Ληξούρι: Μιά “δυνατή” συνέλευση μεταξύ φοιτητών του ΤΗΜΟ και φορέων της πόλης +video | “Είμαστε φοιτητές στο ΤΗΜΟ και όχι στο Εθνομουσικολογίας – Διεκδικούμε το Τμήμα μας πίσω” (pics)

Μιά δυναμική πρώτη συνέλευση πραγματοποιηθηκε χτες βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΙ, μεταξύ φοιτητών του πρώην ΤΗΜΟ και νυν Τμήματος Εθνομουσικολογίας και φορέων.

Στην συνάντηση ανταποκρίθηκαν, άκουσαν, ενημέρωσαν και πρότειναν λύσεις οι:

Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γ.κατσιβέλης, Αντιδημαρχοι κύριοι Γ.Γαλανός και Γ.Ντιουάνι, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Δ.Αραβαντινός, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρ.Γρηγορόπουλος και ο κ. Ευάγ.Ζαρκάδας του ΔΣ της ΔΚ, καθώς και οι δυό καθηγητές του Τμήματος κύριοι Διονύσης Κατερέλος και Νικόλας Αραβαντινός-Ζαφείρης. Παρευρέθηκαν και οι: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δ. Καμηνάρη και ο Δημοτικός Συμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Δ.Μαρούλης.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν παρευρέθηκε κανένας από τους υπόλοιπους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους των Παρατάξεων του κ. Βασίλη Ρουχωτά και της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ. Δμ.Μαντζουράτου.

Την συζήτηση άνοιξε το ΔΣ του Συλλόγου των Φοιτητών του ΤΗΜΟ και συγκεκριμμένα ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Κολυδάς, η Αντιπρόεδρος κα Νίκη Σκουμπούρη, η Γραμματέας κα Ναταλία Λιθαδιώτη, η Ταμίας κα Σοφία Δακλαδά και τα μέλη κα Νίκη Παπαδόπουλου και Χρήστος Σαραντος.

Το Προεδρείο έδωσε τον λόγο στους φορείς που προανέφερα για να τοποθετηθούν, οι οποίοι συμφωνούν και τονίζουν ότι θα αγωνιστούν για την παραμονή του Τμήματος Εθνομουσικολογίας και την επαναλειτουργία του ΤΗΜΟ.

“Σας δίνουμε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή και όπως βλέπετε ο Δήμος είναι κοντά σας. Είναι μεγάλη η σημασία που έχει για το Ληξούρι το Τμήμα αυτό. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Έχει να κάνει καθαρά με την πολιτική βούληση. Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις και να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα.” τονίζει ο κ. Κατσιβέλης αρχικά. Λίγο πριν το τέλος της συνέλευσης ο Δήμαρχος προτείνει τρία πράγματα.

ΝΑΙ διεκδικούμε το ΤΗΜΟ. Θα συζητηθεί και θα προταθεί και μιά εναλλακτική λύση, όπως η δημιουργία Τμήματος με έναν άλλο τίτλο για να πετύχουμε την παραμονή του ΤΗΜΟ ουσιαστικά.

  1. Σημαντική η παρουσία σας μεθαύριο στο ΠΣ, να δείξουμε ότι έχουμε κοινή στρατηγική. Έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά όλων των φοιτητών από Ληξούρι για Αργοστόλι και αντίστροφα.
  2.  Πιιά θέλετε να είναι η μέρα εκείνη που θα κάνουμε μιά μαζική κινητοποίηση. Π.χ. με μιά δυνατή συναυλία να μαζέψουμε όλη την κοινωνία, όλους τους φορείς.
  3. Με την σύσταση μιάς Επιτροπής να ζητήσουμε ραντεβού στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Είμαι διατεθειμένος να πάμε στο Υπουργείο και να περιμένουμε όσες ώρες χρειαστεί μέχρι να μας δεχτεί η Υπουργός.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει και ότι είναι υποχρεωμένοι να μας παρέχουν.”

Όπως πάντα καταπέλτης η ομιλία του καθηγητή Διον.Κατερέλου. Αν και δύσκολη η θέση του ως καθηγητής, πλέον, του Ιονίου Πανεπιστημίου, δεν δίστασε να πει αλήθειες. Ξανά! “Από το 2018 έχει καταργηθεί το Τμήμα (ΤΗΜΟ). Δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα πρόγραμμα σπουδών που λειτουργεί το Τμήμα Εθνομουσικολογίας.Το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων ήταν ένα αξιόλογο τμήμα που έβγαλε αποφοίτους με 90% απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα από το 2008, 2010 και μετά ανέβαινε, δεν παρέπαιε. Το Εθνομουσικολογίας δεν είναι συνέχεια του ΤΗΜΟ. Είναι άλλο Τμήμα, άλλο αντικείμενο. Το ΤΗΜΟ τέλειωσε. Στα χαρτιά τουλάχιστον. Δεν υπάρχει συνέχεια!”.

Ο Καθηγητής δεν παρέλειψε να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, με όλες αυτές τις μεταβατικές διατάξεις, όταν φτάνουν στο σημείο να ξεκινήσουν την πρακτική εξάσκηση. “Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν την πρακτική άσκηση, όπως λειτουργούσε στα ΤΕΙ. Υπάρχει πρόβλημα στην πρακτική άσκηση. Οι φορείς που θα σας προσλάβουν θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και ήδη ακούγονται τα προβλήματα”. “Είναι θέμα πολιτικής απόφασης, πολιτικής βούλησης, να πράξουν τα δέοντα”.  (βίντεο στο 40′-  50΄)

 

Σημαντικές οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις σπουδαστών του Τμήματος.

Είναι κάθετοι και διεκδικούν την επαναλειτουργία του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων. Δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν, είτε μόνοι τους είτε με την συνεργασία του Δήμου και φορέων, ενάντια στην απόφαση της Υπουργού, ενάντια σε ένα Τμήμα Εθνομουσικολογίας το οποίο δεν έχει ουδεμία σχέση με το πρόγραμμα σπουδών του ΤΗΜΟ.  Δεν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο Εθνομουσικολογίας. Αναφέρθηκαν στο προβληματικό πρόγραμμα σπουδών των πρωτοετών φοιτητών, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη καθηγητών και της εκπαιδευτικής ύλης, στα εργαστήρια, στην πρακτική τους εργασία.

“Όσοι είμαστε εδώ μέσα, είμαστε φοιτητές του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων και αυτό θα διεκδικήσουμε. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το Τμήμα Εθνομουσικολογίας. “

Η γενική παραδοχή είναι ότι εκεί στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ζήλεψαν αυτήν την επιτυχία του ΤΗΜΟ. Ζήλεψαν τους επιτυχημένους επαγγελματίες που έβγαλε το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Θέλησαν να βάλουν στο χέρι και τον πανάκριβο και σπάνιο εξοπλισμό που έχει αυτό το Τμήμα, το ΤΗΜΟ.

Ένα μικρό σχόλιο από την αρθρογράφο

Πριν χρόνια, όταν ιδρύθηκε το ΤΗΜΟ, όταν μπήκαν οι πρώτοι φοιτητές, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετά από αυτά τα παιδιά. Παιδιά που σήμερα, 10, περίπου, χρόνια μετά, απόφοιτοι πλέον, έχουν ενταχθεί και συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα στον χώρο, της μουσικής και θεατρικής σκηνής, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, ακόμα και στο Ντουμπάι.

Σήμερα 10, σχεδόν, χρόνια μετά, επειδή η επικοινωνία με εκείνους τους πρωτοετής, εξελίχθηκε σε φιλία ζωής, μπορώ μόνο περηφάνια να νιώσω όχι μόνο για εκείνα τα παιδιά που εξελίχθηκαν σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά επειδή εκείνα τα παιδιά απέδειξαν έμπρακτα ότι αυτός ο μικρός ταπεινός τόπος, το Ληξούρι, ότι αυτό το μικρό ταπεινό τμήμα του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, προχώρησε-δυνάμωσε-αγαπήθηκε και έβγαλε καταξιωμένους, αναγνωρισμένους και πετυχημένους αποφοίτους.

ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός, ΚΑΝΕΝΑ Πανεπιστήμιο, δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει, να καταργεί, να εκμηδενίζει, να αναστέλλει και να στηρίζει την αφάνεια ενός σπουδαίου Τμήματος ΔΙΕΘΝΩΣ!

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Θ.Γαλιατσάτος έπρεπε να στηρίξει την λειτουργία του ΤΗΜΟ και όχι να δέχεται την δημιουργία του Τμήματος Εθνομουσικολογίας.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι και η “φρέσκια” Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, υποκύπτει στα μεγάλα συμφέροντα και με δηλώσεις της τονίζει ότι είναι υπέρ της κατάργησης του ΤΗΜΟ, του Τμήματος Εθνομουσικολογίας και γενικώς είναι ενάντια στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Ληξούρι.

Δείτε το βίντεο που θα προστεθεί σε λίγο. Ακούστε τους φοιτητές μας, ακούστε τους και στηρίξτε τους με όλες σας τις δυνάμεις. 

Αριστέα Χαριτάτου

Αναδημοσιευση από www.lixouri.gr