Ληξούρι: Εμβολιαστικό κέντρο στο Κ.Υ. Σάμης, αγορά οικοπέδων και νέα Νηπιαγωγεία. ΌΧΙ της πλειοψηφίας για νέο κτήριο Δομών Υγείας στο δημοτικό συμβούλιο (βίντεο)

Για ακόμα μιά φορά οι εντάσεις δεν απουσίαζαν από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου.

Η 4η Συνεδρίαση στην σειρά, περιλάμβανε στην ατζέντα της τρία θέματα και κράτησε 4,5 ώρες.

“υποβολή πρότασης στην πρόσκληση ΑΤ07 του Προγράμματος του ΥΠΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Λήψη απόφασης για αγορά ακινήτου μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με σκοπό την κατασκευή – ανέγερση Δημαρχιακού Μεγάρου. Λήψη απόφασης για αγορά ακινήτου ευρισκόμενου στην Αγία Θέκλη μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με σκοπό την κατασκευή – ανέγερση Νηπιαγωγείου.”

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί, όπως ο κ. Θ.Παξινός, ο κ.Σπ.Βιτωράτος, ο κ. Δ.Μεσσάρης, ο κ. Γ.Κουμουνδούρος. Οι δυό τελευταίοι συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην συζήτηση για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό της Αγίας Θέκλης, συμμετείχαν καταθέτοντας τις απόψεις τους ο Διευθυντής του Δημοτικού κ. Σαράντης Μαρούλης και η Νηπιαγωγός κα Μαριολένη Παρίση.

Συμμετείχε επίσης και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ανδρέας Γρηγορόπουλος, ο οποίος αρχικά ζήτησε για λίγα λεπτά τον λόγο για “θέλει η Δημοτική Κοινότητα να κάνει μιά πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το (ανεπαρκές για το Ληξούρι) τεχνικό Πρόγραμμα του τρέχοντος έτους (2021) του Λιμενικού Ταμείου”. Δυό λεπτά ζήτησε τον λόγο αλλά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αρνήθηκαν, λέγοντας “όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης θα μας ενημερώσεις”.

Δυστυχώς, ως συνήθως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όλων των παρατάξεων, μακρηγορούν, επαναλαμβάνονται (δεν ξέρω γιατί, αφού γίνονται εξ αρχής αντιληπτοί) δεν βρέθηκε χρόνος για να κάνει την πρόταση του ο κ. Γρηγορόπουλος.

Ο Δήμαρχος με την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσε ότι η ΔΕΥΑΚ συνεδριάζει εκτάκτως τις 8.30 και ότι πρέπει να παρακολουθήσει την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.

Ενημέρωσε επίσης, για το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τον εμβολιασμό στον Κέντρο Υγείας Σάμης, που ανακοινώθηκε χθες τις 12 το μεσημέρι “Ορίστηκε το Κέντρο Υγείας Σάμης ως εμβολιαστικό κέντρο ηλικιακής κατηγορίας των 60-65 ετών (εμβόλιο της Astra Zeneca), για όλη την Κεφαλονιά. Τις 12 που το έμαθα επικοινώνησα με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Κατάφερα να διαπιστώσω τον λόγο που ορίσθηκε το Κ.Υ. Σάμης για εμβολιαστικό κέντρο των 60-65 ετών. Ορίσθηκε διότι πάει ανάλογα με τις μάρκες των εμβολίων που έχει το κάθε εμβολιαστικό κέντρο. Το Αργοστόλι έχει της Pfizer που δεν τις καλύπτει. Μέχρι και τις 3.30 το μεσημέρι, ούτε καν ο ΕΟΔΥ δεν γνώριζε τι συμβαίνει”

Έκλεισε το θέμα λέγοντας “πρέπει να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και από τον Βουλευτή. Ο κ. Βουλευτής είναι ενημερωμένος”.

Ο κ. Βεντούρας είπε “επειδή είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, καλό θα ήταν να γίνει σε κάποιο Νοσοκομείο του Ληξουρίου ή του Αργοστολίου και όχι στο Κ.Υ. Σάμης”

Περάσαμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θα τα πιάσω ανάποδα, αναφέροντας την συνδιαμορφωμένη απόφαση της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων. Κοινή γραμμή των παρατάξεων Διον.Αραβαντινού-Βασ.Ρουχωτά-Δημ.Μαντζουράτου (14 ψηφοι).

  • ΟΧΙ στα προκατασκευασμένα
  • ΟΧΙ στο οικόπεδο για ανέγερση Δημαρχιακού Μεγάρου
  • ΝΑΙ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο “Θ.Βαλεντή” για στέγαση Τμήματων Πρόνοιας, Κοινωνικών Δομών, Πολιτικής Προστασίας κλπ
  • ΝΑΙ στο Νηπιαγωγείο στα Χαβδάτα
  • ΝΑΙ στην αγορά οικοπέδου για το σχολείο στην Αγία Θέκλη και ΝΑΙ στην κατασκευή Νηπιαγωγείου.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, την οποία στήριξαν με την ψήφο τους (8 συνολικά) και ο Διον.Πρεντάνος ως ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά και ο Ανδρ.Γρηγορόπουλος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, ήταν να κατατεθεί η πρόταση ως έχει καθώς οποιαδήποτε άλλη πρόταση θέτει σε κίνδυνο την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης “Αντώνης Τρίτσης”. Να αναφερθεί εδώ ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ληξουρίου ήδη έχει πάρει απόφαση υπέρ της αγοράς οικοπέδου και υπέρ της κατασκευής εντός Δημοτικού κτηρίου που θα στεγάσει ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του Δήμου. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Τι ακούστηκε κατά την συνεδρίαση:

Ρουχωτάς: “Ο Δήμος έχει τις ακόλουθες ιδιοκτησίες Δημαρχείο, ΚΤΕΟ, ΚΕΠ, Κέντρο νεότητας, Δημοτικά καταστήματα επι της πλατείας, 1ο Δημοτικό Σχολείο “Θ.Βαλεντή”. Διαθέτει δηλαδή περίπου 1400 τμ.

Το νέο κτήριο που προτείνει ο Δήμαρχος, αφορά ξύλινο τριώροφο κτήριο 820 τμ. που θα στηρίζεται σε μιά απλή βάση από σκυρόδεμα και θα στεγαστεί με επικάλυψη τύπου κεραμίδι.

Το 1ο Δημοτικό “Θ.Βαλεντή” καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Όλες τις μελέτες θα τις κάνει όποιος βγει στην δημοπρασία. Να γίνει επισκευή και αξιοποίηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Έχει ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Αποτελεί σύνδεση του παλιού και του νέου Ληξουρίου. Να μην γίνει ένα κτήριο νέο που θα προσβάλλει την Αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης”

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος και ανέφερε τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων:

“Καταρχάς να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ομάδα των Μηχανικών που κατέθεσε την πρόταση στον Δήμο μας. Ο κ. Αλεξανδρόπουλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου θα δώσει απαντήσεις τεχνικής φύσης.

Θετικό βήμα που παραδέχτηκε ο κ. Ρουχωτάς ότι το 1ο Δημοτικό Σχολίο “Θ.Βαλεντή” είναι ένα καλό και εμβληματικό κτήριο, καθώς κατηγορούσε κατά την λειτουργία του Ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, τις προσπάθειες ένταξης και αναβάθμισης του από την Δημοτική Αρχή Παρίση.

Όταν είδαμε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το μυαλό μας πήγε στα εμβληματικά κτήρια που έχει ο Δήμος στην ιδιοκτησία του.

Βιώνουμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες μιά πανδημία και μιά φυσική καταστροφή. Χάσαμε την καθημερινότητά μας.

Από την επόμενη ημέρα του “Ιανού” δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα. Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, ασχολούμαστε με τις αποκαταστάσεις και τις αποζημιώσεις των πολιτών. Παράλληλα οι Υπηρεσίες του Δήμου μας είχαν να τρέξουν και επενδυτικές προτάσεις.

Υπηρεσίες Πρόνοιας, Τεχνικές Υπηρεσίες, Κοινωνικό κομμάτι Πρόνοιας, Πολιτική προστασία. Αυτές είναι οι σημαντικότερες προτεραιότητες του Δήμου μας.

Σκεφτήκαμε ότι εφόσον μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αγορά οικοπέδου και η κατασκευή ενός νέο Δημοτικού Κτηρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να στεγάσουμε ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες Πρόνοιας, Κοινωνικών Δομών, Τεχνικές Υπηρεσίες και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

25 ωφελούμενοι εξυπηρετούνταν αρχικά από το “Βοήθεια στο Σπίτι” και αυτήν την στιγμή έχουν διπλασιαστεί οι μερίδες, καθώς αυξήθηκαν οι ανάγκες. Συνεργαζόμαστε με ιδιώτη ο οποίος μαγειρεύει τις μερίδες φαγητού.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Θέλουμε να φτιάξουμε μιά υπηρεσία Πρόνοιας που θα είναι πρότυπο.

Μαγειρεία, “Βοήθεια στο σπίτι”, Κοινωνικό φαρμακείο, Κοινωνικά Πλυντήρια, ακόμη και προσωρινή διαμονή συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Ένα σωστό κτήριο για την Πολιτική προστασία, πλήρως εξοπλισμένο.

Για την Αγία Θέκλη η δημιουργία του Νηπιαγωγείου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς οι μαθητές αυξάνονται συνεχώς.

Δεν θα εγκαταλείψουμε το Δημαρχείο (απέναντι από Παντοκράτορα). Εκεί θα στεγαστούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες. Εκεί θα συνεδριάζει και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το ΚΤΕΟ: Θα είναι πολύ σημαντικό να επαναλειτουργήσει το ΚΤΕΟ. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με το κτήριο του ΚΤΕΟ

Θεωρείται κατάλληλο το 1ο Δημοτικό “Θ.Βαλεντή” να στεγάσει Πρόνοια, Πολιτική Προστασία, Μαγειρεία κλπ;

Το 1ο Δημοτικό είχαμε αναφέρει να γίνει Σχολείο Σεισμολογίας.

Θα δώσουμε βαρύτητα στο αρχιτεκτονικό κομμάτι του νέου Δημοτικού κτηρίου.

Σας εξήγησα το σκεπτικό και το πως καταλήξαμε σε αυτήν την πρόταση.

Θα είναι ένα Δημαρχιακό κτήριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες που έχουν ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ μετην ζωή και σήμερα είναι άστεγες !

Φιλοδοξώ να λειτουργήσουν για τις ανάγκες των πολιτών τέτοιες δομές.

Υπάρχει τεράστιο πεδίο δράσης μέσα από αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχουμε υποβάλλει.”

Τον λόγο, όπως προανέφερα πήραν δυό ιδιώτες Μηχανικοί. Ο κ. Μεσσάρης και ο κ. Κομουνδούρος.

Δ.Μεσσάρης “το πιο σημαντικό κομμάτι μιάς πόλης είναι η προσοχή των ανθρώπων της. Είμαστε λίγο τρομαγμένοι με όλη αυτήν την διαδικασία, λίγο απογοητευμένοι. Όλοι εμείς είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας και μπορούμε να βοηθήσουμε προς όφελος της κοινωνίας. Αρχικά πρέπει να λάβετε υπόψιν ποιές είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Έχουμε έναν τεράστιο κτηριακό όγκο που δημιουργεί προβλήματα και τα περισσότερα κτήρια είναι ανενεργά. Πρέπει πρώτα να βρω τις ανάγκες μου και μετά να βρω ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Μιλάμε για κοινωνική πρόνοια.

Πρέπει να αφήσουμε το αποτύπωμα μας μέσα από τις παρεμβάσεις μας στον αστικό χώρο.

Είναι εξωπραγματικό να φτιάξεις έναν κτιριακό όγκο, τον οποίο σε 10 χρόνια να πρέπει να τον συντηρήσεις και αυτόν”, είναι μερικά από όσα ανέφερε ο κ. Μεσσάρης. Χρονικό σημείο στο βίντεο της συνεδρίασης στην 1ώρα και 30′.

Ο κ. Κουμουνδούρος αναφέρθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο του ’84, μεταξύ άλλων.

“Την μελέτη του νέου κτηρίου θα την αναλάβει ένας εργολάβος και δεν ξέρουμε καν που θα το φτιάξει. Έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από τα άλογα.

Ο Δήμαρχος και τον συγχαίρω γι’αυτό, αμέσως ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας και μας κάλεσε σε συζήτηση. Εντυπωσιάστηκα που έχουν γίνει οι μελέτες των πιο σημαντικών κτηρίων της πόλης μας. Μην χάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια, αλλά πρέπει να είναι ένα έργο που θα καλύψει τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των παιδιών μας.”

“Διαγωνισμοί, μελέτες, διαφήμιση, αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων, διάλογος.” Αυτά είναι μερικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουμουνδούρος. Χρονικό σημείο στο βίντεο της συνεδρίασης 1 ώρα και 29 λεπτά έως 1ώρα και 53 λεπτά.

Κλείνοντας πρότεινε “έχουμε κάνει αρκετές μελέτες. Θα μπορούσε ο Δήμος να τις αξιοποιήσει. Να δημιουργηθεί από το τεχνικό Επιμελητήριο μιά ομάδα εργασίας. να συγκεντρώσει τις μελέτες και να τις δώσει στον Δήμο. Να φτιάξει ο Δήμος και ένα διαδικτυακό φόρουμ διαλόγου με θέμα “ας ξαναονειρευτούμε το Ληξούρι”

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ήδη στήνεται στο site του Δήμου dimos-lixouriou.gr ένα φόρουμ διαλόγου με τους πολίτες. Τόνισε επίσης “έχουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα “Αντ.Τρίτση” και εκεί μέσα έχει το 80% της πόλης του Ληξουρίου. Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα. Θέλουμε την βοήθεια σας”.

Απαντήσεις όμως σε ερωτήσεις έδωσε και ο κ. Αλεξανδρόπουλος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Ακριβώς στο δίωρο της συνεδρίασης θα ακούσετε όλα όσα είπε.

Αγία Θέκλη

Τον λόγο παίρνει ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Αργίας Θέκλης κ. Σαράντης Μαρούλης και κάνει αναφορά στην αναγκαιότητα της επέκτασης της κτηριακής υποδομής του Νηπιαγωγείου “υπήρχαν 50 γονείς στο προαύλιο που περίμεναν να σας ακούσουν”, είπε αρχικά. Και συνέχισε “Να πάρετε απόφαση. Υπάρχει χώρος που θεωρούμε ότι είναι κατάλληλος και βρίσκεται απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Θέκλης. Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης. Έχουν αυξηθεί οι μαθητές, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες”.

Για το Νηπιαγωγείο τον λόγο πήρε η Νηπιαγωγός κα Μαρ.Παρίση “άμεση ανάγκη η επέκταση του νηπιαγωγείου. Φιλοξενούμαστε στην αίθουσα που μας παρέχει το Δημοτικό Σχολείο. Τα παιδιά μοιράζονται το προαύλιο με τα παιδιά του Δημοτικού. Χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες. Δεν έχουμε γραφείο ή κάποιον χώρο για τις γραφειοκρατικές μας ανάγκες και για να συναντάμε τους γονείς των παιδιών. Άμεση ανάγκη να βρεθεί χώρος για το Νηπιαγωγείο”.

Λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση ο Δήμαρχος αναφέρει “Η υποβολή πρότασης για την Αγία Θέκλη (αγορά οικοπέδου-κατασκευή Σχολείου) έχει μικρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, αν κατατεθεί μόνη της”

“Ο κ. Αραβαντινός Διονύσης τα ίδια έλεγε τότε, με τον Ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, ως Αντιπολίτευση. Θέλουμε και προσπαθούμε να μην χάνονται οι χρηματοδοτήσεις.

Εμείς που δεν έχουμε αισθητική, που δεν έχουμε εμπειρία, που η τεχνική υπηρεσία είναι άσχετη, όλες τις προτάσεις που έχουμε υποβάλλει έχουν ενταχθεί!

Με άφησε άφωνο που άκουσα ότι το να έχουμε ισχυρές, υποδειγματικές και στελεχωμένες υπηρεσίες, είναι αρνητικό. Με ξεπερνάει αυτό

Άκουσα ότι είναι προτιμότερο να μην είναι στο κέντρο της πόλης οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, αλλά στο ΚΤΕΟ. Να πληρώνει δηλαδή ο εξαθλιωμένος πολίτης ταξί για να πάει.

Γιατί να φτιάξουμε κοινωνικό Παντοπωλείο; Για να τρώνε κάποιοι δωρεάν;

Δεν θέλουμε το νέο κτήριο το άσχημο, αλλά θέλουμε να μείνει στο ΠΙΚΠΑ η “Βοήθεια στο σπίτι”.

Αυτές τις παράγκες τις θέλουμε για σχολείο στην Αγία Θέκλη, αλλά δεν τις θέλουμε για Δημαρχείο.

Δεχτές όλες οι απόψεις. Αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας. Εμείς θα δεχθούμε όποια απόφαση πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε”.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά 14 ψήφισαν υπέρ της συνδιαμορφωμένης πρότασης Ρουχωτά-Αραβαντινού και 8 υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

4η συνεδρίαση Δ.Σ. 11/2/21

Αναδημοσίευση από www.lixouri.gr