Την Δευτέρα πραγματοποιηθηκε η “πρώτη” δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου.

Τα θέματα συζήτησης αφορούσαν: 1. Προσέγγιση σε επαγγελματίες και κατοίκους του Ληξουρίου με δημιουργία κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ενημέρωση τους. 2. Δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά της πόλης. 3. Καθαριότητα της πόλης σε συνεργασία με εθελοντικές, αθλητικές, πολιτιστικές ομάδες. 4. Προσέγγιση των ΑμεΑ σε όλες τις δομές της πόλης, με ράμπες και θέσεις στάθμευσης. 5. Μετακίνηση κάδου στην οδό Μ.Αβλίχου 3.
Από το εκλεγμένο σώμα του Συμβουλίου παρόντες ήταν: Ανδρέας Γρηγορόπουλος (Πρόεδρος), Βαγγέλης Ζαρκάδας, Παναγής Βαλλιάνος, Μιχάλης Παπαγιάννης, Παναγής Φαρακλός.
Την συνεδρίαση παρακολούθησαν 2-3 πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος στις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές κ. Αριστοτέλης Μπατιστάτος.
Επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης….
Να αναφέρουμε αρχικά, ότι σε όλα τα θέματα πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις, ενώ η συνεδρίαση κράτησε 1 ώρα (Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα συνεργασίας και όχι οι μαραθώνιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου).
“Ως Κοινότητα πρέπει να ανοίξουμε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έχουμε άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας και να ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα και τις προτάσεις τους άμεσα” ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας.
“Ναι, στην άμεση επαφή με τον κόσμο και τους επαγγελματίες” και από τον κ. Π.Φαρακλό “με την επαφή μας με τον κόσμο μπορούμε να καταγράφουμε τα προβλήματα και να τα φέρνουμε προς συζήτηση στο συμβούλιο εδώ. Μπορούμε να καλέσουμε τον κόσμο σε μιά ανοιχτή συνεδρίαση για να τους ακούσουμε”.
Το δεύτερο θέμα αφορούσε την Παιδεία και την κυκλοφοριακή αγωγή.
“Σε συνεργασία με Συλλόγους γονέων και δημοτικά σχολεία, μπορούμε να διοργανώσουμε δράσεις, ενημερώσεις και συναντήσεις για την ασφάλεια των παιδιών και την κυκλοφοριακή αγωγή, που έχει ως όφελος την καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέσα στην πόλη ο καθένας οδηγάει όπως θέλει και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το κέντρο της πόλης μας πιο ευχάριστο για όλους μας.” είπε ο κ. Γρηγορόπουλος, προτείνοντας να ξεκινήσουν άμεσα δράσεις για τα παιδιά.
Το τρίτο θέμα αφορούσε το περιβάλλον και την καθαριότητα στην πόλη μας.
“Θέλουμε μιά πόλη πιο καθαρή. Σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αθλητικά Σωματεία μπορούμε να διοργανώσουμε δράσεις για μιά καθαρότερη πόλη. Ενωμένοι να ζητάμε και μιά στήριξη περαιτέρω. Άλλωστε ξέρουμε ότι στον Δήμο μας δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για την σωστή στελέχωση όλων των υπηρεσιών και αυτή της καθαριότητας. Εμείς σαν Κοινότητα πρέπει να ασχοληθούμε με θέματα Παιδείας. Ο Δήμος έχει διπλή ευθύνη. Η Κοινότητα έχει ευθύνη να βοηθήσει τον πολίτη, ενώ ο Δήμος οφείλει να βοηθήσει και την Κοινότητα και τον πολίτη.”, τόνισε ο κ. Γρηγορόπουλος στην εισήγηση του
Τέταρτο θέμα το αίτημα της Ένωσης ΑμεΑ “Υπερίων”.
Ο κ. Γρηγορόπουλος διάβασε την επιστολή της Ένωσης. Τα αιτήματα τους λογικά και ανθρώπινα, αφορούσαν την έλλειψη προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Δημαρχείο, ενώ επισήμαναν ότι και στο παλαιότερο Δημαρχείο (απέναντι από Παντοκράτορα). Δεν υπήρχαν ράμπες ούτε τότε, ούτε και τώρα.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε την αναγκαιότητα των αιτημάτων τους λέγοντας “Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε τους πρόβλημα και δραστηριότητα. Ας βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση τους. Σε ότι φτιάχνουμε πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην πόλη μας δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, εκτός κι αν έχουν ζητήσει με ξεχωριστή αίτησή τους οι ίδιοι. Θα βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Η Κοινότητα Ληξουρίου θα σταθεί αρωγός στα αιτήματά τους”.
Το πέμπτο θέμα είχε να κάνει με μετακίνηση κάδου σκουπιδιών στην οδό Μ.Αβλίχου 3.
Όλα τα θέματα όπως αναφέρθηκε αρχικά, ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ.Κ. μας απέδειξε ότι όταν υπάρχει θέληση, όρεξη και πραγματικό πνεύμα συνεργασίας, τότε τα προβλήματα βρίσκουν τις λύσεις τους.
Μέχρι σήμερα, είχαμε συνηθίσει σε συνεδριάσεις “φαντάσματα” της Δημοτικής Κοινότητας.
Αυτό το ΔΣ φαίνεται ότι εννοεί ότι θέλει διαφάνεια, γιάυτό και οι συνεδριάσεις τους είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο, επαγγελματίες και πολίτες.
Αρ.Χαριτάτου
Αναδημοσίευση από e-lixuri.blogspot.com