Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού μας, οι πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων εξακολουθούν, εδώ και αρκετούς μήνες να κινούνται στα δυτικά της Παλλικής.
Πριν από αρκετό καιρό με τηλεφακό την είχαμε εντοπίσει από την Κουνόπετρα. Προχθές το απόγευμα την εντοπίσαμε και από την περιοχή του Φάρου του Γέρο Γόμπου και προσπαθήσαμε να την αποτυπώσουμε με την κάμερα του κινητού.
Οι παρεμβάσεις κατοίκων, οργανώσεων αλλά και λοιπών φορέων, δεν έχουν βάλει φρένο. Κυρίως όταν πρόκειται για τις δικές μας περιοχές, για τον δικό μας θαλάσσιο χώρο, για το δικό μας νησί, ένα σεισμόπληκτο νησί, ένα νησί με σεισμογενείς περιοχές που δίνουν καταστροφικούς σεισμούς.
Με συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες. Και έρχονται οι πλατφόρμες και όλοι αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου μας, για την οικονομία, για το περιβάλλον, για την καθημερινότητα μας.
Κι αν το 1953 σας φαίνεται μακρινό, (υπάρχουν εν ζωή άνθρωποι που θυμούνται κάθε στιγμή, κάθε ερείπιο και μιλούν για ανθρώπους που χάθηκαν μέσα στα συντρίμμια) ας θυμηθούμε τους διπλούς σεισμούς του 2014…..
Τόσο κοντινοί, οι μνήμες πολύ φρέσκες. Πόσο μάλλον σε μιά Παλλική που ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει ακόμα όχι να ορθοποδήσει, αλλά ούτε να κλείσει τις πληγές της.
Σεισμόπληκτο το οδικό δίκτυο τόσο σε κεντρικούς δρόμους που ενώνουν την πόλη με τα χωριά, όσο και στα ίδια τα χωριά που οι ρηγματώσεις και τα τοιχεία που μέχρι σήμερα δεν έχουν κατασκευασθεί, μαρτυρούν τον αγώνα που δίνει μιά ολόκληρη πόλη να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.
Μοναδικό της έσοδο, ο Τουρισμός !
Πάνε να ρίξουν ταφόπλακα και σε αυτόν. Ιδού η Πανδημία έφερε την οικονομική καταστροφή, ανυπολόγιστες οι ζημιές στην οικονομία ενός μικρού τόπου, ενός μικρού νησιού που έχει ζει μέσα από το τουριστικό προϊόν.
Στον βωμό του κέρδους οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμιά αξία;
Γιατί από τις εξορύξεις του “δικού” μας πλούτου, του δικού μας “ενεργειακού αποθέματος” δεν θα κερδίσουμε εμείς, θα κερδίσουν μόνο οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι Κυβερνώντες την χώρα.
Ούτε ο Δήμος Ληξουρίου, Αργοστολίου, Σάμης, Ιθάκης θα έχει όφελος και φυσικά ούτε οι πολίτες των νησιών μας.
Οπότε οι αντιδράσεις, των φορέων και των κατοίκων, πρέπει να γίνουν δυνατότερες ενάντια σε κάθε παρέμβαση που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ζωή, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την οικονομία.
Αριστέα Χαριτάτου