Με αφορμή την επέτειο του “ΟΧΙ”, χτες Παρασκευή πραγματοποιηθηκε ένας, ιστορικού ενδιαφέροντος, περίπατος στα Πυροβολεία των Ιταλών στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

“Γνωρίζοντας τον τόπο μου” –  Με μπροστάρη τον Αντιδήμαρχο κ. Γεράσιμο Γαλανό, μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας. Μιά ιστορία που αγνοούμε οι περισσότεροι.

Το έπος του ’40 όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν (και) την Κεφαλονιά έφτιαξαν μιά σειρά από έργα. Πυροβολεία σε στρατηγικά σημεία, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, τάφρους κλπ

Στην περιοχή μας σώζονται πολλά τέτοια οχυρωματικά έργα και μάλιστα αρκετά από αυτά σε εξαιρετική κατάσταση.

Μιά συντροφιά των δέκα περίπου ατόμων συγκεντρώθηκε στον Παντοκράτορα και περπάτησε στον Άη Γιώργη. Η περιοχή του Αγίου Γεωργίου προσφέρει απεριόριστη θέα στον κόλπο Ληξουριού-Αργοστολιού, στους Βαρδιάνους, στο αεροδρόμιο, στην Ζάκυνθο.

Μιά βόλτα εκεί θα σε φέρει μπροστά στα πυροβολεία των Ιταλών, κατασκευασμένα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος μας θέλει να τα προβάλλει, να τα αξιοποιήσει και να καθαρίσει τα μονοπάτια. Πρόκειται για έναν χώρο που αν αξιοποιηθεί θα αναδείξει ολόκληρη την περιοχή από το Ληξούρι έως την ευρύτερη περιοχή της Κατωγής.

Για την ώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες, καθώς το πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος της περιοχής από τον στρατό προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος. Δεν είναι άγνωστο άλλωστε ότι ανά διαστήματα στην Κεφαλονιά έχουν βρεθεί νάρκες (ενεργές ή ανενεργές), υπολείμματα από τον Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο περίπατος μας ήταν αναζωογονητικός με μεγάλο ενδιαφέρον. 

Στον ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την περιοχή και να ακούσετε τις αναφορές του Αντιδημάρχου σχετικά με την ιστορία της περιοχής 

Αρ.Χαριτάτου

Αναδημοσιευση από www.lixouri.gr

 ​ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση μερική ή ολική στους μή έχοντες εγγράφως την άδεια της αρθρογράφου. ​