Με μιά σειρά ομιλιών γιόρτασε ο “Υπερίωνας” την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

Από νωρίς το πρωϊ η αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, γέμισε κόσμο. Η Ένωση ΑμεΑ “Υπερίων” είχε προσκαλέσει αρκετές και σημαντικές ομιλήτριες, οι οποίες προσέγγισαν και ανέπτυξαν τα προβλήματα, τις επιθυμίες, τις συμπεριφορές γονέων και ατόμων με αναπηρία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Διοίκηση της Ένωσης, φορείς και φυσικά και από τον Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Γ.Κατσιβέλη. Πριν τελειώσει το πρώτο μέρος των ομιλιών, προσήλθε και η προηγούμενη Βουλευτής κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Ο λόγος στις φιλοξενούμενες Ομιλήτριες.
Ξεκινώντας με την κα Μαρία Βλάχου (Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Νηπιαγωγών στο 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων), η οποία προσέγγισε την έννοια της συμπερίληψης στην προσχολική εκπαίδευση.
Συνέχισε η κα Στεφανία Φούσκα (εκπαιδευτικός στην ειδική αγωγή στο 1ο ΚΕΣΥ Πειραιά) η οποία έκανε αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και των θεραπευτών.
Κατά τις 11 τον λόγο παίρνει η πολυαγαπημένη, όχι μόνο του Υπερίωνα αλλά και πολλών από εμάς, και ταλαντούχα Τζούλια Δόριζα (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, υπάλληλος στον Δήμο Σάμης και στενή συνεργάτης του Δημάρχου κ. Μάκη Μονιά). “Κανένας Άνθρωπος δεν είναι νησί”…. Τόνισε γεμάτη περηφάνια τα κατορθώματα των ωφελούμενων του “Υπερίωνα”, μιλώντας για το δέσιμο, την συνεργασία και την υπέροχη ομάδα που έχουν φτιάξει εκεί στην δομή, μέσα από το Θέατρο. Μάλιστα μας το απέδειξε στην πράξη, ζητώντας τόσο από τους ωφελούμενους της Ένωσης, όσο και από τον κόσμο, να κάνουν ένα μεγάλο κύκλο. Τον κύκλο εμπιστοσύνης. Μέσα από αυτόν μας έδειξε πως χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ άγνωστων ανθρώπων του κύκλου. Δείτε το στο βίντεο που θα ακολουθήσει….
Λίγο πριν το δεύτερο μέρος των ομιλιών, ακολούθησε διάλειμμα.
Φτάνουμε στο δεύτερο και τελευταίο μέρος με τις ακόλουθες Ομιλίες-παρουσιάσεις.
Σεξουαλικότητα και Αναπηρία με συντονίστρια την Ψυχίατρο της Ένωσης κα Νίκη Χριστοφοράτου. Μίλησαν: Μαρία Λαδά “Προασπίζοντας το δικαίωμα στη συναισθηματική και σεξουαλική ζωή”, Διονυσία Μεσσάρη “Σεξουαλική υγεία στα άτομα με αναπηρία και ο ρόλος του νοσηλευτή”, Δώρα Χωραϊτη “Πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των ΑμεΑ” και Μίνα Κουρκουμέλη “Αναγκαιότητα ειδικής σεξουαλικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δρόμο προς την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ”.
Οι ομιλίες έκλεισαν με εισήγηση μέσω skype, με την Δρ.Λίλα Κοσσυβάκη με θέμα “αυτισμός και παιχνίδι”.
Προβλήθηκε ένα βίντεο από την καθημερινότητα της κα Μαρίας Λαδά, κατά τις μετακινήσεις της στην πόλη.

Αριστέα Χαριτάτου

Αναδημοσίευση από mylixouri.blogspot.com

Τα βίντεο θα προστεθούν σε λίγο….

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, μερική ή ολική, στους μή έχοντες εγγράφως την άδεια της αρθρογράφου