τα σκουπίδια της Κεφαλονιάς, είναι ο όγκος απορριμμάτων της Ζακύνθου. Να ενημερωθεί ο κόσμος”.

Ο κ. Αραβαντινός Διονύσης μεταξύ εισηγήσεως και τοποθετήσεων τόνισε ότι “με το άρθρο αυτό του Νομοσχεδίου ανοίγει μιά κερκόπορτα. Για την ποιότητα ζωής του Κεφαλονίτη δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αυτό το Νομοσχέδιο πρέπει να το “χτυπήσουμε” Νομικά. Τα 60 από τα 120 άρθρα πέρασαν εν μιά νυκτί”.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι ήδη (και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η παράταξη του)  έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΔΑΚΙ. Ήδη έχει παρθεί απόφαση.
Ανέφερε ότι το συγκεκριμμένο άρθρο για το οποίο εισηγήθηκαν σήμερα οι κ. Αραβαντινός-Ρουχωτάς, ότι υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο. “Εγώ το είχα διαβάσει” τους είπε και αναρωτήθηκε “εσείς δεν διαβάσατε το Νομοσχέδιο; Δεν είχατε διαβάσει το άρθρο 83;”

Ο κ. Βαγγέλης Φαρακλός ζήτησε να καταδικάσει το Δημοτικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο, γιατί έχει πολλά αρνητικά και ελάχιστα θετικά σημεία”.

Όπως προανάφερα η συνεδρίαση έληξε απότομα και …άδοξα.

Οπότε, κρατώ την τελευταία πρόταση που ακούστηκε από τον Δήμαρχο και (νομίζω) βρίσκει την πλειοψηφία του ΔΣ σύμφωνη “μέσα στο επόμενο 15νθημερο να κινητοποιήσουμε όλους τους φορείς και να κάνουμε ένα συμβούλιο. Να τεθεί το θέμα σε δημόσια συζήτηση.”

Αριστέα Χαριτάτου